AÜ’den hayati davet: Canım olur musun?

Organ Bağışı Haftası nedeniyle ‘Canım Olur Musun?’ sloganıyla organ bağışına dikkat çeken ve organ bağışını yaygınlaştırmak için çalışmalar yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Nilgün Bilal, “Organ nakli konusunda çok başarılıyız ama organ bağışlama kültürü konusunda maalesef yetersiziz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Öğretim Görevlisi Nilgün Bilal, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı çağrısında bulundu. Bilal, organ bağışının hayat kurtaran bir adım olduğuna vurgu yaparak, daha fazla insanın bu konuda adım atması gerektiğini belirtti. Nilgün Bilal, organ naklinin pek çok hastanın yeniden sağlığına kavuşması için en etkili tedavi yöntemi olduğunu ifade etti. Bilal, “Organ bekleyen hastaların hayata dönebilmesi veya makinelerle yaşamını sürdürenlerin sağlıklı, üretken bir hayata kavuşması için en ileri tedavi şekli organ nakli” dedi. Bilal, organ naklinin, diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak, başka bir insanın bağış kararına bağlı olduğunu vurguladı.


“BAĞIŞ, ORGAN NAKLİNDEN ÖNCE GELİYOR”

Organ bağışı olmadan naklin mümkün olmayacağını söyleyen Bilal, “Bağışlanmış bir organ olmadan organ nakli tedavisinden bahsetmemiz mümkün değil. Bu nedenle organ naklini diğer tedavilerden ayıran en önemli özellik bir insanın ikinci bir insanın kararına, ikinci bir insanın vasiyetine ihtiyaç duyması. Bu da organ naklini tıbbi tedavinin de toplumsal bir sorun haline getiriyor. Çünkü biz toplumda insanlar organ bağışçı vasiyetinde bulunup öldükten sonra organlarının başka hastalara nakledilmesi için izin vermeliyiz ki biz kaybettiğimiz, tıbbın çare bulamadığı artık kaybettiğimiz insanların organlarıyla Başka insanların hayatının devam etmesini, sağlıklı yaşamalarını sürdürebilelim. Bu nedenle organ bağışı organ naklinden önce gelen ve çok önemli bir toplumsal sorun” diyerek organ bağışının önemine dikkat çekti.


Türkiye’nin organ nakli konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunun altını çizen Bilal, “Türkiye genelinde yaklaşık 140 organ nakli merkezi var ve her biri, alanında oldukça başarılı. Akdeniz Üniversitesi olarak biz de 42 yıldır organ nakli konusunda dünya çapında öne çıkan bir merkeziz” dedi. Akdeniz Üniversitesi’nde böbrek, karaciğer, kalp, yüz, rahim gibi pek çok farklı organın naklinin başarıyla yapıldığını belirten Bilal, bu merkezde yüz nakli ve kol nakli gibi ses getiren ameliyatların da yapıldığını hatırlattı.


“ORGAN BAĞIŞINI BİR KERE DÜŞÜNÜN”

Organ bağışının önemini anlatırken toplumun bu konuya daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden Bilal, Akdeniz Üniversitesi olarak yıllardır “Canım Olur Musun?” sloganıyla insanları organ bağışına davet ettiklerini belirtti. Bilal, “Organ bağışını bir kere düşünün. Evinizde, hayatınızda organ bağışını düşünün. Organ bağışı bir insanın hayatı sona erdikten sonra bir insanın topluma, insanlığa bırakabileceği en büyük miras diyoruz. Organ bağışlayın, hayat devam etsin diyoruz” diyerek tüm toplumu organ bağışı konusunda düşünmeye davet etti.