AYKIRI YAŞAM

Farkında mısınız? Genellikle hep aynı yoldan yürürüz. Hep aynı berbere gideriz. Alışveriş yaparken genellikle hep aynı yere gideriz. Bildiğimiz yerleri tercih ederiz. Alışkanlıklarımız değiştirmekten pek hoşlanmayız. Tuttuğumuz futbol takımı gibi ölünceye kadar aynı kalsın isteriz bazı şeylerin.

Nasıl alıştıysak öyle devam etmesini isteriz.  Ama pandemi ile birlikte yaşam tarzımız da değişti.  Sokağa çıkamayınca alışverişlerimizi de, bankacılık işlemlerimizi de, ödemelerimizi de, paranın yüzünü bile görmeden internet üzerinden yapıyoruz.

İnternetsiz bir yaşamı hayal bile edemez hale geldik. Haliyle internetle fazla haşır neşir olunca bunun da bağımlısı olmuşuz. Hem de öyle böyle değil. Toplumun yüzde 14’ü internet bağımlısı olmuş.   Akdeniz Üniversitesinde bağımlılıkla ilgili geçenlerde çevirim içi yani internet üzerinden bir toplantı yapılmış.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Öğretim Görevlisi Dr. Ali Erdoğan o toplantıda yaptığı konuşmada pandemi döneminde internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, alkol ve madde kullanımı gibi çeşitli bağımlılıklarının  ciddi oranda arttığını açıklamış.

Pandemi döneminde sosyal medyada dolaşırken, haberleri okurken ya da alış veriş yapayım derken bir bakmışsınız siz de bağımlı olmuşsunuz. Geçen aylarda evimin balkonuna çıktığımda yan apartmandaki komşular da balkondaydı.  Balkonda yaklaşık 8 kişilerdi. Üç nesil bir arada.   Hepsi de balkonda oturmuşlardı. Ama birbirleriyle hiç konuşmuyorlardı…

Ellerinde cep telefonu internette dolaşıyorlardı. Aynı evde aynı balkonda idiler. Ama o anda her biri farklı bir dünyanın içindeydi. Zaman zaman kontrol noktalarındaki polisler de dikkatimi çekiyor.  Çoğunun elinde cep telefonu.  O anda görevdeler ama belki de gözlerinin önünde kıyamet kopsa haberleri bile olmayacak.

Emniyetin bu konuya dikkat edeceğinden eminim.  Peki, bağımlılıkla mücadele edebilmek için ne yapmamız gerekiyor? Her şeyden önce cep telefonumuzu yatarken başucumuza koymaktan vaz geçmeliyiz.

“TIPIŞ TIPIŞ” DÖNEMİ BİTTİ

Günlük yaşamımı bir düzene koyup, internet ve sosyal medyada geçirilen zamanı kontrol edip, yakınlarımızla ilişkilerinizi geliştirmeyi denemeliyiz.  Özetle, bağımlı değil, bağımsız yaşamayı öğrenmeliyiz.  Hiçbir şeyin bağımlısı olmadığımız zaman, eminim ki siyasetçiler de söz sahibi olan millete  “tıpış tıpış bize oy vereceksiniz” diye bakamayacaktır.