‘KORONA’ AŞISI İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Ortak Strateji Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Rusya’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Kritik konuların ele alındığı buluşmada Çavuşoğlu, Sputnik 5 koronavirüs aşısının Türkiye'de de üretileceğini dile getirdi. Lavrov da "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler son derece kıymetlidir" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Ortak Strateji Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak üzere Rusya'nın Soçi kentine geldi. Bakan Çavuşoğlu, Soçi’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov tarafından karşılandı. İki Bakan daha sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin hem iki ülke hem de bölge açısından önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Rakamları siz paylaştığınız için tekrarlamayacağım ama liderlerimiz arasındaki karşılıklı güven hem ülkelerimiz için hem de bölge için önemli. Gelecek sene de Türkiye’de gerçekleştireceğimiz zirvenin hazırlıklarını tamamlayacağız. Bölgesel konularda ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimizi konuşacağız. Bu yılı bu görüşme ile tamamlamaktan da ayrıca mutluyum” dedi.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Koronavirüs salgınıyla mücadelede özellikle ortak aşı geliştirilmesi konusunda ilgili bakanlıkların mutabakat zaptı imzaladığını belirten Çavuşoğlu, bu konuda iş birliğinin güçlendirileceğini vurguladı. Kovid-19 döneminde Türkiye'nin Rusya ile vatandaşların tahliyesi ve turizm konusu dahil iyi bir iş birliğinin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Sayın Putin, Rus aşısı Sputnik 5 konusunda telefonda Cumhurbaşkanımıza bir teklifte bulununca hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanımıza talimat verdiler ve onun neticesinde kurumlarımız arasında bir mutabakat zaptı imzalandı." dedi.

LİBYA MESELESİ

Çavuşoğlu, "Bu iş birliğinin amacı ise sadece tedavi değil, ortak aşı üretimi, yani Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir. Bu hedefe doğru olumlu bir şekilde ilerliyoruz." ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, Libya'daki son durumla ilgili olarak "Biz kalıcı bir ateşkes için Rusya ile çok çaba sarf ettik. Bugünkü geldiğimiz noktada bu ortak çabaların da katkısı çoktur. Türkiye, Libya'da tek çözümün siyasi çözüm olduğuna inanıyor" diyerek, Şu anda siyasi çözümün devam ettiğini vurguladı. HABER MERKEZİ

GÖRÜŞMEDEN SATIR BAŞLARI

Görüşmede geçen satır başları şöyle; Ticarette 100 milyar dolar hedefi koyduk ama şu anda bunun gerisindeyiz. İmzaladığımız anlaşmaları gözden geçirdik. Domates ve TIR kotaları kaldırılmalı. Rusya vatandaşları ülkemize vizesiz gelebiliyorlar biz bundan memnuniyet duyuyoruz ama Türk vatandaşları için de vizelerin kaldırılmasını bugün tekrar vurguladık. Ortak aşı konusunda görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz konularını ele aldık. Bölgesel konulardaki istişarelerimiz sürecek. Türkiye için tek çözüm siyasi çözüm.

 HABER MERKEZİ