BAĞIMSIZ DİRENİŞ
Antalya’da 2019 yılında faaliyete geçen Uyuşturucuyla Mücadele Spor Kulübü Derneği, uyuşturucuyla mücadele etmek için çalışmalarında hiçbir kesimden maddi destek almadan, madde bağımlısı gençleri spor yapmaya teşvik ediyorlar.
Antalya’da 2019 yılında kurulan Uyuşturucuyla Mücadele Spor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı Hayriye Kılıç (65), sivil toplum örgütü olarak gençlere sahip çıktıklarını ve hayata geri kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
“1 KİŞİ, 100 KİŞİYİ KURTARIR”
Derneğe ait Görkem Boğaç Spor Salonu olduğunu ve burada gençleri spora teşvik ettiklerini söyleyen Kılıç, “ Derneğimize elimizden geldiğince maddi manevi desteği kendimiz sağlıyoruz. Derneğimizin spor salonu var. Gençlerimiz burada spor yaparak zihinlerini boşaltıp deşarj oluyorlar. Bazen burada hep beraber kahvaltı etkinleri düzenliyoruz. Biz onların her zaman ellerinden tutuyoruz.” dedi. Bir kişiyi kurtardığınız zaman aslında 100 kişiyi kurtarırsınız ama bir kişiyi kurtaramazsanız 100 kişiye kaybedersiniz diyerek uyuşturucuyla mücadelenin önemine vurgu yaptı.
“HERKES BU BATAĞA DÜŞEBİLİR”
Aslında herkesin potansiyel bağımlı olabileceğini dile getiren Kılıç, sözlerine söyle devam etti: “Toplum madde kullanan insan gördüğü zaman aşırı tepki gösteriyor. Bir gün kendimiz veya en yakınımızda bu batağa düşebilir. Önemli olan onun elinden tutup, tedavi edebilmek. Bilindiği üzere Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) de gençler tedavi olabiliyorlar. AMATEM’e tedavi olmaya gidenlere ilaç tedavisi uygulanmakta. Uyuşturucu kullanan bireye kırmızı reçeteli bir ilacı ücretsiz olarak verdiğiniz takdirde o kişi ilacı satıp tekrar uyuşturucu alıyor. Bunun gibi birçok örnekle karşılaştık. Biz hiçbir ilaç kullandırtmıyoruz. Uyuşturucu madde kullanıp derneğimiz sayesinde bırakan arkadaşlarımız, bırakmak için gelenlere psikolojik destek sağlıyor. Bu süreçte en önemli faktör psikoloji ve biz her gelene sarılıyoruz.”
MADDİ MANEVİ DESTEK BEKLİYORUZ
Uyuşturucu kullanan gençleri topluma geri kazandırmak için çalışmalar yaptıklarına değinen Kılıç, “3 tane gencimizi devlet memuru yaptık, diğerlerini yine aynı şekilde işlere sokuyoruz. Spor salonumuzda her gün yemek pişirip gençlerimizin karınlarını doyuruyoruz. Yine aynı şekilde evi olmayanlar gelip burada kalıyor. Devletimizden maddi manevi destek bekliyoruz. Buradaki gençler bizim geleceğimiz onların elinden tutmamız gerek.” dedi. Hayriye Kılıç, uyuşturucu madde kullanan bireyleri ve aileleri bilgilendirmek amacıyla Youtube’da ‘Uyuşturucuyla Mücadele Hayriye Kılıç’ kullanıcı adıyla videolar yüklendiğini ve sosyal medyadan da insanlara yardım eli uzattıklarını sözlerine ekledi.
FARUK ÇELİK, FOTOĞRAF: SADIK ÇETİN SADAK