BAL ARISI

Bal arılarını bilmeyen yoktur. Kovanlarda yaşarlar ama sadece kovanı inşa etmezler. Kovandan içeri girdiği anda her şeyi inşa ederler. Kovanın içerisinde altı kenarlı balmumundan petek yaparlar.

***

Bal arısı Allah-ü Teala’nın biz insanların hizmetine sunduğu mucizelerden sadece bir tanesidir. Altı kenarlı bu muhteşem gözler bir araya geldiği zaman muazzam bir tasarım ortaya çıkmaktadır.

***

Rabbimiz ne diyor yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de: ‘Onların karınlarından farklı renk ve çeşitlerde şerbet kıvamında bir sıvı çıkar ki, onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır.’

***

Bal arıları binlerce çiçeği ziyaret edip parmak yalatan bal yapabiliyor, karıncalar birleşip bir harman buğdayı çekip yuvalarına götürebiliyor, yuvalarının içerisinde topladıkları her şeyi ayrı ayrı tasnif edebiliyorlar.

***

İnsanlar birleşip bir eser meydana getiremiyorlarsa, maddi yönden zekasını kullanıp istikbali garanti altına alamıyorlarsa kendilerine bahşedilen akıl ve zekayı doğru kullanamıyorlar demektir.

***

Kedileri çok okşayıp sevebilirsin ama yanlışlıkla kuyruğuna basarsan o da refleks verir ve insanı ısırır, doktor 15 tane iğne verir.  Çünkü kedi aslan familyasındandır. Çok da oynamaya gelmez.

***

Bozuk insanlara fazla yüz verilir, fazla iltifat edilirse sen farkında bile olmadan sana kötülük yapabilir. Çünkü mayasında bozukluk vardır. Yanlış insanlar pek fazla vakit geçirmemek gerekir.

***

Mehmet Akif bizi uyarıyor: ‘İnsanoğlu hilebazdır, kimse bilmez fendini. Kime iyilik ettiysen ondan sakın kendini.’ İmkan dahilinde ihtiyacı olana yardımcı olalım fakat araya mesafe koyarak.

***

Maalesef ki tecrübeyle sabit değil mi? Bugüne kadar sıkıntı yaşadığınız insanlara bir bakın, darbe hep en yakınınızdan gelmiştir. Uzaktaki insan size ne kadar zarar verebilir ki?

***

Demir ve çelik koyarsan beton duvar sağlam olur. O duvarın ömrü de uzun olur. Eğer bir insanda şuur ve idrak sağlam olursa ömür boyu İslama uygun bir hayat sürer. ‘İyi ve örnek insan’ olmak için de çaba gösterirse tadından yenmez.

***

Sağlam duvarları tahribatı büyük toplarla, füzelerle yıkarlar. İnsandaki şuur ve idraki de eğitim, medya ve internetle yıkıyorlar maalesef. Üstüne üstlük eğitimsiz bir topluma bir de alkol verirsen geçmiş olsun.

***

İkinci Dünya Savaşı’ndan yenik, güçsüz ve neredeyse taş üstünde taş kalmayacak şekilde bombalanmış, yıkılmış bir şekilde çıkan Japonya’nın geleneklerine sahip çıkarak, tek vücut olup geldiği nokta ortada.