AYAR TUTMAYAN BECERİKSİZLİK!
Bir insan ya beceriklidir ya da beceriksizdir. Bir insan ya liyakatlidir ya da tam aksine. Hele bu tip insanlar yönetici ise hiç alakası olmayanlar bunların yüzünden eleştiri oklarının hedefi olurlar.
Bugün size Antalya’nın son dönemde KANGREN olan bir mevzusunu anlatacağım. Hani Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’nde simge olarak kullanılan Kale Kapısı’nda yer alan Antalya’nın simgesi Tarihi Saat Kulesi!
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Antalya Valiliği’nin 3.6 milyon lira harcama ile restorasyon yapılan Tarihi Saat Kulesi! Burada bir de tarihi saat var ve restorasyondan sonra bir türlü ayar tutmadı, tutturulamadı. Zamana meydan okuyan saat sürekli duruyor ve bir türlü doğru zamanı göstermiyor.
Tarihi saat kulesindeki manzara, ‘Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir’ atasözünün geçerliliğini de alt üst ediyor. Ya kule ya da saat gözden çıkarılmış gibi geliyor bana. Yahu arkadaş Tarihi Saat Kulesi’nin her şeyi mi sorunlu olur. Hatırlayanlarınız olacaktır, kulenin tepesinde dalgalanan Türk Bayrağı’nın direği bile KRİZ olmuştu!
Ne zaman Kalekapısı’ndan geçsem ayarsız ve doğru vakti göstermeyen saati görünce içim sızlıyor. Çünkü milyonlar harcanarak ayağa kaldırılan bu eseri ve Antalyalıların bunu hak etmediğini düşünüyorum. Benim bildiğim iyi bir yönetici yani liyakatli insanlar KRİZİ iyi yönetir ve ÇÖZÜM ÜRETEN kişilerdir. Sürekli bahane üretenler ise SORUNUN PARÇASI olanlardır!
Bakın Tarihi Saat Kulesi’nin saatinin çalışmamasına ELEKTRİK KESİNTİSİ gerekçe gösterilmişti. Aylardır da bu gerekçenin yarattığı sorun çözülememişti. Çözülse saat doğru zamanı gösterirdi.
Son günlerde saatle ilgili eleştiriler artınca bu kez de başka bir gerekçe çıktı ortaya. İddiaya göre; saatin elektrik bağlantısı bölgede bulunan elektrik ana akım hattına bağlanması gerekiyormuş.
Fakat, bunun yerine kablolar ana hat yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin aydınlatma hattına bağlanmış. Sözde aydınlatmalarda sık sık elektrik kesintisi yaşanması nedeniyle saatin ayarı bozulmuş.
Hani bir şiir vardı; “At yalanı ortaya / Savur savurabildiğin kadar / El üstünde tutulursun / Körler ülkesinde vezir değil padişah bile olursun / Mumun sönünce de yatar uyursun / Sabah ola hayrola.”
Son gerekçe buna benzer. Ben inanmadım. Çünkü saatin çalışması için güç kaynağına ihtiyaç olduğu belirtilse de mevcut durumda böyle bir ihtiyacın olmadığı ileri sürülüyor.
Peki bu saatten kim sorumlu? Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü! Saat Kulesi’ne hemen 100 metre mesafede. Elektrik kesilse bile bir koşuda gidip çalıştırılabilecek bir mesafe. Ama mesele BECERİ ve KRİZ YÖNETİMİ!
Velhasıl velkelam; bu AYARSIZLIK-BECERİKSİZLİK 1-9 Kasım 2025’te yapılacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin son durağı etkinliğine kadar giderilebilir mi bilemem.
Aksi halde hepimiz ZAMANA YENİK DÜŞERİZ!
------------------
KEÇİLERİ KAÇIRDIK MI?
Dün Lider Gazetesi’nin sayfalarında ‘ANTALYALILAR KEÇİLERİ KAÇIRDI’ diye bir haber vardı. Neyin nesi, kim kafayı yedi de böyle bir başlık atıldı diye baktım. Bakmaz olaydım! Gördüğüm manzara karşısında bende KEÇİLERİ KAÇIRDIM!
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaleiçi Hıdırlık Sokak üzerine EXPO 2016 Antalya Sokağı adı verilen parkta yer alan ağaçtan keçi heykelleri konulmuştu. Yıl 2015 sanırım.
Sanatçı Durul Bakan’ın denizden çıkarılan atıklardan elde edilerek yaptığı KEÇİLERİN yerinde yeller esiyor. ‘Denizden Gelen Ağaçların Dansı' adı verilen serginin heykelleri tıpkı SAAT KULESİNİN SAATİ gibi zamana ve bakımsızlığa yenik düşmüş.
Önceki dönem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önünde fotoğraflarını çekip, “Keçiyi de güderiz Avrupa’yı da yönetiriz” dediği o simgesel KEÇİ HEYKELLERİ yerde sürünüyor artık.
İnanın bu görüntüler de tıpkı saat kulesi gibi içimi acıttı. Resmen bende KEÇİLERİ KAÇIRDIM! Bir KEÇİ HEYKELİNE bile sahip çıkamıyorsak bu iş bitmiştir arkadaş.
Yazık gerçekten çok yazık. Acınacak halimize güler olduk vesselam. Keçileri kaçırmayacağınız bir hafta sonu diliyorum hepinize.