AVOKADOYA TALEP ARTTI… TANESİ 4-5 LİRADAN SATILIYOR
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Antalya Boztepe İşletmesinin 50 dekarlık bölümüne bin adet avokado fidanı dikildi.
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Antalya Boztepe İşletmesinin 50 dekarlık bölümüne bin adet avokado fidanı dikildi.
Anavatanı orta Meksika olan avokado, timsah meyvesi ve yeşil altın olarak adlandırılıyor. 19 yıl önce ilk fidanlarını bahçesine eken TİGEM, şimdi yeni avokado üretim merkezi ile Aksu’nun en büyük üretim alanına sahip oldu.
50 DEKAR ALANA BİN ADET FİDAN
Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Antalya Boztepe İşletme Müdürü Olcay Akın, Avokado da 50 dekarlık bir alana, bin adet fidan dikimini gerçekleştirerek Aksu’nun en büyük avokado tesisini yaptıklarını söyledi. Avokadoyu ilk defa dikmediklerini ifade eden Olcay Akın, “Son yıllarda avokado çok talep görüyor. 19 yıllık bir tesisimiz var ve üretimlerimiz devam ediyor. Ülke genelinde tropikal meyvelere olan arzın artması sonucunda bizde böyle bir karar verdik. Çünkü Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ‘in görevi, bitkisel üretim ve hayvansal üretimde, ülkenin ihtiyacı olan her şeyi üretmek. Bunlardan biri de son yıllarda avokado. Avokado da 50 dekarlık bir bahçe yaptık ve bin adet fidanı bu sene diktik. Burası Aksu’nun en büyük avokado tesisi” dedi.
SEKİZİNCİ YILDA TAM VERİM
Ağaç başına 750 ile bin 200 arası meyve alacaklarını kaydeden Olcay Akın, “Bugün diktiğimiz fidanlar toprağın yapısı ve bakımınıza bağlı olarak değişmekte. Üç yıl sonra ufakta olsa bir verime başlayacak dördüncü yıl biraz daha artacak. Yedi ve sekizinci yıllarında tam verime oturacak. Yani ağaç başına 750 ile bin 200 arası avokado alınacak” şeklinde konuştu.
İlk hasadın 4 yıl sonra yapılacağını ifade eden Olcay Akın, “Yılda 100-150 ağaç başı ortalama hasat etmeyi planlıyoruz. TİGEM olarak avokado satışlarını halkımıza arz ediyoruz. Geçen sene 2 bin 200 kilo bir satış oldu. Bu alana ekilen avokado ağaçlarının ürünleri de tek tek toplanarak ya da ihale usulü satışı yapılacak. Ülke içerisinde tüketimi sağlanacak” dedi.
ANTALYA ÇİFTÇİSİNE AVOKADO FİDANI
Avokado satış fiyatlarının 4 ile 4,5 lira arasında satışının yapıldığını ifade ederek vatandaşların tüketebilmesi için bu fiyattan satışa sunduklarını, bundan sonra da piyasanın altında fiyatlara satış gerçekleştireceklerini söyleyen Olcay Akın, “TİGEM olarak 50 bin civarında narenciye fidanı yetiştirdik. Burada ki avokadoların fidanlarını kendimiz yetiştiriyoruz. Bu bizim için ön çalışma oldu. Önümüzdeki sene 2 bin fidanı Antalya çiftçisine sunacağız. Fidan satışlarımız talebe göre ilerleyen yıllarda artarak devam edecek” diye konuştu.
YURT DIŞINDAN TALEP
Satışlarının yurt içi olduğunu, yurt dışına iki yıl önce Polonya’ya 600 ton kadar avokado satışı yapıldığını söyleyen Olcay Akın, “Geçen yıl Rusya ve Ukrayna’nın taleplerine cevap vermeye çalıştık. Avokado, her geçen yıl biraz daha satışları artarak devam eden bir meyve. Son zamanlarda yağı çıkartılmaya başlandı, kozmetik sanayinde kullanılıyor, sabah kahvaltıların da ve salatalarda kullanılmaya başlandı” dedi.
TİGEM’in Türk çiftçisinin her zaman yanında olduğunu da ayrıca belirten Olcay Akın, fidan üretimi ve fidan satışı ile üreticinin yanında olacaklarını söyledi. Yerli ve milli sebze tohumu ürettiklerini bunun satışlarının devam ettiğini ifade ederek, 4 bin 500 ton globalgab belgeli narenciye üretimi ile buğday ve mısır üretimlerinin olduğunu ifade etti. Ülkemizde avokadonun yetişme alanının sınırlı olduğunu Akdeniz’in sahil şeridinde yetiştiğini dile getirdi.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz