BALIK PAZARI İÇİN START VERİLDİ
Kepez Belediyesi’nin, Fabrikalar Mahallesi’nde, şehrin merkezi bir noktasındaki 12 bin 500 metrekare alana kuracağı Kepez Balık Pazarı ile Organik Pazarı projesinin yapımı başladı.
Kepez Belediyesi’nin, Fabrikalar Mahallesi’nde, şehrin merkezi bir noktasındaki 12 bin 500 metrekare alana kuracağı Kepez Balık Pazarı ile Organik Pazarı projesinin yapımı başladı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 3. dönemi için vaat ettiği 123 projesinden biri olan Kepez Balık Pazarı ile Organik Pazarı da ilçesine kazandırıyor. İhale sürecinin tamamlanmasından sonra Kepez Balık Pazarı ile Organik Pazar’ın yapılacağı alanın yer teslimi yüklenici firmaya yapıldı.
Kent sakinleri için önemli bir buluşma noktası olacak eser, Fabrikalar Mahallesi’nde, eski Dokuma Fabrikası yerleşkesinin arkasında üretilen 12 bin 500 metrekarelik belediye hizmet alanına inşa ediliyor. İçerisinde restoranların, satış tezgâhlarının, kafenin, otoparkın ve küçük bir caminin olduğu Kepez Balık Pazarı ile Organik Pazar projesi, balıksırtı mimarisiyle de dikkat çekiyor.
TÜTÜNCÜ, ŞANTİYE ALANINI GEZDİ
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, yer teslimi sözleşmesi yapılan eserin şantiye alanını ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Başkan Tütüncü, mimari plan üzerinde yüklenici firma temsilcilerinden proje hakkında bilgi aldı.
Tütüncü, yaptığı açıklamada, “Halkımız kaliteli balığı daha ucuza satın alsın ve daha çok balık tüketsin, diye balıkçılar çarşısını kuruyoruz.” dedi.
UYGUN FİYATA KALİTELİ BALIK
Çarşıyı, kent sakinlerinin hayatını kolaylaştıran bir nokta olarak tasarladıklarını belirten Tütüncü, açıklamasında şunları kaydetti: “Proje çalışmamıza başladığımızda oldukça geniş bir alanı daha fonksiyonel bir biçimde kullanalım ve buraya bir de organik ürünler pazarı ilave edelim istedik. Proje için Fabrikalar Mahallesi’nde, Dokuma Parkın hemen arka kısmında 12 bin 500 metrekarelik bir arazi ürettik. Ürettiğimiz belediye hizmet alanının üzerine Kepez Balık Pazarı ile Organik Pazarı kuruyoruz. Çarşının etrafında alış veriş merkezleri var. Çarşı, bu alışveriş merkezlerine gelenlere, esnafa hitap eden bir yer olacak. Burada hem esnaf hem şehir kazanacak. Hemşehrilerimizin, kaliteli balığı ucuza yiyecekleri bu çarşı, daha çok balık tüketme alışkanlığı kazanılmasına da katkı sağlayacak.”
BU ESER ANTALYA’YA İYİ GELECEK
Çarşının resmi temel atma törenini önümüzdeki günlerde yapacaklarını aktaran Başkan Hakan Tütüncü, “Güzel bir çalışmayı başarmış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Çünkü eser için şehrin tam merkezinde 12 bin 500 metrekare bir belediye hizmet alanı üretmek kolay değildi. Bu çarşı, hepimize iyi gelecek bir çalışma oluyor. Projeden hepimiz çok faydalanacağız. Daha çok balık tüketeceğiz. Daha güzel bir ortamda balık alacağız. Esnaflarımız daha çok para kazanacak. Hafta sonu alışveriş merkezlerine ve DokumaPark’taki etkinliklerimize gelen ciddi bir kitle var. Çarşımız, bu kitlenin daha farklı bir ortamda buluşmasına, güzel bir zaman geçirmesine de fırsat tanıyan bir eser olacak. Önümüzdeki günlerde çarşımızın temelini atacağız. Kısa bir sürede de inşaatını tamamlayacağız. Sonra açılış kurdelesini keseceğiz ve çarşıda şehrin tadını çıkaracağız.” diyerek açıklamasını tamamladı.
MİMARİSİ BALIKSIRTINDA
Çarşının mimarisi de çok özel olarak hazırlandı. Balıksırtına benzer mimari çizgilerine sahip çarşının dekorasyonunda çini sanatı da kullanılacak. 5 bin 467 metrekare inşaat alanından oluşan balıkçılar çarşısında çeşitli büyüklükte 6 adet balıkçı restoranı, 1 adet kafe, 1 adet alakart restoran ile 6 adet balık satış tezgâhı olacak. Organik Pazar da çeşitli büyüklükte 18 adet dükkan ile 18 adet satış tezgahı bulunacak. Antalyalılar için önemli bir buluşma noktası olacak çarşıda 7 bin metrekare büyüklüğünde otopark ile 105 metrekare cami de hizmet verecek.
HABER MERKEZİ
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz