Bahar değil grip havası
Son dönemlerde havalardaki ani değişimden kaynaklı influenza vakalarının yaygınlaştığını ifade eden Uzman Doktor Ali Coşkun hastalığın geçmemesinin nedenlerinden birinin istirahat etmemek olduğunu söyledi.
Bayram tatili sonrası grip vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Ani hava değişimlerinin de etkisiyle, başta çocuklar olmak üzere toplumun genelinde grip ve influenza vakalarında gözle görülür bir yükseliş görülüyor. Uzmanlar özellikle influenza B virüsünün daha yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Lider Haber TV’de Murat Er’in hazırlayıp sunduğu Gün Ortası’na yayın konuğu olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Coşkun, hastalığın bu kadar hızlı yayılmasının altında yatan temel nedenlerini açıklayan Coşkun, “Bugün bu artışın en büyük nedeni bayramda herkesin kalabalık halde bir araya gelmesi ve bayram sonu dağılma neticesinde artık hastalığın Türkiye'de genelde yaygın hale gelmesinden dolayıdır. Endişe edecek bir durum yoktur ama hiçbir hastalık hafife alınmaz” dedi.
“7 GÜN İSTİRAHAT ŞART”
Hastalığın geçmemesinin en büyük nedenlerinden birinin ‘istirahat etmemek’ olarak ifade eden Coşkun, “Bunun en büyük nedenlerinden birisi vatandaşlarımızın istirahat etmemeleri. Mutlaka istirahat etmeniz lazım.7 Yedi gün yatak istirahatı yapmanız lazım ama günümüzde insanlar bu kadar istirahata maalesef zaman ayıramıyorlar. Bunu ayıramadıkları için de hastalığı hem kendilerinde hastalık geç geçiyor hem de hastalığı bir başka bireylere maalesef transfer edebiliyorlar” diye konuştu.
“KALABALIKTAN UZAK DURUN”
Velileri de uyaran Coşkun aynı şekilde hasta olan çocukları okullara, iyileşmeden göndermesi, çocukların diğer bireylere de bu hastalığı geçirmesine neden olabildiğini anlattı. Coşkun, vatandaşları hasta şekilde kalabalık yerlerde dolaşmasının da hastalığın yayılımından etkili olduğunu belirterek “Vatandaşlar hem çocuklar için hem de tüm insanlar için hasta oldukları zaman mümkün olduğunca az sayıda insanla temas edip evde istirahat etmeleri lazım. Bir kere bu birinci kural ama maalesef bu birinci kural tam yerine getirilemediği için hastalık topluma daha fazla sirayet etmektedir” ifadelerini kullandı.
INFLUENZAYI HAFİFE ALMAYIN
Üst solunum yollarındaki hastalığın çok çabuk alt solunum yollarına geçebildiğini açıklayan Coşkun, “Burada da en büyük neden gribin ve influenzanın hangi çeşidi olursa olsun hafife alınması. ‘Nasıl olsa geçer bir şey olmaz griptir’ deyip geçiştirilmesi. Oysa bu semptomların görüldüğü anda gerek eklem ağrıları, gerek vücuttaki döküklük, gerek ateş, öksürük, burun akıntısı gibi semptomların görüldüğü anda mutlaka ve mutlaka bir hekim kontrolüne gitmeleri lazım” dedi.
“EN BAŞINDA HEKİME GÖRÜNÜN”
Daha hastalığın başında hekim kontrolüyle hastalık tedavi edilirse hastalık bir komplikasyon çıkarmayacağını söyleyen Coşkun, “Eğer tedavi edilmezse ve özellikle de vücut direnci düşük bireylerde İşte kanser hastaları, ileri derecede ikinci enfeksiyon ve ikinci hastalığı olanlar işte kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, özellikle diabet hastaları gibi ve maalesef çocuklar gibi vücut direnci az olan bireylerde bu hastalık eğer bu önlemler alınmazsa daha da ilerlemektedir. Tabi ki hastalığın virüsün beyne atması istenmeyen bir durumdur ama çok nadir bir durumdur” diye uyardı.
Coşkun, hastalığın semptomları başladığında hekimlere müracaat edilmemesi halinde ‘zatürreeye çevirme’ ihtimali olduğunu sözlerine ekledi.