Başıbüyük ilkleri Dobra Dobra’da açıkladı!

Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Demir ile Dobra Dobra programına Antalya İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük konuk oldu. Programda önemli açıklamalarda bulunan İsmail Başıbüyük Antalya’nın Konyaaltı ve Korkuteli ilçelerine müjdeyi verdi.

Antalya İl Sağlık Müdürü İsmail Başıbüyük, Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Demir ile Dobra Dobra programının konuğu oldu. Lider Haber TV ekranlarında yaptığı açıklamalarla Antalyalılara müjdeyi ilk defa duyuran İl Sağlık Müdürü Başıbüyük, Konyaaltı’na 150 yataklı hastane, Korkuteli’ne Göğüs Hastanesi ve Fizik Tedavi Merkezi yapılmasının planlandığını duyurdu.

ANTALYA VE İLÇELERİNE SAĞLIK YATIRIMLARI

Başıbüyük, Antalya’nın ilçelerindeki sağlık gelişmelerini ve yeni müjdeleri şöyle sıraladı:

“Manavgat’ta 300 yataklı bir hastane yatırım planımız var.  Şu anda bakanlığımız proje ihalesini tekrardan yapıyor. Proje ihalesi gerçekleştikten sonra yapım ihalesi gerçekleşecek. 300 yataklı hastane bölgeye ikinci bir merkez olarak hizmet verecek. Alanya’da da mevcutta 400 yataklı Alanya Eğitim Araştırma Hastanemiz var. İnşaatına başladığımız 200 yataklı bir hastane projemiz var. Bakanlığımız orada ihaleyi gerçekleştirecek ve inşaatımız devam edecek. Merkezde Döşemealtı’nda 200 yataklı bir hastanemiz var. Aksu’da 300 yataklı bir hastane inşaatımız var. Kumluca’da yapımı yüzde 90 fiziki gerçekleşme oranı olan hastanemiz var. Önümüzdeki dönemde de 44 tane tamamlamayı planladığımız yatırımımız var. Konyaaltı’nda 150 yataklı bir hastane planımız var. Yatırım planına alınmış, ihalesinin gerçekleşmesini bekliyoruz. Yine Konyaaltı’na bir diş hastanesi planımız var. Önümüzdeki günlerde Muratpaşa’ya yine diş hastanesi planımız var. Korkuteli’ne Göğüs Hastanesi ve Fizik Tedavi merkezi hizmeti verecek ve vatandaşların burayı tercih etmesini sağlayacak bir sağlık turizmi merkezi planlıyoruz.”

ANTALYA’NIN BİR VİZYON PROJESİ ‘ŞEHİR HASTANESİ’

Antalya’nın bir vizyon projesi olan Şehir Hastanesi ile ilgili son durumu açıklayan İl Sağlık Müdürü, “Şehir hastaneleri bence bir vizyon projeleridir. Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizinde sağlık vizyonuna çok büyük bir vizyon sağlayacak projedir. Şu anda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 55 civarında. Bir aksilik olmaz ise önümüzdeki sene mayıs ayında bu hastanemizin açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm yataklar nitelikli. Künyesinde bin 48 yatak kapasitesi vardır ama bu bin 48 yatağın tamamı tek kişinin kalacağı şekliyle planlanmıştır. İstersek biz bunun kapasitesini bin 157 yatağa kadar artırabiliyoruz. Toplamda 4 farklı kule ve ortada merkez ameliyathanelerin olduğu merkez alan olacak. Şu an iki kule ve merkez ameliyathanelerin olduğu ana bina tamamlandı. Diğer iki kuleninde temeli atıldı. Şu an hızlıca devam ediyor. Mayıs ayında da bir aksilik olmazsa tamamlanacak. Yanık merkezimiz olacak, onkolojik tanı tedavi merkezimiz olacak. Çok güçlü bir Kadın Doğum Merkezimiz olacak. Çok güçlü bir Kalp Merkezimiz olacak. Kapalı çok güçlü kapalı Psikiyatri merkezimiz olacak. Çok güçlü bir İnme Merkezimiz olacak. Dünyaya standartları sağlayabilecek bir merkez olacak” dedi.

ANTALYA’NIN SAĞLIK ENVANTERLERİ

Vatandaşların sağlığı için havada, karada ve denizde her türlü imkanın sunulduğu sağlık envanterlerinden bahseden Başıbüyük, “Şu an 100’ün üzerinde 112 bünyesinde ambulansımız var. Normal kırmızı şeritli ambulanslarımızın yanına, obez ambulanslarımız var. Olası bir toplu kazada veya afette hızlı nakil sağlayacak 4 sedyeli bir ambulansımız var. Bununla beraber helikopter ambulansımız var. Türkiye’de en fazla helikopter ambulansı kullanan illerden birisiyiz. UMKE araçlarımız, botlarımız var ve en önemlisi Drone’umuz var. Drone’u özellikle arama kurtarmada kullanıyoruz. Hem ilk yardım ulaştırmak için hem de arama-kurtarmada faydasını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ANTALYA KOVİD KONUSUNDA NE DURUMDA?              

Antalya’nın koronavirüs ile mücadelede son durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başıbüyük, “2.5 yıl gibi bir süreci geride bıraktık. Bilinmez bir hastalık ve bu bilinmezlik içinde bir şeyleri oturtmaya çalıştık. Biz randevulu poliklinik hasta bakma sistemimizi durdurduk. Cerrahi ameliyatları durdurduk, sadece acil hizmeti veriyorduk. O dönemlerde Türkiye’de olduğu gibi ilimiz Antalya’da da maalesef yoğun bakımlarımız çok doluyordu. Şu an geldiğimiz noktada da bir pik yaşıyoruz. Artan vaka sayılarıyla beraber biz normal işleyişimize devam ediyoruz. Bu seferki pik daha önce yapılmış aşılamalardan dolayı hastanelerimize çok fazla bir yük getirmedi. Eskiden tüm yatak kapasitemizi kovide ayırırken şimdi sadece belirli alanlarımızı ayırıyoruz. İlimiz özelinde de vaka sayılarında bir pik yaşadık. Artık aktif vaka sayılarında aşağı yönlü bir düşüş görüyoruz. Yoğun bakımlarda da durum stabilleşti. Beklentimiz yoğun bakım vaka sayılarınında aşağı doğru bir seyir göstermesi ve bu piki de halledip atlatmış olmak. Şu an için korkulacak bir durum yok” dedi.

Artık gelinen noktada koronavirüsle mücadelede ilaçların ve 3 farklı aşı seçeneğinin olduğunu vurgulayan İsmail Başıbüyük, vatandaşların hiç vakit kaybetmeden hatırlatma dozlarını olmaları gerektiği konusunda da uyardı.

 MAYMUN ÇİÇEĞİ ANTALYA’DA VAR MI?

Başta Avrupa olmak üzere dünyada yayılmayı sürdüren maymun çiçeği salgını ile ilgili açıklama yapan Başıbüyük, “Yakın zamanda DSÖ konuyla alakalı acil durum ilan etti. Acil durumdan anlamamız gereken şu; Olası bir durumda bizim tedbirli olmamızı söylüyor. Maymun Çiçeği çok korkulacak bir durumda değil şu an için. İlimizde şu an için görülmedi. Ülkemizde de 5 vaka vardı 4’ü taburcu oldu 1’inin tedavisi devam ediyor şekilde. Dünya genelinde de 15 ila 20 bin arasında vaka sayısı görüldüğü söyleniyor. Tespit edilmiş 3 kişinin ölümünden bahsediliyor. Bulaş hızı kovid kadar hızlı değil. Elimizde daha önceden uygulanmış olan hâlihazırda aşılarımız var. Bakanlığımızda bu konuyla alakalı tedbirlerini sağladı” diye konuştu.