Bahar kabusu ‘polen’ alerjisi

Baharın gelmesiyle yeniden hayat bulan doğa, beraberinde alerjik rahatsızlıkları da getiriyor. Alerjinin, özellikle bahar aylarında sık görüldüğünden dile getiren Cildiye Uzmanı Dr. Burcu Yeşilkaya, “Bahar alerjisinde tedavi alınmazsa ciddi sorunlara neden olabilir” dedi.

Selma KUNAR / İrem GÜNEYBAZ


Baharın habercisi olan çiçeklerin ve ağaçların tohumlarından yayılan polenler, vatandaşın sağlığına zarar verebiliyor. Genetik yatkınlık sebebiyle hassas olan kişilerde daha fazla görülen polen alerjisi, ihmal edildiğinde ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.  Konuyla ilgili Lider Gazete’ye özel konuşan Cildiye Uzmanı Dr. Burcu Yeşilkaya, “Bahar alerjisinin çevresel faktörlerle tetiklenebileceğini söyledi. Hastalığın ihmal edildiğinde ise doğurabileceği ciddi sağlık sorunları olduğuna dikkat çeken Yeşilkaya, “Hastalar mutlaka doktor kontrolünde tedavi almalı” diye konuştu.



EN SIK GÖRÜNEN ALERJENLER

Alerjinin normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudun verdiği abartılı cevap olduğunu belirten Yeşilkaya, “Bu cevap bazen tüm vücutta olabileceği gibi bazen de sadece gözde, bazen üst solunum yollarında veya akciğerlerde görülebiliyor. Ciltte olanlara ürtiker, egzama, kontak dermatit olarak sınıflandırabiliriz” ifadelerini kullandı.  Yeşilkaya, “En sık görünen alerjenler; polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar gıdalar bunlar sıklıkla gördüğümüz alerjenlerdir” bilgisini aktardı.



BAHAR AYLARININ HASTALIĞI ALERJİ

Alerjinin özellikle bahar aylarında sık görüldüğünü, en çok ağaçlardan, çimenlerden ve çiçeklerden yayılan polenlerin sebep olduğunu söyleyen Yeşilkaya, “Bu polenler havadan burna, göze ve boğazımıza yapışarak alerjik reaksiyonlara sebep oluyorlar. Bahar alerjisi özellikle genetik yatkınlık varsa kişide, çevresel faktörlerle tetiklenebilir” diye konuştu. Alerjinin vücutta nasıl ortaya çıktığından da bahseden Yeşilkaya,” Vücudumuz, normalde bakteri virüs gibi mikroplara, zararlı maddelere karşı bizi koruyor ama bazen zararlı olmayan maddeleri de zararlı olarak algılayıp bunlara  karşı aşırı abartılı cevaplar vermeyen başlar. Buna alerji diyoruz” diye belirtti.

Yeşilkaya, alerjinin her yaşta görünebilmekle olduğunu ve en çok çocuklukta ve çocukluktan erişkinliğe geçiş döneminde görüldüğünü söyledi.

ALERJİNİN BELİRTİLERİ

Alerjen maddenin vücuda girmesi ile ne tür belirtilerin görülebileceğini anlatan Yeşilkaya, “Ciltte kaşıntı, kızarıklık, şişme şeklinde bulgular olabilir. Göz yaşarması, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun ve gözlerde kaşıntı, yüzde ağrı, göz altlarının şişmesi, koku ve tat duyularında azalma olarak belirtiler görünebiliyor. Deri bulguları olarak, kaşıntı, kızarıklık gözlenebiliyor. Alerjik bünyelerde bazen yorgunluk, uyku bozukluğu, damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük ve baş ağrısı olarak görünebiliyor” diye açıkladı.