BAKA’DAN ASTRO TURİZM HAREKETİ

Lider Haber’de yayınlanan “Turuncu Koltuk” programının bu haftaki konuğu Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler oldu. Güler, BAKA’nın çalışmalarına ve bölgesel planlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rabia Demirok/Özge Toptaş

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler, Lider Haber’de İbrahim Okumamış’ın sunumuyla ekranlara gelen “Turuncu Koltuk” programına konuk oldu. Programda konuşan ve BAKA’nın çalışmalarını anlatan Güler, “Astro turizmi bölgemizin tanıtımı için aracı olarak kullanmak istiyoruz. Bölgelerimizde yerli ve yabancı turistler için rota ve lokasyonlar oluşturacağız. Böylelikle ziyaretçiler hem gökyüzüne dair bir etkinliğe katılacaklar hem de yeryüzündeki güzellikleri görmüş olacaklar“ dedi. Güler, Türkiye’de kalkınma ajanslarının 2006 yılında bölgelerin gelişimine katkı sağlamak, gelişimi sürdürülebilir hale getirmek ve bölgeler arası gelişmişlik seviyesini yükseltmek amacıyla kurulduğunu anlattı. Kalkınma ajanslarının 3 temel kuruluş hedefi olduğunu söyleyen Güler,” Kamu, özel ve sivil toplum çalışmaları arasında iş birliği geliştirmeyi, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını ve yerel potansiyeli harekete geçirmeyi hedefliyoruz. BAKA olarak 2009 yılında Antalya, Isparta ve Burdur kapsamında kurulduk. 10 seneyi aşkındır Batı Akdeniz’in gelişimini hızlandırmak, sürdürülebilir kılmak ve topyekün kalkınmayı sağlamak için çalışıyoruz” diye konuştu.

“SONUÇ ODAKLI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Batı Akdeniz’de kalkınma alanlarında sonuç odaklı planlanmalara ağırlık verdiklerini ifade eden Güler, “Bunlar sosyal alan, eğitim, sağlık, tarım turizm gibi tüm hizmet sektörlerini kapsıyor. Kaynaklar sınırlı ancak ihtiyaç sınırsız bu nedenle belli odaklar seçmemiz gerekiyor. BAKA olarak yeni bir programlama sürecine geçtik, sonuç odaklı planlar yapıyoruz. Bu kapsamda 3 temel odak alanımız var. Tıbbı aromatik bitkilerin katma değerlerinin arttırılması, eko turizmin çeşitlendirilmesi ve girişimciliğin yaygınlaştırılarak desteklenmesi” ifadelerini kullandı.

“KOVİD-19’DA YENİ BİR POTANSİYEL ORTAYA ÇIKTI”

Kalkınma faaliyetlerinde insan unsurlarının çok önemli olduğunu vurgulan Güler, “ Bizler için konu kalkınma olunca her yer önemlidir. En önemli kaynağımız ise insandır. Bu kapsamda örneğin 2019’da başlayan Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını bölgemizde yeni bir potansiyel ortaya çıkardı. İnsanların salgın döneminde bireysel ve doğa odaklı turizme yönelmesi bizler yeni bir alan oluşturdu, eko turizm çalışmalarına hız verdik. Bu yıl Alanya’dan İbradı Gündoğmuş hattına çeşitli planlarla rota çalışmaları yapacağız. Bu çalışmalarla kıyı kesimlerdeki turizmi iç kesimlerde de yaygınlaştırmak ve turizmden elde ettiğimiz geliri arttırarak kırsal kesimle paylaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BÖLGELERDE TIBBI AROMATİK BİTKİ ZENGİNLİĞİ VAR”

Öte yandan Güler, Batı Akdeniz bölgesinin tıbbı aromatik bitkiler açısından da büyük bir zenginliğe sahip olduğuna dikkati çekerek, “Bu alanda katma değeri arttırmak istiyoruz. Bölgelerimiz kekik, adaçayı, lavanta gibi ürünler açısından oldukça zengin. Bazı bölgelerimizde yetişen kekik türleri Kovid-19 hastalığından korunmada etken maddeleri içeriyor. Bu ürünleri iç ve dış piyasaya sunmak istiyoruz. Böylelikle kırsal kesimimiz kalkınmasını ve kırsal göçün azalmasını hedefliyoruz.”

“2022’DE BATI AKDENİZ ASTRO TURİZM İLE ANILACAK”

BAKA’nın 2022 çalışmaları arasında Astro turizmin ön plana çıktığını vurgulayan Güler, Batı Akdeniz’in zengin coğrafya ve eşsiz gökyüzü imkanını astro turizm ile tanıtmak istediklerini anlattı. Güler,  astro turizme son dönemde büyük bir ilgi olduğunu belirterek, “Astro turizmi bölgemizin tanıtımı için aracı olarak kullanmak istiyoruz. Bölgelerimizde yerli ve yabancı turistler için rota ve lokasyonlar oluşturacağız. Bu konum ve noktalarda hangi yılda hangi ay ve dönemde nasıl fotoğraflar çekilebileceğine misafirlerimize sunacağız. Böylelikle ziyaretçiler hem gökyüzüne dair bir etkinliğe katılacaklar hem de yeryüzündeki güzellikleri görmüş olacaklar” ifadelerini kullandı.

“BAKA’DAN FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ”

Programda BAKA’nın onaylanan son çalışmasını da ekranlarda duyuran Güler, şunları kaydetti:

“Antalya’daki KOBİ ve diğer işletmelerimiz gücünü, dayanıklılıklarını arttırmak için iki temel hedefle belirlediğimiz bir proje başlattık. Projemizin bütçesi 30 milyon lira. Özellikle imalat sanayisinde faaliyet gösteren firmaları hedefliyoruz. Temel amacımız üretimi, test aşamalarını ve pazarlamanın gelişimine destek vermek, ihracata katkı sunmak. Firmalarımıza asgari olarak 200 bin lira, azami olarak 1 milyon lira finansman desteği sağlayacağız. Ayrıca faizsiz kredi imkanı vereceğiz. Bu kredi desteğini 6 ay geri ödemesiz, 24 ayda geri ödemeli şekilde planlıyoruz. İş birlikçi bankalarımız var. 3 ilimizde bu programı yürüterek ülkemize katkı sağlayacağız. “