BAKAN SOYLU’DAN ‘SİSTEM’ ÇIKIŞI

Antalya’da konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 muhalefetin partisinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem anlaşmasına tepki gösterdi. Soylu, “Varsın birileri eski vesayeti allayıp pullayıp tekrar canlandırmaya, güya güçlendirilmiş sistem diye tekrar başımıza bekçi dikmeye kalksın. Millet bu treni geri döndürecek değildir” dedi.

Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının (YİKOB) kapasitesinin güçlendirilmesi için teknik yardım projesi kapsamında düzenlenen "Yönetici Eğitimleri" programına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, devletin aciz olamayacağını, vatandaşını yalnız bırakmayacağını ve çaresiz bırakamayacağını altını çizdi. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir araya gelerek 24 sayfalık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnine imza atan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi’ne tepki gösteren Bakan Soylu, “Varsın birileri eski vesayeti allayıp pullayıp tekrar canlandırmaya, güya güçlendirilmiş sistem diye tekrar başımıza bekçi dikmeye kalksın” diyen Soylu, “Devletimiz bugün güçlüdür, devletimiz bugün hızlıdır, devletimiz bugün etkili ve acziyete düşmeyen bir devlettir. Millet bu treni geri döndürecek değildir” diye konuştu.

"VESAYET SİSTEMİNİ DE ORTADAN KALDIRDI"

Yapılan hizmetleri herhangi bir sıkıntı çekmeden gerçekleştirdiklerine değinen Soylu, “Yıllardır her yatırımda, her atılımda, yerli otomobil dediğimizden, dünyanın en modern hastanelerine kadar atacağımız her adımda, siz yapamazsınız, siz edemezsiniz, bizim gücümüz yetmez, ne işimiz var, ne gerek var diyen bir anlayışa karşı, bugün tüm hedeflerine ulaşan, dediğini yapan, milletine dünya standartlarında otoyolları, kamu hizmetlerini sunan bir ülke var. Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeye sadece kuru kuru özgüven yüklemedi. Gücünü kullanabilecek bir sistem tesis etti ve özellikle, ayağımıza pranga vuran bir vesayet sistemini de ortadan kaldırdı” açıklamasını yaptı.

"KAMU YATIRIMLARININ YÜZDE 5 İLE 10'U YİKOB'LARIN"

“Varsın birileri eski vesayeti allayıp pullayıp tekrar canlandırmaya, güya güçlendirilmiş sistem diye tekrar başımıza bekçi dikmeye kalksın” diyen Soylu, “Devletimiz bugün güçlüdür, devletimiz bugün hızlıdır, devletimiz bugün etkili ve acziyete düşmeyen bir devlettir. Millet bu treni geri döndürecek değildir. Sizlerin sorumluluğu, işte bu vizyonu geleceğe taşımaktır. Her ne kadar YİKOB’larımı çok genç olsa da köklü bir devlet geleneğinden güç almaktadır. Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı illere hizmet veren bir birimden bahsediyoruz. Sadece yatırım anlamında değil, özellikle son yıllarda yükselen afetlerde de YİKOB’larımız ciddi görevler üstlendi. Sadece bu yılki orman yangınları ve sel afetleri için 68.5 milyon TL, YİKOB’larımız tarafından gönderildi. Bugün Türkiye’de kamu yatırımlarının yüzde 5 ila yüzde 10’u YİKOB’larımız tarafından gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında 985 kilometre kırsal yol yapılmıştır. Bunu arttırmanın gayret içindeyiz. 2021 yılı içinde YİKOB ve yatırımcı kurumlar adına yaptığı toplam yatırım miktarı 5.5 milyar TL’dir” ifadelerini kullandı. Bakan Soylu, hazırlanan eğitim çalışmalarıyla birlikte, yaklaşık 3 bin 500 yöneticiye, teknik ve idari personele eğitim verdiklerini kaydetti.

 “ARTIK SAVAŞ DİYEBİLİRİZ”

Bakan Süleyman Soylu, toplantıda Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa ilişkin konuştu. Altyapıyı güçlendirmenin ne kadar önemli olduğunun, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta görülebildiğini belirten Bakan Soylu, "Artık savaş diyebiliriz. Bize, 'Ne gerek var, boşuna yatırım yapıyorsunuz, buna ne ihtiyacımız var, boşuna paraları gömüyorsunuz, devletin cebinden sürekli birtakım harcamalar yapıyor ve bizi sıkıntıya sokuyorsunuz' diyenler, beni bağışlayın kafasını kuma gömdüler pandemi zamanında. Böbürlenen Amerika ve Avrupa, bağışlayınız ki hastanelerde insanlarını ölüme terk ederken, yaşlılara 'Artık sizin ömrünüz sona erdi' derken, onları ölüme terk ederken, iyi hazırlık yaptığımız, öngördüğümüz, vizyon ve strateji ortaya koyduğumuz için altını çizerek söylüyorum, milletimize mahcup olmadık. Şehir hastanelerimiz, sağlık çalışanlarımız, devletimizin bütün birimleri topyekün büyük bir mücadele ortaya koydu" dedi.
“BİZ DOĞU AKDENİZ'E KAYIKLA GİTMEDİK”

Evvelki gün açıklanan G20'de büyümede yüzde 11 ile Türkiye'nin 1'inci olduğunu belirten Bakan Soylu, OECD ülkeleri içinde 3'üncü olduğunu kaydetti. Altyapı olmadan bunun gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını ifade eden Soylu, "Biz Doğu Akdeniz'e kayıkla gitmedik. Birileri kayıkla falan gittiğimizi sanıyor. ATAK helikopterlerimiz, İHA'larımız, milli ve yerli gemilerimizle ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ilk andan itibaren üzerine titrediği profesyonel güvenlik yapımızla birlikte gittik. Öyle kolay değil bu işler. Büyükelçilerin verdiği mamalarla beslenmeye benzemez bu işler. Risk alacaksanız, kaynak yöneteceksiniz, ülkenizin olduğu pozisyonu bileceksiniz" diye konuştu.

“İFTİRAYA UĞRAMIŞ BİR MEDENİYET”

Savunma sanayisinde yüzde 20'lerden yüzde 75'leri aşıp yüzde 80'lere kadar ulaşan milli ve yerli kullanımın birilerini rahatsız edeceğini belirten Soylu, şunları söyledi:

"Bize maval okuyanlara, hakaret edenlere, bütçeleri eline alıp, 'Bunlar savunma bütçeleridir, bunların hesabını size soracağız' diyenlere ben şimdi söylüyorum. Lazımmış, Türkiye, kendi güvenliğini kendi sağlamalıymış, kendi göbeğini kendi kesmeliymiş, kendi hazırlığını kendisi yapmalıymış, kendi İHA'larını, ATAK helikopterlerini ortaya koyabilmeliymiş, kendi sağlık sistemini en güçlü şekilde ayağa kaldırabilmeliymiş, güvenlik koridorunu, üs bölgelerini yapmalıymış, terör örgütlerini inlerinden çıkamayacak hale getirmeliymiş. Hatırlayın, Gazi Meclis'ten birileri kalktı gitti, İHA'ları Doğu ve Güneydoğu'da protesto ettiler. Bunların sahibi kim biliyor musunuz? Cemil Meriç'in güzel bir sözü var, dönem dönem hatırlatırım, 'Bizim medeniyetimiz, iftiraya uğramış bir medeniyettir.' Maalesef öyle. Hainlik ve uşaklık etmeyi kendilerine marifet bilenler her zaman bu coğrafyada olmuşlardır. Hiçbir zaman vazgeçmemişlerdir." Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili Batı ve Avrupa'yı eleştiren Bakan Soylu, "Batı'yı, Amerika'yı, Avrupa'yı gördük, laf ebeliğinden başka hiçbir şey ortaya koymuyorlar” diyerek sözlerini noktaladı.

KHK MAĞDURİYETİNE TEPKİ

Bakan Soylu ayrıca Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Stratejik Araştırmalar Kurulu 55. Toplantısı'na da katıldı. Burada yaptığı konuşmada FETÖ operasyonları kapsamında KHK üzerinden yapılan mağduriyetlerine tepki göstererek, “Şimdi birileri sürekli mağduriyet peşinde, KHK’lılar üzerinden bir mağduriyet hesabı yapmanın peşinde daha da ötesi var helalleşmekte istiyorlar FETÖ’cülerle. Biz terör örgütüyle istihbarat örgütüyle helalleşmeyeceğiz kimsenin helalleşmesine de fırsat vermeyeceğiz. Bu devlet birilerinin oyuncağı değildir. Bu mesele artık kriminal bir meseledir, bunu siyasete alet etmek aşağılık bir hadisenin ta kendisidir. Neymiş KHK mağduriyeti, FETÖ’nün tek kurtuluş umududur, bu umudu onlara vermeyiz" dedi.

DHA - İHA