BAĞLANMAYAN EYT MAAŞI VE SAĞLIK HİZMETLERİ DURUMU

EYT kapsamında emeklilik müracaatı yapmış olup halen maaş bağlanmayan kişilerin sağlık yardımları için yapması gerekenler konusunda son zamanlarda sıkıntılar yaşandığı görülmektedir. 

***

Kişinin emekliliğe müracaat yaptığında geriye dönük bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi var ise 100 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı mevcuttur.

***

Eğer belirtilen günü yok veya maaş bağlanması 3 ayı geçerse ikametinin bulunduğu SGK’ya giderek durumunu belirterek sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edilebilmektedir.

****

Bu şekilde durum düzelmezse bile sağlık için herhangi bir bedel ödediğinde gerekli belgelerini alarak emekli maaşı bağlandığında kurumdan ödemiş olduğu sağlık giderlerini alabilmektedir. Bu şekilde herhangi bir GSS borcu çıkması halinde ise emekli maaş talebi sisteme girildiğinde ve emekli maaşı bağlandığında oluşan GSS borcu otomatik olarak silinmektedir.

***

Bu itibarla emekliliğe müracaat yapıp halen maaşı bağlanmayan kişilerin bu konuda mağdur olmayacaklarını hatırlatmak istiyorum.

***

Bu kapsamda genel olarak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki çalışanların işten çıkışlarda ki sağlıktan yararlanma durumu hakkında bilgi vermek gerekir ise;

İşten ayrıldıktan sonra sağlıktan yararlanma

5510 sayılı Kanuna göre, işten ayrılan SSK’lılar, Bağ-Kur’lular ve devlet memurları sigortalılıklarının sona erdiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde en az 30 gün primleri varsa sigortalılıklarının sonra erdiği tarihten itibaren 10 gün süre ile Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya devam edeceklerdir.

***

Bu kişilerin işten çıktıkları zaman itibariyle geriye dönük olarak 1 yıl içinde 90 günlük sigortalılıkları varsa, 90 gün daha sağlıktan yararlanacaklardır.

***

Yani toplamda işten ayrıldıktan sonra 100 gün daha sağlıktan yararlanabilecektir. Ancak, İşten ayrılıktan sonra 10 gün süreyle daha sağlıktan yararlanabilmek için sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihte en az 30 gün GSS prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.

***

Yani kişi 5 gün çalışıp işten ayrılsa sağlık hizmetinden yararlanamayacak ancak 50 gün çalışıp işten ayrılsa işten çıkış tarihine itibaren 10 gün süreyle sağlıkta yararlanacaktır. Sanki sigortalıymış gibi işlem görecektir.

***

İşten çıkarılan kişi, çıkış tarihinden önceki senede 90 gün kesintisiz prim ödemesi gerçekleştirmiş ise sağlık hizmetlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder.

***

Aynı hak işten kendi rızası ile çıkan bireylere de tanınır. Bu kapsamda 3 ay daha sağlık hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.

***

İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder.

***

10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken,  3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.

***

Aynı zamanda işten çıkış bildirgesinin işverence SGK Kurumu’na elektronik ortamdan gönderilmiş olması gerekir.  Bu bildirge gönderilmediği takdirde iş yerine cezai işlem uygulanırken, kişinin 3 aylık SGK’dan yararlanma süreci de hasar alır.

***

ANCAK;

İsteğe Bağlı Sigortalılar

Çırak ve Stajyer Öğrenciler

İş-Kur Kursiyerleri

Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olmayan ülkelerdeki çalıştırılanlar; bu sürelerden yararlanamaz.

Bunların; sigortalılık niteliği sona erdiği an 100 gün daha sağlıktan yararlanma kuralına tabi olmayıp aynı gün sağlıktan yararlanma hakları bitmektedir.