BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'DAN ‘KANAL İSTANBUL’ AÇIKLAMASI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul için, Marmara Bölgesi; Kanal İstanbul’u, Marmara Otoyol Ringi, kuzey Marmara otoyolu, limanları, lojistik bölgeleri, demiryolu bağlantıları, Marmaray’ı ile Avrasya'nın lokomotifi, dünyanın kavşak noktası haline gelecek. Kanal İstanbul, aynı zamanda İstanbul Boğazı’ndaki gemilerin neden olduğu kaza risklerini de ortadan kaldıracak ve dünya mirası mega kentimiz İstanbul rahat bir nefes alacaktır” diye konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bartın ziyaretleri kapsamında AK Parti Bartın İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Tüm ülkeleri derinden etkileyen ekonomik durgunluğa sebep olan bir pandemi süreci yaşandığına dikkat çekti. Bakan Karaismailoğlu, 2021 yılının küresel ekonominin hızla toparlanacağı bir dönem olacağına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Tüm ülkeleri derinden etkileyen ve ekonomik durağanlığa sebep olan tarihi bir pandemiyi yaşıyoruz. Dünya üzerinde hiçbir ülke yok ki, bu süreci sosyal veya ekonomik açıdan kriz yaşamadan atlatabilsin. Türkiyemiz de bu durumdan elbette etkilenmekte, devletimiz, alınan ciddi tedbirlerle, bu süreci en az hasarla atlatmak için büyük bir gayret göstermektedir. Tedavi ve aşılama konusunda sağlanacak ilerleme sayesinde, 2021 yılı küresel ekonominin hızla toparlanacağı bir dönem olacaktır. Öyle ki, IMF, küresel ekonomide 2021 yılında yüzde 5,2'lik büyüme öngörürken, OECD, Türkiye'de yüzde 5,9'luk bir büyüme beklediğini belirtmektedir. Türkiye için ortaya çıkan bu olumlu tabloda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki çalışmaların önemi büyüktür. Pandemiye rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler de 4 bine aşkın şantiyemizde, elbette tüm sağlık tedbirlerini alarak projelerimizin inşasını aralıksız sürdürdük. Karayollarımızda pek çok yeni projeyi halkımızın hizmetine açtık. Havayollarımız seyahat sınırlamalarına rağmen etkinliğini korudu, hatta rekorlar kırdı. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattımızla, duran ticari hatlara Orta Koridor üzerinden alternatif bir güzergâh oluşturup, Avrupa-Asya arasında ticaretin kesintisiz sürdürülmesini sağladık. Limanlarımız deniz ticaretinde faaliyetlerine bütün hızıyla devam etti. Tüm olumsuz koşullara rağmen, Ak Partililik ruhu ve inancıyla başardığımız bu önemli işler hepimiz için bir iftihar vesilesi oldu. Pandemi koşullarıyla yorulsak da bütün dünya siyasetçileri üzerimize gelse de, terörle, kavgayla yıpratılmaya çalışılsak da artık bize durmak yok. Çıktığımız bu yolda çok önemli bir aşamaya, tarihi bir dönemece geldik. Artık gelişmekte olan bir ülke olmayı bir kenara bırakarak, gelişmiş ülkeler arasına adımızı yazdıracağız. Ve bu inşallah bizlere nasip olacak. Sanayiden, turizme, eğitimden, sağlığa, savunmadan, teknolojiye, ulaştırmadan, haberleşmeye tüm gücümüzle çağın gereklerini yerine getireceğiz. Yarınlarımızda, krizlerden etkilenmeyen, sarsılmaz bir ekonomik güç olmak için, Kendi kendine yeten, bağımsız bir ülke olarak yolumuza devam edebilmek için yatırımlarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Yeni dünyanın merkezi olan coğrafyamızı tüm fırsatlara hazır hale getireceğiz.”
“2021 YILI YATIRIM PROGRAMININ YÜZDE 31'LİK ORANI ULAŞTIRMA VE ALT YAPI ALANINA”
Ulaştırma ve Altyapı alanının 2021 yılı yatırım programı içinde yüzde 31'lik bir oran ile en büyük payı oluşturduğunun altını çizen Bakan Adil Karaismailoğlu, “2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında ürettiğimiz çok büyük ve önemli projeleri 1 trilyon 86 milyar TL yatırım yaparak hayata geçirdik. Yaptığımız ve devam eden projelerimizin toplam nihai yatırım miktarı 1 trilyon 555 milyar TL'ye ulaşılacak. Kat be kat faydaya dönüşecek bu yatırımlar ülkemize, insanımıza geri dönecektir. Daha şimdiden, 2003-2020 yılları arasında bu yatırımların Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya toplam 395 milyar dolar ve üretime 837,7 milyar dolarlık etkisi olmuştur. Toplam istihdama etkisi de yıllık ortalama 1 milyon 20 bin kişi olarak gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE'Yİ HABERLEŞME VE İLETİŞİM YETKİNLİKLERİ AÇISINDAN YENİ BİR ÇAĞA HAZIRLIYORUZ”
Bakan Karaismailoğlu son 19 yılda örnek olan mühendislik başarıları ortaya koyduklarını ve çok büyük işlere imza attıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Son 19 yılda dünyaya örnek olan mühendislik başarıları ortaya koyduğumuz çok büyük işlere imza attık. 2003 yılındaki 6 bin 100 kilometrelik bölünmüş uzunluğumuzu, 28 bin 204 kilometreye çıkardık. 1.714 km olan otoyol ağımız, 3.523 kilometreye ulaştı. Demiryollarımız da ihmal edilmiş, Cumhuriyet Dönemi'nden sonra taş taş üzerine koyulmamış bir haldeydi. Son 19 yılda, 11 bin 590 km uzunluğundaki konvansiyonel demiryolu hattımızın tamamını yeniledik. 1.213 kilometre yüksek hızlı tren hattı yaptık. 3 bin 872 kilometre daha demiryolu yapıyoruz. Bakanlığımızın 2023 vizyonu doğrultusunda demiryolu sektör payını 2023 yılında yolcuda yüzde 3,8'e, yükte yüzde10'a, 2035'te ise yolcuda yüzde 15'e, yükte yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Halen dünya ticaretinin yüzde 80'ini sırtlanan denizyolları konusunda da kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Limanlarımızın her geçen gün sayısı artıyor ve nitelikleri dev gemileri ağırlayabilecek düzeye yükseltiliyor. Bakanlığımızın izlediği politikalarla 37 olan tersane sayımızı 84'e çıkardık. Önümüzdeki dönemde de daha çevreci, daha rekabetçi, yerli ve millilik oranı daha yüksek bir gemi inşa ve yan sanayi geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Türk sivil havacılığında da geldiğimiz nokta bütün dünyanın malumudur. Türkiye sathında aktif havalimanı sayısını 26'dan 56'ya çıkardık. Yapımı devam eden havalimanlarımızla bu sayıyı 60'a çıkaracağız. Yaptığımız akılcı yatırımlarla THY'yi dünyanın en değerli markalarından biri haline getirirken, ülkemizi de dünya havacılığının transit merkezi yaptık. İstanbul Havalimanı'nın ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu hep birlikte gördük. Türkiye'yi haberleşme ve iletişim yetkinlikleri açısından da yeni bir çağa hazırlıyoruz. Şu anda bilişim teknolojilerinde çığır açacak 5G'ye hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek, en önemli gündem maddelerimizden. Tüm bilişim, iletişim ve haberleşme alanındaki büyük yatırımlarda olduğu gibi 5G'de de yerli sanayicimizin süreçlere aktif olarak katılımını sağlıyoruz. Zira, temel ilkemiz; önemli oranda yerli ve milli imkanlarla bu geçişi sağlamak. Bildiğiniz gibi Türksat 5A haberleşme uydumuzu, bu yılın başında yörüngesine fırlattık. Sırada Türksat 5B haberleşme uydusu bulunmaktadır. Türksat 6A'nın tamamen milli imkanlarla entegrasyon ve test çalışmalarını Ankara'da devam etmekte. Türkiye'de son 19 yılda hızlanan uzay ve haberleşme çalışmaları gelecekte daha büyük bir hızla ilerleyecek. Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde, kendi uydusunu kendisi yapabilen Dünya'nın sayılı ülkeleri arasında yerimizi alacağız.”
“KANAL İSTANBUL, ORTA KORİDORDAKİ VARLIĞIMIZI VE HAKİMİYETİMİZİ ARTIRACAK”
Kanal İstanbul'un yapımına yakın zamanda başlayacaklarını açıklayan Bakan Adil Karaismailoğlu, “Hepimizi heyecanlandıran bir başka projemiz de yapımına yakın zamanda başlayacağımız Kanal İstanbul. Kanal İstanbul, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan ticaret yolu olan Orta Koridor'un da en önemli bileşeni olacak. Orta Koridor'daki varlığımızı ve hakimiyetimizi artıracak. Karadeniz bir ticaret gölü haline gelirken Türkiye'nin bu zenginlikten pay almasını sağlayacağız. Marmara Bölgesi; Kanal İstanbul'u, Marmara Otoyol Ringi, kuzey Marmara otoyolu, limanları, lojistik bölgeleri, demiryolu bağlantıları, Marmaray'ı ile Avrasya'nın lokomotifi, dünyanın kavşak noktası haline gelecek. Kanal İstanbul, aynı zamanda İstanbul Boğazı'ndaki gemilerin neden olduğu kaza risklerini de ortadan kaldıracak ve dünya mirası mega kentimiz İstanbul rahat bir nefes alacaktır” şeklinde konuştu.
İHA