‘BAŞIBOŞ’ SORUNU ORTADAN KALKACAK

Türkiye’de son yıllar başıboş köpek sorunu gündemden düşmüyor. Kimi zaman bir çocuğa saldırırken gündeme geliyor. Kimi zaman da şiddete uğramalarıyla gündeme geliyorlar. Ne yazık ki her iki durumda da içimiz acıyor.

***

Başıboş köpekler her ne olursa olsun Türkiye’nin son yıllardaki en çok gündeme gelen sorunlarından biri. Özellikle son yıllarda sayıları artmaya başladı. Vatandaş onları beslese de ekonominin kötü gidişatı maalesef hayvanseverlerin de elini kolunu bağlıyor.

Böyle olunca aç kalan hayvanlar sağa sola saldırıyor. Belediyelerin birçoğu bu konuda önlem almaya çalışsa da maalesef barınak konusunda yetersiz kalıyorlar. O kadar çok başıboş sokak hayvanı var ki belediyeler de yetişemez oldu. Onlara alan yaratmak hayli güç oldu açıkçası.

***

Başıboş köpek denince aklımıza Serik ilçesinde sahipsiz köpeklerden kaçarken bir kamyonun çarpması sonrası hayatını kaybeden Mahra Melin Pınar (10) geliyor.

Minik Mahra’nın ailesi bu konuda başkalarının da canı yanması diye büyük bir duyarlılık örneği göstererek Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği'ni kurdu.

***

Türkiye’de birçok hayvansever başıboş sokak hayvanlarına sahip çıkmak için adım attı.  Fakat bu adımlar ne kadar yeterli tabi orası meçhul…

Vatandaş elinden geldiği kadar başıboş köpek sorunu için çalışmalar yürütse de devlet tarafından yapıcı bir çalışma olmadığı için hep havada kalıyordu. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir açıklama yaparak net mesajlar verdi.

***

"Belediyeler, sokaklarda yaşayan hayvanları barınaklara almalı. Bu konunun takipçisiyim" diyen Erdoğan, "Ne gerekiyorsa yaptık, yapacağız" ifadelerini kullandı. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi'nin barınaklarını örnek gösteren Erdoğan, vatandaşların öncelikle kendi köpeklerine sahip çıkmaları gerektiğini belirtti.

***

Başıboş köpek sorunu ile ilgili kararlılık mesajı veren Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerde, Avrupa'da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa bizde aynı uygulamaları hayata geçireceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli talimatlar verilmişti. Sokaklarımızı çocuklarımız, insanımız için güvenli hale getirmek görevimiz. İlgili bakanlıklarımız çalışmalarını yapıyor” dedi.

***

Bu konudaki şu ana kadar en kritik adımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan attı. Bundan sonrası çorap söküğü gibi gelecektir. Umarım başıboş sokak köpeği sorunu gündemden kalkar. Hem insan sağlığı hem de can dostlarımız açısından yapıcı tedbirler alınması iyi olacaktır.