AÜ'den bilime ve ekonomiye katkı

Akdeniz Üniversitesi'nin tarihindeki en büyük bütçeyle desteklenen İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi Projesi’nin yol haritasının ele alındığı

Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) tarihindeki en büyük bütçeyle desteklenen İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi Projesi’nin yol haritasının ele alındığı "Araştırma Vadisi'ne Doğru" başlıklı çalıştayın ilki düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Mor Salonda gerçekleştirilen çalıştaya, AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Özkan, göreve geldikleri ilk andan itibaren üniversitenin araştırma kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Göreve başladığından bu yana birkaç hedefi olduğuna dikkat çeken Özkan “Bir tanesi Akdeniz Üniversitesi'ni araştırma anlamında yukarılara taşımaktı. Bunun için sağlam bir altyapıya sahip laboratuvar gerekiyordu. Bilim insanı, tıp doktoru ve bir transplantasyon cerrahı olarak birçok fikrim vardı. Cumhurbaşkanımızla bu projeleri paylaştık ve kendisi hemen destek verdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.


İKİ STRATEJİK ENDÜSTRİ VAR 
İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi Projesi’nin hızlı bir şekilde inşaatına başlandığını belirten Özkan, “Yakın zamanda tamamlanacak. Geçmişte burada Anti-Interleukin-6 tanıtmıştık. Daha ileri projelerimiz var. Kovid-19 pandemisinde kendi kendimize yetmenin önemini gördük. İki tane stratejik endüstri var; bir tanesi savunma. İkincisi de sağlıkla ilgili. O anlamda bizim kendimizin sahip olduğu teknoloji çok kıymetli” şeklinde konuştu.


AMAÇ; EKONOMİ VE BİLİME KATKI
Yeni projeler arasında yapay organlar, kanser aşıları ve ilaçların olduğunu ifade eden Özkan, “Kanser aşıları çok kıymetli çünkü kanser olmadan tedavi oluyorsunuz. Bunları, ilaçlarla yapabiliyorsunuz. Yine bunlar bizim hedefimizde en kısa zamanda yapabilmek istiyoruz. Önemli olan konuşmak değil yapabilmek. En kısa zamanda da bunu yapıp Türkiye'ye iletmek istiyoruz. Hem bilime hem ekonomiye katkımız olsun istiyoruz” diye belirtti. 
Çalıştayda temel metotların ele alındığını ve öğretim üyeleri, asistanlar ve araştırma görevlilerinin detaylı bilgi alışverişinde bulunduğunu belirten Özkan, “PCR ve diğer metotlarla ilgili teorik ve pratik eğitimler gerçekleştirilecek” dedi.