60 aya kadar vade imkanı nefes oldu

Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Haber Saati programına konuk olan Ekonomist Selçuk Gülten kredi ve kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlandığını belirterek, “Bu yapılandırma, toplumun büyük bir kısmını ilgilendiriyor ve vatandaşlar için önemli bir nefes olacak” dedi.

Ekonomist Selçuk Gülten, geçtiğimiz günlerde duyurulan ve kredi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayan yapılandırma fırsatını değerlendirdi. Gülten, atılan bu adımın kredi kartı borçluları için önemli bir nefes aldıracağını belirterek, yeni düzenlemenin detaylarını paylaştı. Son dönemde artan kredi kartı kullanımı ve borçlanmalar nedeniyle vatandaşlardan gelen yapılandırma taleplerinin dikkate alındığını vurgulayan Gülten, “30 günden fazla ödenmeyen kredi kartı ya da bireysel kredi borçları için 60 aya kadar taksitlendirme fırsatı getirildi” dedi. Bu düzenlemeye göre, bir yıl içinde başvuru yapılması halinde faiz oranı maksimum yüzde 3.11 olacak şekilde borçlar yapılandırılabilecek” dedi.


Konuyu daha iyi anlamak adına örnek veren Gülten, “Diyelim ki 100 bin liralık bir kredi kartı borcunuz var ve bu borcu ödeyemediniz. Üzerinden bir ay geçti. Bu durumda 60 ay vadeyle yapılandırma yaparsanız, her ay yaklaşık 4 bin 457 lira ödeyerek toplamda 267 bin lira gibi bir rakamla borcunuzu beş yıl içinde kapatmış olacaksınız” diye konuştu.


SADECE ESKİ BORÇLAR İÇİN GEÇERLİ

Ancak Gülten, bu yapılandırma imkanının sadece 30 gün ve üzeri vadesi geçmiş borçlar için geçerli olduğunu belirterek, “Yeni harcamalar veya düzenli ödenen krediler bu kapsama girmiyor. Yapılandırmaya başvurmak için mevcut borçların üzerinden en az 30 gün geçmiş olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


VATANDAŞLAR İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK

Gülten, kredi kartı borçları ve bireysel kredi borçları için getirilen bu yapılandırma imkanının vatandaşlar için büyük bir fırsat olduğunu vurgularken, “Bu yapılandırma sayesinde haciz gibi olumsuz durumlarla karşılaşmaktan kaçınabilirsiniz. Ayrıca, yapılandırma kredi puanınızı olumsuz etkilemez, size ekstra bir faiz yükü getirmez” diyerek, vatandaşları bu fırsattan yararlanmaya davet etti.


SINIRLAMA VE DİĞER BEKLENTİLER

Ancak yapılandırma yapan vatandaşların, borçlarının yüzde 50’sini ödeyene kadar kredi kartı limitlerini arttıramayacaklarını da belirten Gülten, “Bu düzenleme gayet normal. Önce mevcut borçlar ödensin, sonra limitler yeniden değerlendirilsin deniyor” dedi. Ayrıca, Gülten, benzer bir yapılandırma düzenlemesinin vergi ve SGK borçları için de yakın zamanda çıkmasının beklendiğini ekleyerek, “Kredi kartı borçları neredeyse her vatandaşı ilgilendiriyor, bu yüzden bu adım daha önemli” şeklinde konuştu. Türkiye genelinde yaklaşık 90 milyon kredi kartı ve banka kartı bulunduğunu ifade eden Gülten, “Bu yapılandırma, toplumun büyük bir kısmını ilgilendiriyor ve vatandaşlar için önemli bir nefes olacak” dedi.