AŞILAMADA ‘YERİNDE UYGULAMA’ DÖNEMİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Bugün gündem artık salgın değil, en yüksek aşılanma oranıdır” diyerek, "Aşılamada istediğimiz ivmeye henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerlerde aşılayacağız” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığından yapıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Koca, "Aşılamada istediğimiz ivmeye henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerlerde aşılayacağız. Bugün gündem artık salgın değil, en yüksek aşılanma oranıdır. Hastalığı geçiren vatandaşlarımızın 3 ay sonra aşı olabileceğini söylemiştim. Bazı illerimiz hızla toplumsal bağışıklığa yaklaşıyor” dedi.

Bakan Koca, aşılama oranını yüzde olarak paylaştıklarını hatırlatarak,Bazı illerimiz aşı programına tam da istediğimiz ivmede yaklaşıyor. Aşılamada istediğimiz ivmeyi henüz ulaşmamış illerimiz için yeni uygulamalarımız olacak. Gerekirse tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde aşı hizmetiyle buluşturacağız. Yeni varyantlardan mutasyonlardan haberler gelmeye devam edecek. Bu konunun gündeminizde yer almasına müsaade etmeyin. Tüm gelişmeleri yakından takip ediyor ve vatandaşımızı en kısa sürede bilgilendirerek tedbirler alıyoruz. Bugün gündem salgın değil, en yüksek aşılanma oranıdır” diye konuştu.

50 YAŞ ÜSTÜNE 3’ÜNCÜ DOZ

Bakan Koca, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Hastalığı geçirmiş vatandaşlarımızın aşı olması süresinin 3 ay olarak belirlendiğini geçen hafta ifade etmiştim. Hastalığı zaten geçirmiş olarak kişiler de hatırlatma aşısının yeterli olacağı değerlendirilmiştir. 3. doz aşıda ise inaktif aşı olan 50 yaşından büyük vatandaşlarımızı ve sağlık çalışanlarımız 3. doz aşılarını istedikleri aşı türüyle olabilirler.”

AŞI SERTİFİKALARI HAKKINDA

Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının tüm ülkelerle karşılıklı sertifika anlaşmaları yaptığını söyleyen Bakan Koca, “Aşı türünden bağımsız olarak sertifikalar karşılıklı olarak tanınmaktadır.  Hastalığı geçirmiş olan ve tek doz aşı yaptıran vatandaşlarımız da aşı sertifikalarını e-nabız ve HES uygulamalarından oluşturabilirler. Vatandaşlarımız hastalığı geçirmiş olsalar da iki doz aşı yaptırarak da aşı sertifikasını oluşturabilirler” ifadelerini kullandı.

“BİRKAÇ ÜLKEDEN BİRİYİZ”

Bakan Fahrettin Koca açıklamasının devamında ise “Hâlihazırda dijital aşı sertifikası konusunda en öndeki birkaç ülkeden biriyiz” diyerek şöyle devam etti:

“Gelişmiş ülkelerin birçoğunda aşı yazılı kağıtlarda tutulmaktayken ülkemizde uygulama anında tüm dijital platformlarımızda kayıt altına alınmaktadır. Bu konuda lider ülkelerden biriyiz. Dijital sağlık altyapımız salgın boyunca işimizi çok kolaylaştırdığı gibi aşı konusunda da en önemli güvencelerimizden biridir."

HABER MERKEZİ