BAİB Başkanı Çavuşoğlu, Turuncu Koltuk'ta

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa'ya ihraç ettiği yaş sebze ve meyve tırlarının uzun kuyruklar oluşturması sorununun kısmen de olsa çözüme kavuştuğunu açıkladı.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Turuncu Koltuk programının canlı yayın konuğu oldu. İbrahim Okumamış’ın sorularını yanıtlayan Başkan Çavuşoğlu, 2023 yılının ihracat açısından zor geçeceğini belirterek “2023 yılının çok zor geçeceğini tahmin ediyoruz. Dünya ticaretinde daralma olursa ilk etkilenecek sektör ihracat sektörü. Öncelikli hedefimiz mevcut ihracatımızı koruyup, üzerine bir şeyler eklemek. Önümüzdeki 6-7 ayın ağır sonuçlar getireceğini tahmin ediyoruz. Bu bizim için üzücü buna hazırlık yapmaya çalışıyoruz. Bu karamsarlık inşallah çok çabuk geçer. Ondan sonra ülkelerde rahatlama düşünüyoruz. Bu demek ki 1 yıllık bir kaybımız olacak demek. Bizler de bu olumsuzlukları aşabilmek için devletimizin hedefleri doğrultusunda uzak ülkelere ihracatımızı artırmak için mücadele ediyoruz” Dedi.

 

“Bu kadar yükseliş beklenmiyordu”

Pandemiden güçlenerek çıktıklarını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye pandeminin başlamasıyla beraber Çin’in de devre dışı kalmasıyla en etkili ülkelerin başında geldi. Tüm ülkelerde ihracatta düşüşler gerçekleşirken Türkiye ihracatını artırmayı başardı. 2021 çok başarılı bir yıldı. 2022’de 230 milyar doları aştık ve bir önceki yılın rakamlarını aştık. Tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. 250 milyar dolarlık bir hedef koyuldu emin adımlarla gidiyoruz. Bize göre bu rakamı aşacağız. Yoğun bir tempoyla bundan sonraki yıllarda da düşürmemek için çalışmalara devam edeceğiz. Bu kadar yükseliş beklenmiyordu. Büyük bir çaba. Tüm bakanlıklar ihracatın ve döviz girdisini destekliyor. 252-253 milyarlık bir rakam yakalayacağız inşallah. Ticaret Bakanlığı’nın ciddi destekleri ve teşvikleri söz konusu” ifadelerine yer verdi.

 

 

“En büyük sıkıntı enerji”

İhracatçılarının sorunları ile ilgili konuşan Başkan Çavuşoğlu, “İhracatçılarımızın sıkıntıları her zaman değişiyor. En büyük sıkıntı finansmana erişim. Maliyet anlamında finansmanda bir eksiklik yaşıyoruz. Faiz oranları ihracatçıyı zorluyor. Erişim ve maliyetler biraz daha ucuz olsa daha çok ihracat yapacaktık. Biraz daha dışa bağımlı bir sermaye söz konusu. Enerji çok büyük bir problem teşkil ediyor. Enerji maliyetleri ilk 5’e girmezken, şuan 1. Sırada” dedi.

 

“Hem maddi hem manevi etkilendik”

Rusya Ukrayna savaşında Türkiye’nin ihracatını değerlendiren Çavuşoğlu, “İlk başlarda çok etkilendik. Türkiye anlamında çok abartılı etkilenme olmadı. Rusya’da değil Ukrayna’da düşüşler oldu. Bu savaşın bizi etkilememesi mümkün değil. Bizi hem manevi hem maddi ciddi etkilendik. Turizm anlamında ciddi problemler yaşandı. Savaşta belli bir kesintiye uğradı ama beklediğimiz seviyede ihracat söz konusu değil” diye konuştu.

 

 

Enerji ihtiyacına GES çözümü

İthalat ve ihracatı eşitlemeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Çavuşoğlu, şu sözlere yer verdi:

 

“İthalat ihracattan  daha fazla artıyor. Öncelikli hedefimiz bu ikisinin eşitlenmesi. İhracat ithalatı geçerse bu bizim için başarı. Amacımız ihracatı artırmak. İthalatın başında petrol ilk başta geliyor. Enerjide ciddi bir mücadele veriyoruz. Kendi enerjimizi üretebilmek için yapılan santraller ve firmaların kendilerinin yaptığı Güneş Enerji Sistemleri var. Enerji böyle giderse GES’lerle ciddi bir enerji açığımızı gidermeyi planlıyoruz. Dünyada güneşten bu kadar yararlanabilecek başka ülke yok. Güneş enerjisinden faydalanmamak çok büyük bir hata.”

 

“Seracılık ivme kazanacak”

Avrupa’daki krizlerin Türkiye’de seracılık anlamında ivme kazandıracağını söyleyen Çavuşoğlu, “Hollanda krizden etkilendi ya da etkilenecek. Bizler bu açığı tahmin ediyoruz sebze anlamında ihracatın artacağını düşünüyoruz. Üretimimizde bir eksiğimiz yok. Önce Türkiye’yi doyurup sonra ihracatı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

“İhracat olmazsa olmaz”

İhracatın artmasıyla Türkiye’de fiyatların arttığı söylentilerini yalanlayan Çavuşoğlu, “ Tarım sektörünün bu tarz söylemlerle önü kapatılıyor. İhracat bir denge unsuru. İhracatın mutlaka olması gerekiyor. İhracat olmazsa üreticimiz üretimden çekilir diye korkuyoruz. Yoksa orta ve uzun vadede fiyatlara daha pahalı ulaşırız. Daha pahalıya yurt dışına satıyoruz. Daha düşük maliyetler satmak söz konusu değil” diye konuştu.

 

Hedef kilogram bazında artış

İhracatta yüzde 2’lik artışın yeterli olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Zorluklara rağmen ihracatımızı artırdık. Pandemide konteyner problemi yaşıyorduk bugün nakliye araçları mevcut ama ülkelerdeki talep daraldı. Kasım sonunda geçen yılki rakamları yüzde 2 geçtik. Bu bizim için yeterli değil. Yüzde 15’e yakın kilogram bazında düşüş mevcut. Hedefimiz kilogram olarak bir önceki yılı yakalamak. Ciddi artışlar sağlayacağımızı düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

 

 

“Sınırdaki Tır sorunu kısmen de olsa çözüldü”

Türkiye’nin Avrupa'ya ihraç ettiği yaş sebze ve meyve tırlarının uzun kuyruklar oluşturması sorununun kısmen de olsa çözüme kavuştuğunu söyleyen Başkan Çavuşoğlu, “Rant kavgası yüzünden bu sene 3. kez, 20 gündür mücadele ediyoruz. Tüm bakanlıklarımıza çok teşekkür ediyorum. Çok büyük bir mücadele verdiler. Dün itibari ile bir miktar rahatlama oldu. Binin üzerinde kuyruklar oluştu. Ülke olarak el birliği ile mücadele edildi. İnşallah kalıcı çözümler de bulacağız. Kapıdaki sıkışıklık bizim ihracatımızı vurdu. Çok ciddi zarar gördük Ürünler bozuldu. Siparişler düştü. Tam ihracatı artıracağımız zamanlarda böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya geldik” dedi.