BAROMETRE'DE GÜNDEME DAİR ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Rasim Ozan Kütahyalı ve Ümit Zileli Lider TV’de yayınlanan Barometre programında 10 büyükelçinin Osman Kavala açıklamasını değerlendirdi. Rasim Ozan Kütahyalı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun öfkeli davranmadığını ve konuyu çözmek için diplomatların mekik dokuduğunu belirtirken, Ümit Zileli ise büyükelçilerin kendi ülkelerinden talimat almadan böyle bir açıklamaya kalkışamayacaklarını ifade etti.

Lider TV’de geçen hafta yayınlanmaya başlayan Barometre, ikinci yayınıyla izleyiciyle buluştu. İki başarılı gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı ve Ümit Zileli’nin gündeme yönelik çarpıcı açıklamalarıyla geniş izleyici kitlesine ulaşan programda bu hafta Meclis’ten geçen Irak – Suriye tezkeresi ve 10 büyükelçinin Osman Kavala açıklaması masaya yatırıldı.  CHP’nin geçen yıl evet dediği aynı tezkereye bu yıl hayır demesine ilişkin Ümit Zileli, “CHP çok doğru bir karar aldı ve kararını son gün patlattı. Milli güvenlik söz konusu olduğu zaman herkes çekingendir. CHP kararını son dakikaya kadar açıklamadı” dedi. Rasim Ozan Kütahyalı ise CHP’nin hayır oyu kullanmasının kendisini şaşırttığını belirterek, “CHP daha önce hep evet dedi. Ayrıca Barış Pınarı Harekatı, Fırat Kalkanı Harekatı gibi harekatlarda hep birlik içerisindeydi ama mutakabatı ilk kez bozdu” diye konuştu.

"HARBİYE NAZIRI HULUSİ PAŞA"

Kütahyalı, Türkiye’de ordunun güçlendiğini belirterek, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ‘Harbiye Nazırı’ pozisyonunda olduğunu dile getirdi. Kütahyali, “Hulusi Paşa, orduya hakim ve Harbiye Nazırı pozisyonunda. Türkiye’de ordu çok güçlendi. 15 Temmuz travmasını atlattı. Özgüveni kendine gelen güçlü bir ordu var. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kurtuluş Savaşı hariç bu kadar çok cephede askerlerimiz olduğunu hatırlamıyorum” dedi. 

ZİLELİ: "MAVİ VATAN'DAN YANAYIM"

Zileli ise Kütahyalı’nın Bakan Akar’la ilgili açıklamalarına karşılık olarak; bazen görüntüler çok aldatıcıdır. Görüntü her zaman aynı sonucu vermez.” ifadesini kullandı. Zileli, Cerablus’ta ve İdlib’de tampon bölge yapılamadığını ve Libya’da olunmasını doğru bulmadığını açıkladı. Mavi Vatan’dan yana olduğunu söyleyen Zileli, “Mavi Vatan’dan yanayım. Mavi Vatan teorisi çökmemeli. Mavi vatanı kaybedersek kendi karamızda sıkışmış oluruz. Bu şuna benzer İstanbul’dan İzmir’e gitmek için pasaport gerekir” ifadelerine yer verdi.

10 BÜYÜKELÇİYE TEPKİ

Tutuklu olarak yargılaması devam eden Osman Kavala'nın tahliye edilmesi istemiyle ABD, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisinin açıklamasını Rasim Ozan Kütahyalı, “Hadsiz ve terbiyesizce. 10 büyükelçi böyle rezalete nasıl imza atabilir. Türkiye’nin batıdan kopmasını istiyorlar” diye eleştirdi.

"GERİ ADIM ATMADILAR"

Ümit Zileli ise 10 büyükelçinin kendi ülkelerinden talimat almadan Osman Kavala açıklamasını yapamayacaklarını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Grup Toplantısı’nda çok sert dile eleştirdi ve istenmeyen adam ilan edecekleri söyledi. Savaşlarda bile çok zor olan bir şey. Geri adım atmadılar. Dışişleri istenmeyene kişi ilan etmek istemiyor çünkü ticaret yaptığımız ülkeler. Avrupa birliğine mahkum değiliz. Ama tam bakanlar kurulundan sonra 4 ülke twit attı. Viyana sözleşmesinin 41. maddesi gereği bulunduğumuz ülkenin içişlerine karışmamayı teyit ederiz dediler. Burada özür yok. Arkada pazarlık olmuş. Daha çok da dışişlerinin parmağı olmuş. Erdoğan geri adım attılar dedi. ABD özür mözür yok dedi” ifadelerine yer verdi.

"BAKAN ÇAVUŞOĞLU YOĞUN MESAİ HARCADI"

Kütahyalı ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diplomatların yoğun bir mesai harcadığını ifade ederek, “Bakan Çavuşoğlu öfkeli davranmadı. Diplomatları topladı ve bizim batıyla iyi ilişkilerimiz var diyerek konuyu çözmek için yoğun bir mesai harcadı.” dedi.