BABA OLMAK ZORDUR

Arkadaşlar ben genelde güncel siyaset ve terör örgütleri ile alakalı yazıları kaleme alırım. Bu sefer öyle yapmayacağım. Ailenin direği olan babaların aile içindeki yalnızlığına değineceğim.

***

Biz toplum olarak genelde annelerin fedakarlıklarını ön plana çıkarırız. “Yemedi yedirdi, giymedi giydirdi” deriz. Baba evdeki en yalnız insandır. Ve her şeyi en son o duyar.

***

Kadınlarımız genelde maalesef babayı çocuklarına kötülediği için; küçükken babalarını seven çocuklar, biraz büyüyünce;  sevmemeye başlar. Eşine, çocuklarına, kısaca; evine ekmek getirme peşinde olan kocanın bundan haberi bile olmaz.

***

Eşi ve çocukları için yıllarca perperişan çalışan babalar; emekli olunca dinleneceğini, artık daha rahat, huzurlu bir yaşam süreceğini umar. Ama; emekli olunca evde fazlalık görülür. Yalnızlığa itilir. Sofrada bile azarlanır. Eline TV kumandası bile verilmez. Yattığına karışılır. Kalktığına karışılır. Yediğine, içtiğine, giydiğine karışılır. Niye emekli oldun? Git yeni bir iş bul çalış denilir.

***

Çocuklar okuyup iş hayatına başladıklarında ise; "Ben kendim okudum" derler. Gerekçe olarak da yaz aylarında part-time çalışıp kazandıkları üç kuruş parayı öne sürerler. Okumadan bir meslek sahibi olanlarda yine suçu babaya bulur. “Ben tembel bir öğrenci idim, o yüzden okumadım” demezler de  “Babam beni okutmadı" derler.

***

Çocuklar küçükken annelerine bin bir türlü vaatte bulunurlar. "Hele bir büyüyüp işe başlayayım seni saraylarda yaşatacağım. Bir elin yağda, bir elin balda olacak" derler. Ama iş hayatına başlayınca bütün vaatlerini unuturlar.

***

İşe başladıklarında bile kendi kazandıkları para ile hayatlarını idame ettiremezler. Babanın emekli maaşından tırtıklamaya devam ederler. Babanın kazandığı para hane halkının ortak kazancı, hane halkından her hangi birisinin kazandığı para ise kendi parası olarak görülür

***

Evlenirken düğünü baba yapar. Evlenip kendi yuvasını kurduğun da bile; araba alırken, ev alırken hep babalarından maddi destek beklerler. Baba da destekler. Tüm bunları yapan baba hep kötüdür.

***

Baba; ölünce de; eşi ve çocukları tarafından üzülmüş numarası yapılır... Birbirleri ile ağlama yarışına girilir.  Sonra da; meftanın 40’ı bile çıkmadan; anne ve evlatları miras kavgasına tutuşurlar.

***

Analarını çok seven o evlatlar, analarına düşman olur. Anaları da, fişeklediği evlatlarına düşman olur. Böylelikle; dünyada huzur vermedikleri meftanın, mezarda da kemiklerini sızlatırlar...

Sağlık ve huzurla kalmanız duasıyla...