BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NDAN ANTALYA HAVALİMANI AÇIKLAMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı Projesini kazanan konsorsiyumun kira bedelinin 2 milyar 138 milyon avroluk ilk taksidini (peşinat) ödediğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu dün sosyal medya hesabından, 'Geleceğin projeleri şimdiden kazandırıyor' ifadesinde bulunmuştu. Bakan Karaismailoğlu, bugün detayları açıkladı. Antalya Havalimanı 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25'lik peşinatının ödenmesi töreni yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı Projesi'ni kazanan konsorsiyumun kira bedelinin 2 milyar 138 milyon avroluk ilk taksidinin (peşinat) ödendiğini bildirdi. Karaismailoğlu, "Bu para ile bugün iki tane boğaz köprüsü yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.

“HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINA TESLİM EDİLDİ”

Bakan Karaismailoğlu sosyal medya hesabından, "Bugün kira bedelinin yüzde 25'ini, tam 2,138 Milyar Euro'yu peşin alarak devletimizin hazinesine teslim ettik. Yatırımcıları tehdit edenlere Antalya Havalimanı büyük bir ders oldu" dedi.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bakanlık olarak biz insan, yük ve veri hareketliliğini sağlamak amacımız. Odaklandığımız temel konular lojistik ve mobilite. 2053'e kadar bütün planlamalarımızı yaptık. 189 milyar euroluk yatırım hacmimizi planladık. 5-10 yıl sonra 2053'e kadar dağılım ortada. Demiryolu sektöründe ve haberleşmede ağırlıklı yatırımlara devam edeceğiz. Büyük bütçeli yatırımları yaparken, kamu hizmeti alması gereken projeleri de yapmamız gerekiyor. Bizim bütçemizle yapacaklarımızın aradaki farkı yap işlet devretle ülkemizin altyapısına destek sağlıyorum. Finans yönetimi var. Tasarım, yapım, işletme, bakım-onarım ve yenileme şeklinde işliyor” şeklinde konuştu.

“DEVLETTEN BİR KURUŞ ÇIKMIYOR”

Bakan Adil Karaismailoğlu, “Yaklaşık maliyet hesaplayıp ihaleye teklif veriyorlar. Biz de en uygun teklif hangisiyle kabul ederek sözleşme imzalıyoruz. Yapım maliyeti sürecinde devletten bir kuruş çıkmıyor. Geçiş kazançları sağlamıyorsa eksiği biz karşılıyoruz. Geçtiği anda ise ilave gelir olarak para alıyoruz. Avrasya Tüneli en başarılı örneklerden biri. Devlet kendisi yapsaydı 1.245 milyar dolarlık bütçeyi cebinden çıkarıp 519 milyon lira işletmeye her yıl para harcayacaktı. Avrasya Tüneli açılışından bu yana 80 milyon araç kullandı. Türkiye'ye 5 yılda 10 milyar lira katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

“2,635 HEKTAR GENİŞLEME SAĞLANDI”

Bakan Karaismailoğlu, “Yatırım sırasında bir kuruş harcamadık. 2027'de 95 bin geçiş rakamlarına çıkıyor. Kovid olmasaydı 233 milyon Dolar direkt katkı sağlayacaktı. 139 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak Kovid 19'lu haliyle. Osmangazi Köprüsü 8,5 saatlik yolculuklar 3,5 saate düştü. Bu otoyol sayesinde 80 km'lere çıktı seyahat hızı. Bu yol yapıldı ve ekonomiye katkısı söz konusu. 306 tesis sayısında artış oldu. 300 bin dekar ekili alanlarda artış sağlandı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda artış oldu. 8 OSB kuruldu. 2,635 hektar genişleme sağlandı. Devletin tüm işleri hazine garantilidir. Bunlar kamunun kullandığı işler, yatırımcı bu ülkeye yatırım yapıyor. Bu ülkenin kaynağı oluyor. Devletin projeleri devlet garanti edecek” dedi.

“DEDİKODU SİYASETİ”

Bakan Karaismailoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Geçmediğimiz yola neden para diyoruz diyorlar. O zaman Adıyaman Havalimanını kullanmıyorsunuz diye yapmayacak mıydık, Kömürhan Köprüsü'nü kullanmıyorsunuz diye yapmayacak mıydık? 84 milyonun kullanması tabii mümkün değil. 5'li çete o kadar yanlış ki. Dedikodu siyaseti. Projelerimizde çalışan 40'a yakın firma var. Bakanlığımıza iş yapan 1200 müteahhit var. Dünyanın her yerinde tercih edilen firmalar var. 5 değil, 40'a yakındır. Bakanlığımıza iş yapan 1200 müteahhit var. 24 firma dosya alıyor 10'u teklif veriyor. Yandaş müteahhit söylemi de yalan.”

HABER MERKEZİ