BAĞIMSIZ KIBRIS’IN ‘FETİH’ KUTLAMASI

Kıbrıs fethinin 450’nci yıldönümü dolayısıyla, Türk Ocakları Antalya Şubesi, Kıbrıs Türk Kültürü Derneği Antalya Şubesi ve Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği(ASKAN), 22-24 Kasım tarihleri arasında kutlanacak olan ‘Kıbrıs’ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu’nu tanıtmak amacıyla Lider Medya’yı ziyaret etti.

Ahmet ARĞILLI, Bayram OKUDAN

Kıbrıs’ın Fethi’nin 450.yılı 22-24 Kasım’da, uluslararası bir sempozyumla kutlanacak. Düzenlenecek olan ‘Kıbrıs’ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu’nun önemini, Türk Ocakları Antalya Şubesi Başkanı Abdullah Uysal, Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (ASKAN) Proje Koordinatörü Özer Özgüç ve Kıbrıs Türk Kültürü Derneği Antalya Şube Başkanı M. Vural Önal ve Lider Medya’yı ziyaret ederek anlattı. Genel Yayın Yönetmeni Sabri Çağlar ve ekibini sempozyuma davet eden Uysal, Kıbrıs'ın fethinin önemine vurgu yaptı.

450.YIL PLATFORMU

Uluslararası sempozyumun birçok sivil toplum kuruluşları(STK) aracılığıyla düzenlendiğini açıklayan Başkan Abdullah Uysal, “2021 yılı Kıbrıs’ın fethinin 450. yılı. Türk Ocakları’nın da içinde bulunduğu, ASKAN, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şubesi, Türk Hava Kurumu gibi kuruluşların önderliğinde 450. yıl platformu oluşturduk. Kıbrıs’ın fethinin ilk ayağı Elmalı’da başlamış ve biz haziran ayı içerisinde Elmalı’da bir program başlattık. Daha sonra 2’nci etabı Finike’de, 3’üncü etabı da Finike’den Kıbrıs’a giden motor yatlarımızla 450 yıl önce yapılan fetih olayını canlandırdık” dedi.

“KIBRIS ADASI, TÜRK ADASI’DIR”

Sempozyumda Kıbrıs Adası’nın, Türk adası olduğu gerçeğini kamuoyuna duyuracaklarını belirten Başkan Uysal, “Bu fetihin 2’nci etabı uluslararası bir sempozyum düzenlemekti. 22- 24 Kasım tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bu uluslararası sempozyumumuz gerçekleşecek. Yabancı bilim insanları, Türkiye’den ve Kıbrıs’tan değerli akademisyenler bu sempozyumda konuşmacı olarak bulunacaklar. Kıbrıs’ın nasıl bir Türk Adası olduğu gerçeğini burada seslendirecekler. Çünkü Kıbrıs Adası, tarih boyunca hiçbir zaman Yunan Adası olmamıştır. Kıbrıs Adası, Türk Adası’dır. Öyle bir yanlış algı var ki, sanki Türkler Kıbrıs’ta işgalciymiş gibi dünyaya tanıtılıyor. Biz bu gerçeğin yanlış olduğunu sempozyum vasıtasıyla kamuoyuna duyuracağız” ifadelerini kullandı.