AÜ’DEN KIRSAL TURİZM ATAĞI
9. Ulusal Kırsal Turizm Kongresi ve 4. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Antalya’yı pek çok alanda olduğu gibi kırsal turizm ve ekoturizmin de akademik ve uygulama merkezi olması yönünde çalışmaya devam edeceğiz” dedi
Bu yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle pek çok kongre ve toplantı iptal edilirken Antalya Akdeniz Üniversitesi online olarak gerçekleştirdiği 9. Ulusal Kırsal Turizm Kongresi ve 4. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi’ ile Antalya’nın ve Akdeniz Üniversitesi olmanın farkını ortaya koydu. Kongre Akdeniz Üniversitesi sahipliği ve yönetimde, Makendonya Tetova Üniversitesi ile iş birliğiyle düzenlendi.
AKILLI KIRSAL TURİZM
24 akademik bildirinin 6 oturumda sunulduğu kongreye ağırlıklı olarak Türkiye’den olmak üzere farklı ülkelerden 40’dan fazla bilim insanı, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve sektörle ilgili paydaşlar katıldı. Kovid-19’un kırsal turizme etkileri, Akıllı kırsal turizm ve teknoloji kullanımı, kırsal gıda ve gastronomi turizmi, sürdürülebilirlik kırsal turizm politikaları, kırsalda kadın ve sivil toplum, kırsal peyzaj ve kırda rekreasyonel değerler gibi önemli konu başlıkları tartışıldı.
DESTEK VEREN KURULUŞLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Kongre düzenleme kurulu başkanı Prof.Dr Orhan Özçatalbaş katılımcılara ve destekleri için Kongre Düzenleme Kurulu, Kongre bilim kurulu’na, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Ziraat Fakültesi Dekanlığına ve kurumsal destek sağlayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına ve Cumhurbaşkanlığı Himayesinde Antalya merkezli faaliyet gösteren sağlık turizmi ve spor turizmi ile birlikte tüm alternatif turizm alanlarında sektör profesyonellerini bir araya getiren uluslararası iş geliştirme platformu olan Hestourex yönetimine ve katılımlarıyla destek veren danışma kurulu üyelerine teşekkür etti.
GÜÇ BİRLİĞİ YAPARAK ÇALIŞACAĞIZ
Özçatalbaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kırsal Turizm, özellikle gelişmiş ülkelerde ve AB ülkelerinde kırsal kalkınmada kullanılan bir araç olarak önemli role sahiptir. Avrupa Birliği ortak tarım politikasında özel yer almaktadır. Kongremiz, Kırsal Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma İlişkileri ana teması etrafında odaklanmıştı. Buna ek olarak, araştırmacılara turizmin gelişmesindeki bazı zorluklara cevap verme ve onu geliştirmek için yeni çözümler belirleme fırsatı sağlamayı amaçlamaktı. Turizm, tarım, iktisat, işletme, mimarlık, coğrafya ve eğitim gibi çok çeşitli disiplinlerin yaklaşımlarını içeren bildirilerle zenginleşen kongre başarılı bir tamamlandı. Son olarak söz konusu kongreyi geleneksel hale getirmek amacıyla her yıl ulusal ve uluslararası düzeyde kırsal turizm kongrelerini organize etmeye ve Antalya’yı pek çok alanda olduğu gibi kırsal turizm ve ekoturizmin de akademik ve uygulama merkezi olması yönünde paydaşlarımızla güçbirliği yaparak çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum”
HABER MERKEZİ