BAKAN ÇAVUŞOĞLU, EFSANELER LİSTESİNDE

Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı Antalya'dan çıkıp Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugünkü yazımın ana konusu.

Nedeni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra 50’ye yakın devlet adamının katılımı ile 17-20 Haziran tarihleri arısında kendisinin ev sahipliğinde yapılacak olan ‘Antalya Diplomasi Forumu’ Yani dünyanın diploması kalbinin şehrimizde atacak olması.

Toroslar'da kıl çadırdan çıkıp keçiyi de güden, Avrupa'yı da yöneten isim Mevlüt Çavuşoğlu. Kimilerine göre Alanyalı, bazılarına göre de 'bizim Mevlüt'. Türkiye ve dünyanın sayılı siyasetçileri arasına girmesine rağmen Toroslar'ın çocuğu kimliğinden hiç bir şey kaybetmeyen ender isim.

Şimdi bu Torosların yiğit evladı Türkiye’nin gözbebeği Mevlüt Çavşuoğlu efsane bakanlar arasına girdi. Hem de zirveye emin adımlarla tırmanarak. Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhuriyet tarihinde görev yapan 49 dışişleri bakanı arasında görev süresi bakımından bir dönemin efsanesi olan İhsan Sabri Çağlayangil’i geçip 2’nci sıraya yükselmek üzere.

ADIM ADIM ZİRVEYE

Çavuşoğlu, 29 Ağustos 2014’te Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. Çavuşoğlu, ilk dönemini 30 Ağustos 2015’e kadar devam ettirdi. 1 yıl 1 gün Dışişleri Bakanlığı yapan Çavuşoğlu, 24 Kasım 2015’te tekrar Dışişleri Bakanı oldu ve o tarihten bu yana bu görevini kesintisiz olarak başarıyla sürdürüyor.

Bakan Çavuşoğlu, 15 Haziran 2021 yani bugün itibariyle 7 yıl 5 ay 15 gündür Dışişleri Bakanlığı yapıyor. Ülke tarihinde en uzun süre Dışişleri Bakanlığı yapan isimler arasında bugün 3. Sır olan Torosların yiğidi Bakan Çavuşoğlu, 1 ay 5 gün daha görevde kalması halinde Türkiye Cumhuriyeti'nin efsane Dışişleri Bakanlarından 2. sıradaki İhsan Sabri Çağlayangil'i de geçerek Cumhuriyet tarihinde en uzun süre Dışişleri Bakanlığı yapan 2. isim olacak.

Bakan Çavuşoğlu, dünyada en uzun süre görev yapan Dışişleri Bakanları arasında yer alan Rus Sergey Lavrov'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünya siyasetine damga vuran ‘Bizim Mevlüt’, Antalya'nın en uzun süre milletvekilliği yapan isimlerinden biri olan Deniz Baykal'ın ardından ikinci sırada yer alıyor. Ancak Antalya'nın en uzun süre bakanlık yapan siyasetçisi olması ile tarihe geçiyor.

Bir defasında benimle yaptığı söyleşide “Çok şükür, biz Torosların zirvesinde koyunu, keçiyi de güttük, gittik Avrupa'yı da yönettik. Yine yaparız, onu da yaparız" diyen Çavuşoğlu, hakikaten dünyaya siyaset ve diplomasi dersi veriyor. Ne diyelim. Allah sağlık versin ve kendisini daha iyi yerlerde görelim.

BİSİKLETLE SORUN NE?

Antalya Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönemlerde bisiklet yolları ile Türkiye’de önce şehirlerden birisi olmuştu. Hatta ve hatta 2018 yılında Konyaaltı’ndan Lara’ya tam 38 kilometrelik bisiklet yolu yapılmıştı. Fakat CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek dönemi ile bu rakam giderek düşmüş. Yani bisiklet yolları tırpanlanmış. Oysaki ANTBİS sistemi kurularak 8-9 adet istasyon yapılarak halkın bisiklete binmesi özendirilmeye çalışmış. Bu sistem ağır aksak olsa da Konyaaltı sahilinde çalışmakta.

2015 ve 2016 yılı faaliyet raporlarında ANTBİS çalışmaları tekrar edilmiş, 2040 yılına kadar kentin bisiklet yolu şebekesinin oluşturulması ve kısa vadede yaklaşık 85 kilometre, uzun vadede ise 124 kilometre bisiklet yolu yapılması öngörülmüş. Ama ne mümkün. Böcek ve ekibi bırakın hizmet üretmeyi, tam aksine eski yapılanları tırpanlamakta üzerlerine yok.

Yahu sen şehir merkezindeki bisiklet yollarını kaldır, yenisini yapma, sonrada kalk git vatandaşların doğa ile iç içe yürüyüş yapabilmesine ve keyifle bisiklet sürebilmesine imkan sağlamak için Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu Projesi hazırla.

İyi güzel, harikulade. Amma nereye biliyor musunuz? Sarısu-Gökdere-Gedeller-Hacısekiler- Akdamlar-Gökçam-Doyran mevkilerinin geçtiği 38 kilometrelik bir güzergaha. Peki hiç düşündünüz mü acaba, bu bisikletliler oraya gitmek için hangi bisiklet yolunu kullanacaklar?

Yok yok, asıl sizin derdiniz bisikletliler değil, bisiklete binilmesi değil! Maksat spor olsun değimli? Onu bunu bilmem ama sizin ya bisikletliler ile ya da bisiklet ile bir derdiniz var ama ne ben çözebildim nede bisikletliler.