AYET AYET İNSAN

Bütün değerleri takdir edilemez nimetlere mazhar olduktan sonra şirk ve ilhadı benimsediğinize, kendinizde ilahlık vehmettiğinizde yahut düzmece tanrıların kulu haline geldiğinizde, şehvetinizin esiri olduğunuzda, Aslında Allah’a şunu demiş oluyorsunuz: “Biz bu nimetlere layık değiliz. Sen bizi insan yerine bir maymun yahut bir kurt, bir timsah, bir karga olarak yaratsaydın yeriydi.”

***

“İnsan var ya, Rabbi kendisini imtihan edip te ikramda bulunduğunda ve bol nimet verdiğinde ‘Rabbim bana ikram etti’ der. Onu imtihan edip rızkını daralttığında ise ‘Rabbim beni önemsemedi’  der.

***

Hz. Âdem’in topraktan olan ilk yaratılışından sonra, Hz. Havva’yı da kendisinden yaratarak onları birbirlerine eş yaptı ve onları, diğer insanların yaratılışının müsebbibi kıldı.

***

 “Sizi çifter çifter yarattık.  “Allah sizi topraktan yarattı, sonra bir damla sudan (meniden) yarattı. Sonra sizi çiftler (erkek ve dişi) kıldı. O’nun bilgisi olmadan hiçbir dişi ne gebe kalır ne de doğurur.”

***

Bir canlıya ömür verilmesi de, onun ömründen uzatılması da mutlaka bir kitaptadır. Şüphesiz bunlar, Allah’a kolaydır.”  Ayetten anlaşılan, önce topraktan yaratılan kişinin Hz. Âdem olduğu, daha sonra meniden yaratılanların da diğer insanlar olduğudur. Her şeyin yazılı olduğu kitap ise, Allah’ın bilgisinin ve yapacağı işlerin tespit edildiği Levh-i Mahfuz’dur.

***

 “Öldüren de dirilten de O’dur. Şurası muhakkak ki, (rahime) atıldığında nutfeden, erkek ve dişiden ibaret olan iki çifti O yarattı. Şüphesiz tekrar diriltmek te O’na aittir. Zengin eden de, yoksul kılan da O’dur.  Bu muazzam kâinatı yaratan, insanı yaratmadan aciz olamaz.

***

 “İlk yaratmada acizlik mi gösterdik? Hayır, onlar yeni bir yaratma hususunda şüphe içindedirler. Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz ve biz ona şah damarından daha yakınız.”

Yaratılış şekli Kuran’ın birçok yerinde detaylarıyla açıklanmaktadır.

***

 “Ey insanlar, sizi tek bir nefisten yaratan, ondan eşini yaratan ve her ikisinden birçok erkek ve kadın türetip yayan Rabbiniz’den korkup sakının. Ve yine kendisiyle, birbirinizle dilekleştiğiniz Allah’tan ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, sizin üzerinizde gözeticidir.”

***

Bu ayet açık bir şekilde bütün insanların bir tek ana-babadan yaratıldığını belirtmektedir. İlk önce bir tek insanın (Hz. Âdem’in) yaratıldığı ve sonra bütün insanların birbirinden türeyip yeryüzüne yayıldığı açıklanmaktadır. Diğer bir ayette  “Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (biçim, şekil) verdik, sonra meleklere: ‘Âdem’e secde edin’ dedik. Onlar da İblis’in dışında secde ettiler; o, secde edenlerden olmadı.”

***

Yine Kuran’da, Yüce Allah’ın ilk insanı yaratması ile ilgili kıssadan şöyle bahsedilmektedir:

“Hani Rabbin meleklere: “Muhakkak ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim” demişti. Onlar da: “Biz seni şükrünle yüceltir ve sürekli takdis ederken, orada bozgunculuk çıkaracak ve kan dökecek birini mi var edeceksin?” dediler. Allah: “Şüphesiz sizin bilmediğinizi ben bilirim.” dedi.

***

İNSANIN HALİFELİĞİ

Ayette geçen ‘halife’ vekil ve temsilci demektir. Allah, yeryüzünde iradesini temsil etmek üzere insanı yaratmış, orada ilahi hükümranlığı gerçekleştirme görevini de ona vermiştir. Ama bunun karşılığında ondan hesap soracağını belirtmektedir.