BAKAN ERSOY LİDER TV'DE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Lider TV’de yayınlanan Turuncu Koltuk programının canlı yayın konuğu oldu. Bakan Ersoy, pandemide markalaşmanın önemine dikkat çekerek, "Pandemi bize markalaşmanın önemini gösterdi. Bu da doğru ve etkili tanıtımlar ve misafir memnuniyetiyle oluyor. Bu sektörde kalıcı olmak istiyorsak lütfen markalaşmanın gereği olan yatırımlarımızı yıllara yayarak yapalım" dedi.

Bakan Ersoy’un açıklamalarından satırbaşları;

"TURİZMİ 12 AYA YAYMALIYIZ"

Bakan Ersoy turizmi 12 aya yaymak gerektiğini belirterek, "Golf turizmi başladı. Hava trafiği açık olduğu sürece gof turizminin olacağını düşünüyorum. Çok daha iyi geçeceğini düşünüyorum. İyi bir sezon geçireceğiz. Golf sahaları tekrardan dolu olacak. Bizdeki golf sahaları dünyadaki sayılara oranla çok çok az. Antalya bölgesinde 17 tane, Ege'de yok denecek kadar az. Yeni golf sahası ihalelerimiz var. Turizmi 12 aya yaymamız gerekiyor. Futbol turizmi sezonluktur. Tesislerin sayısı arttıkça turizm de artacaktır. Mevsimlerde de kayma oldu. Antalya'da Ekim ayında birçok otel dolu."  ifadelerini kullandı. 

YABANCI TURİST ALGISI 

Yabancı turistlerin yerli turistten daha uyguna konakladığı iddialarına yanıt veren Bakan Ersoy, "Dijitalleşmeyle birlikte erken rezervasyon da arttı. Türk turistler de erken rezevasyonun farkına vardı. Aşılanmayla beraber pandemi etkisini yitirince erken rezervasyon da arttı. Bunu yabancılar yıllardır yapıyorlar. Türkler önceden son dakikaya bırakıp umduğunu değil bulduğunu alıyordu. Ve yabancılar daha uzun süreli konaklama yapıyor" dedi.

"GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASINA GÜVENİYORLAR"

Bakan Ersoy, Güvenli Turizm Sertifikası'nın önemine dikkat çekerek, "PCR test zorunluluğunu tüm ülke vatandaşlarına uyguluyoruz. Kovid tespit edilen turist sayısı da çok az. Antalya'da vaka sayısı Türkiye ortalamasının çok çok altında. Güvenli Turizm Sertifikası dünyada bizde uygulanan çok disiplinli bir uygulama. Güvenli Turizm Sertifikasına güveniyor diğer ülkeler. Türkiye trafğini buna güvenerek açıyorlar" dedi.

TÜRKİYE TURİZM TANITIM ve GELİŞTİRME AJANSI

"Pandemide bunu faydasını çok gördük. Türkiye Turizmi Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'yla çok tanıtım yaptık. Tanıtımı çok hızlı ve esnek yaptık bu tanıtımları. Tanıtım kamuoyuyla yapılmaz. Sektörel bazda yapılır. Özel sektörden arkadaşlar oraya istihdam edilmiş şekilde. 20'den fazla ülkede tanıtım, 85'ten fazla da dijital üzerinden tanıtım yaptık. Sosyla medya ve dergilerini çok etkili kullandık bununla beraber de yolcu sayısında da artış oldu. Hızlı ve Öfeli'nin yapımcıları Türkiye'de reklam filminden etkilenmişler."

"İstanbul ve Antalya, yolcuların ana giriş kapısı. Pazar paylarını genişletip Ege'Nin de pasta payını güçlendirmek istiyoruz. EXPO 2016'yla ilgili birkaç yapımcıyla görüştük. Film platosu olarak EXPO çok iyi. Avrupa için Türkiye'de film çekmek daha maliyetli ve coğrafi özelliklerden dolayı birçok film de çekilebilmektedir. Antalya buna müsait"

PANDEMİ'DE FUAR

"Fuarlar yavaş yavaş başladı. Biz yapılanlara katılacağız. Fuarların artık bir önemi kalmadı. Teknoloji ve iletişim yöntemleri gelişti. Görsel temas telefon üzerinden sağlanıyor. Turizm anlamındaki fuarları kastediyorum. İngiltere, Almanya gibi yerlerde temsilen Türkiye'nin olması gerekiyor. Bunun bizdeki karşılığı Türkiye Turizmi Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'dır. Bu ajansın çok faydasını görüyoruz. Markalaşmanın önemi pandemide daha da arttı. Devlet tabiiki destek olmaya devam edecek ama yeni stratejimiz devletle beraber. Bunun olumlu sonuçlarını da görüyoruz. 2023'de bunu net rakamlarla göreceğiz."

TURİZMDE PERSONEL SIKINTISI

"Bu sıkıntı zaten pandemiden önce vardı. Pandemi bu süreci hızlandırdı. Turizm meslek liseleriyle bir çalışma başlatma yaptık. müfredatı değiştirdik. Birinci sınıfta İngilizce, İkinci Sınıfta Rusça ve diğer sınıflarda seçmeli dilleri zounlu yaptık. Stajlarını da otel zincirleriyle eşleştiriyoruz. Stajda iki katı maaş veriyoruz ve 3 dille mezun olmuş oluyor. Bu okulların sayısını 250'ye kadar çıkaracağız. İhtiyacı da bu şekilde karşılamış oluyoruz. Sezonluk personel ihtiyacı bu şekilde çözülmüş olur. Mesleki eğitim verdirtiyoruz. Kendi personellerine de aldırtabilirler. İstanbul pilot. Türkiye genelinde bu uygulama yayılacak. " 

TURİZM FAKÜLTELERİ

"Turizm eğitimi üniversite seviyesinde verilmemeli. Gastronomi ağırlıklıysa üniversite seviyesinde verilebilir. Dünya genelinde de bunu bu şekilde götürebilirsek(gastronomi ağırlıklı) Türkiye genel müdür ihraç eder durumu gelecek. Turizm mesleği meslek lisesinde öğrenilmesi lazım. Bilet kesmeyi, rezervasyon yapmayı lise seviyesinde öğrenmek gerek. Üniversiteden mezun olan bir öğrencinin genel müdür olması için en az 15 senesi var."

SAĞLIK TURİZMİ

"Sağlık bakanlığı öncelikli etkili bu konuda. Şuanda bizler de destek atıyoruz. Ticaret Bakanlığımız da katkı veriyor. Buradan çok iyi bir gelir elde edebiliriz. Hastalık bittikten sonra Türkiye'yi seviyor. Sonrasında Turist olarak geliyor. Üst seviyede uygun fiyata tedavi olabiliyorlar. Sağlık turizminin Türkiye'de önü açık."

YANAN ORMANLARIN İMARA AÇILACAĞI İDDİASI

Algı operasyonu yapan bir katkı var. Anayasanın 163. maddesi yanan ormanlar tekrar ağaçlandırılır şeklindedir. İmara açılacak iddialarına da tek bir örnek yok. Anayasa net bir şekilde koruyor. Bu iddialara kulak asmamak lazım. Rezervasyonlar iptal edilmişti. Toparladık rezervasyonlar tekrardan arttı. İklim değişikliğinin getirdiği olumsuzluk.

ANTALYA'DA 5 YILDIZLI HALK PLAJLARI VE TURİZM BÖLGELERİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI

"Halk plajları beklentimizin çok üzerinde oldu. Yatırımlara devam edeceğiz. Bu yıl 7 tane daha yapacağız. Altyapı çalışmalarımız 2022 yaz sezonuna kadar 50 yıl boyunca altyapı olmayacak. İnşallah Kemer'deki arıtmayı da tek bir merkezde toplayacağız. Antalya bölgesinde arıtma sorunlarını çözmek istiyoruz."

"30 YILDA YAPILMAYANLAR 1 YILDA YAPILDI"

Ciddi bir yatırım yaptık Patara'da son 30 yılda yapılmayanlar 1 yılda yapıldı diyebilirim. Pandemiden dolayı çok tanıtımı yapılmadı ama buna rağmen yine de çok ciddi bir şekilde yoğun talep var. Patara en değerli kıyılarımızdan biri. Hakettiği yere getireceğiz."