BAİB’den Burdurlu ihracatçılara ödül

Burdur’da Vali Ali Arslantaş ve BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu’nun katılımıyla BAİB Bölgesel Üye Buluşması gerçekleştirildi. Toplantıda, 2021 yılında Burdur’da ihracat sıralamasında dereceye giren firmalara ödülleri verildi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğince (BAİB) Burdur’da Bölgesel Üye Buluşması gerçekleştirildi. 2021 yılında ihracat sıralamasında dereceye giren firmalara ödülleri verildiği törene, Vali Arslantaş’ın yanı sıra, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları ve iş insanları katıldı.

VALİ ARSLANTAŞ’TAN MARKALAŞMA VURGUSU

Toplantıda konuşan Burdur Valisi Ali Arslantaş, markalaşmamış şirketlerin hizmet vermiş olduğu sektörde başarılı olma ihtimallerinin olmadığına değindi.  Arslantaş,” Mesele küresel ölçekte ticaret yapmak olunca markalaşmanın önemi artmaktadır. Ticaret ekonominin kalbidir ve ticarette dönüşüme ayak uyduramayan, yeni üretim, istihdam, yatırım ve pazarlama usullerine entegre olamayan ulusların ekonomileri, iktisadi anaforlar içinde yok olmaya mahkumdur" dedi.

Arslantaş, BAİB ve benzeri kuruluşların çalışmalarının bölgeye ve ülkeye değer kattığına dikkati çekerek, “Yaş meyve ve sebze, maden ve metal, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metalleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Rusya, Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere ihraç başarısı gösteren müteşebbislerimizi canı gönülden kutluyorum" diye konuştu.

İHRATACATTA YAŞANAN SORUNLAR RAKAMLARA YANSIDI

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ise salgın sebebiyle zorlu günler geçirdiklerini anlattı. Salgın sürecinde konteyner krizi ve ürünlerin yurt dışına ihracatında zorluklar yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bunu el birliği ile aştık. 2021 yılında ise ister istemez konteyner krizinin devam ettiğini gördük. Yine el birliği ile ihracatımızı arttırabilmek için büyük çaba sarf ettik. Neticesinde de 2021 yılı itibarı ile ciddi rakamlara ulaştık. 2022 yılı geldiğinde de olabildiğince yüksek seviyelerde ihracat artışlarıyla başladık fakat dünyada yaşanan ekonomik kriz sonucunda maalesef ivmemizde bir azalış gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

2023’TE RESESYON BEKLENTİSİ

Çavuşoğlu, 2023 yılına ilişkin ise resesyon beklentisi söz konusu olduğunu dile getirerek, ”Özellikle 2023 yılının ilk 6-7 aylık döneminde dünyada yaşanacak bu daralmada, ilk önce ve en fazla etkilenecek sektör olarak ihracat sektörü karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili de gerek ülkemiz gerekse birliğimiz olarak bir önceki yılın rakamları tutturmayı hedefliyoruz. Bu rakamları düşürmemek için büyük çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

BURDUR’DA KASIM AYI İTİBARIYLA 222 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Bir önceki yıl yaklaşık 2 bine yakın ihracatçı ile ihracat gerçekleştirirken son bir yılda 800'e yaklaşan fiili ihracatçı ilave edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Bu da demek oluyor ki aslında ihracatçı sayımız yüzde 40'ın üzerinde artmış durumda. Fakat buna rağmen sayılarımız arttığı halde ihracatımız maalesef aynı noktalarda devam ediyor. Burdur özelinde 2021 yılında 253 milyon dolarlık bir ihracatımız gerçekleşti. Kasım sonu itibarıyla ise 222 milyon dolarlık bir ihracatla karşı karşıyayız” dedi.