AVRUPA’DAKİ RAKİPLERİMİZİ TANIYALIM

Bu yıl UEFA Avrupa Ligi’nde ülkemizi temsil edecek olan Alanyaspor geçtiğimiz gün çekilen kura ile Ventspils – Rosenborg maçının galibi ile eşleşti. 17 Eylül’de karşı karşıya gelecek olan bu iki ekipten kazanan takım, Alanyaspor’un rakibi olacak ve 24 Eylül’de Alanyaspor ile tur mücadelesi verecek.

Gelin her iki ekibe de şöyle kısaca bir göz atalım.

VENTSPİLS

Benim gibi pek çoğunuz eminim bu takımın adını ilk kez duyuyor. Ventspils, Letonya’da 34 bin nüfuslu küçük bir şehrin futbol takımı. Maçlarını 3 bin 250 kişilik küçük bir stadyumda oynuyorlar. Ventspils daha önce 6 kere Letonya şampiyonu, 7 kez de Letonya Kupası’nı müzesine götürmüş bir takım. Tabi, Letonya futbolunun oldukça kötü olduğunu söylemek lazım. Alanyaspor, Letonya Ligi’nde olsa büyük ihtimal ülkenin en büyük takımı olurdu. 

Takımın toplam değeri 2.88 milyon Euro. Alanyaspor’un yeni transferi Davidson ile bütün takım aynı değere sahip. Oldukça mütevazi olan bu kadrosu nedeniyle fizik gücüyle mücadele etmeye çalışan bir ekip.

Takımın en tehlikeli ismi bu sezon 20 maçta 7 gol ve 3 asistle oynayan forvetleri Kaspars Svārups. Sol kanatta oynayan ve 6 gol atan Kozlov ile 4 gol 1 asistli orta saha oyuncusu Daniils diğer dikkat çeken isimler.

9 takımlı Letonya ligini geçtiğimiz yıl 3. sırada bitiren ekip lig ortalamasına göre fazla gol yemesi ile eleştirilmişti. Bu sezon ise şu ana kadar ligde 4. sırada yer alıyorlar. Avrupa Ligi birinci turunda Moldova ekibi Dinamo Auto’yu 2-1’lik skorla eleyerek tur atladıklarını da belirteyim.

ROSENBORG

Rosenborg ise pek çok futbol severin yakından tanıdığı bir ekip. Norveç Ligi’nin en iyi takımlarından olan Rosenborg’un son yıllardaki düşüşü devam ediyor. Daha önce 26 kez Norveç şampiyonu, 12 kez Norveç Kupası, 2 kez de Norveç Süper Kupası’nı kazanan siyah beyazlı ekip en son 2018 yılında 3 kupayı birden kazanarak dikkatleri çekmişti.

Norveç ekibinin kadro değeri 11 milyon 950 bin Euro. Bu da neredeyse Alanyaspor’un yarısı ediyor. Kadrosunda sadece 3 tane yabancı futbolcu bulunan Norveç temsilcisinin en iyi futbolcusu ise tartışmasız Zachariassen. Bu sezon 15 maçta 7 gol 2 asist yapan futbolcu, takımın beyni durumunda. Sağ kanattaki Helland ve forvet mevkiinde görev alan Söderlund bir diğer dikkat edilmesi gereken isimler.

2018 yılında ligde şampiyon olan ve Şampiyonlar Ligi’ne katılan Rosenborg; Linfield, Bate Borisov ve Maribor’u elemesine rağmen Dinamo Zagreb’e elenerek Avrupa Ligi’ne katılmış gruplarda 5 mağlubiyet 1 beraberlik alarak sonuncu olmuştu. Geçtiğimiz sezon ise ligi 3. sırada bitiren Norveç ekibi, bu yıl 16 haftası oynanan ligde 4. sırada yer alıyor.

Norveç’in, “Avrupa’da gösterdiği performanslar dikkate alınarak” en iyi takımı olan Rosenborg, daha önce defalarca Türk takımları ile eşleşmişti. En son 2014-2015 yılında Karabükspor ile eşleşen Norveç ekibi iki karşılaşmada da berabere kalmış ve deplasman golü ile elenmişti. 1998-1999 yılında Şampiyonlar Ligi gruplarında Galatasaray ile iki kez karşılaşan Norveç ekibi kendi evinde 3-0 galibiyet alırken, deplasmanda aynı skorla yenilmiş ve grubu 3. sırada bitirmişti.

YORUM

Venstpils – Rosenborg eşleşmesini bir futbol mucizesi yaşanmazsa Rosenborg kazanacak ve Alanyaspor’un rakibi olacaktır. Avrupa tecrübesi olarak Alanyaspor’dan çok üstün olsa da şu an ki durumları göz önüne alınırsa ben Alanyaspor’un Rosenborg’u yeneceğini düşünüyorum. Hem takım hem de bireysel anlamda zaten her iki ekipten de çok öndeyiz.

Ancak maçın deplasmanda tek maç üzerinden oynanacak olması dikkat edilmesi gereken bir konu. Alanya ile Norveç arasındaki hava durumu farkı futbolcuları kötü etkileyebilir. Ayrıca Rosenborg’un ligde 16 haftayı geride bıraktığını bu yüzden tam manasıyla hazır ve formda olduklarını unutmadan maça hazırlanmak gerekiyor. Ligi devam eden bir takıma karşı kamptan yeni çıkmış bir takımla oynamak her zaman zordur ama kalite ile bu farkta kapatılacaktır.

Alanyaspor’a ilk kez çıktığı Avrupa macerasında başarılar diliyorum. Letonya ve Norveç gibi Alanya turizminin en önemli iki destinasyonun takımları ile maç yapacak ve Alanya’nın adını bu ülkelere bir kez daha duyuracağız. Her zaman dediğimiz gibi Alanyaspor, Alanya’nın en büyük markasıdır.