AÜ’de Meme Sağlığı Ünitesi” kuruldu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türkiye’de ve bölgede kanserle ilgili uygulamaları ve yeni gelişmeleri anlattı. Özkan, “Türkiye’de bir ilk olan Meme Sağlığı Ünitesi kuruyoruz. Meme kanserini tanımak ve tedavisini hep beraber planlamak için yapıldı. Gelecek hafta içinde açılışı ve süreci hakkında detaylı bilgi paylaşacağız. Türkiye'de bir ilk olacak” dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan Dünya Kanser Günü dolayısıyla, Türkiye’de ve bölgede bir ilki gerçekleştirerek kanserle ilgili uygulamaları ve yeni gelişmeleri içeren bir basın toplantısı düzenledi. Dünya Kanser Günü kapsamında, Türkiye'ye özgü bir girişim olan Meme Sağlığı Ünitesi'nin kurulacağını duyurdu. Özkan, meme kanserinin erken teşhisi için bu merkezin önemli bir adım olduğunu belirtti. AÜ’nün onkoloji alanındaki başarıları ve sağlık turizmindeki liderliği de vurgulandı. Prof. Dr. Özkan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, kanserlerde erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Özkan, “Kanser farkındalık haftasının özelliği şu; kanser hastalarının erken teşhisine yönelik farkındalığı artırmak. Kanser vakalarındaki artışın nedenleri tartışılabilir, ancak yaşam tarzının değişmesinin kanser riskini artırdığını gözlemliyoruz” dedi.


Türkiye’de bir ilk gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Özkan, Meme kanseri tedavisi için bir Meme Merkezi açacaklarını duyurarak merkez hakkında bilgilendirme yaptı. Özkan, “Meme Merkezi, meme kanserini tanımak ve tedavisini hep beraber planlamak için yapıldı. Çok güzel oldu. Gelecek hafta içinde açılışı ve süreci hakkında detaylı bilgi paylaşacağız. Türkiye'de bir ilk olacak. Meme kanseri kadınların en büyük maalesef baş ağrısı. Burada erken tanı, hem güzel memeleri olması akabinde hem de hayat kurtarma anlamında çok kıymetli bir merkez olacak” diye konuştu.  

Prof. Dr. Özkan, meme kanserinin kadınların en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, erken teşhisin hem estetik sonuçları hem de hayat kurtarma açısından önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, AÜ’nün kolon kanseri tedavisi konusunda da öncü olduğunu ve erken evredeki tümörler için başarılı ameliyatlar gerçekleştirdiğini belirtti.


EN GELİŞMİŞ CİHAZLAR AKDENİZ’DE

Toplantıda, AÜ’nün onkoloji alanında transplantasyon konusunda iddialı olduğu ve gelişmiş cihazlarla hastaların tedavisini hedefleyerek komplikasyonları azalttığına dikkat çekildi. Prof. Dr. Cumhur Arıcı ise kurulan meme ünitesi ve polikliniklerle ilgili detaylı bilgi verdi, bu birimlerin hasta muayenesinden ameliyat planlamasına kadar birçok aşamada hizmet vereceğini söyledi. Arıcı; Meme kanseri ve merkezi hakkında bilgiler verdiği konuşmasında “Kanser meme kanserin sıklığıyla ilgili tasarım bilgi vereyim isterseniz son 30 yılda meme kanseri saplanma oranı yaklaşık 2 kat arttı. Yani doksanlı yıllarda yaklaşık her 13- 14 kadından biri meme kanseri olurken, günümüzde bu her 7-8 kadından 1’ine kadar düştü. Yani bunu etkileyen birçok faktör var. Bunu etkileyen daha çok tanı koyuyor olmamız işte tarama programlarının olması” dedi. Meme ünitesinin son teknolojilerde donatıldığını belirten Arıcı, “Merkezde radyoloji ünitesi var. Birbirini destekleyen her alanın bir arada olduğu tek merkez burası. Yani hasta girdiğinde muayenesini olacak, radyolojik görüntülemesi yapılacak. Hemen yan tarafta çok büyük bir konsey odamız olacak ve hastanın tedavisi tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte değerlendirilecek ve yapılacak ameliyat planlanacak” diye anlattı.

“MEVZUAT AŞILSA UÇACAĞIZ”

Özkan AÜ’nün sağlık turizmi alanında faaliyetleri hakkında yaptığı değerlendirmede ise mevzuatlar nedeniyle işleyişin yavaş gittiğin ona rağmen sağlık turizminde birinci sıralarda yer aldıklarını kaydetti. Özkan, sağlık turizminde mevzuatların aşılırsa daha çok bu alanda hizmet verebileceklerini kaydeden Özkan, “Sadece kişisel girişimlerle özel hastanemiz gibi hocalarımızın birebir çalışmaları ile iyi bir yerdeyiz. Mevzuatta sıkıntılar var. Bizim elimizi kolumuzu bağlayan ki sürekli Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığıyla ile iletişim halindeyiz mevzuatlar alışabilirse AÜ bu anlamda uçacak” dedi.


TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA

AÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete ise AÜ’de sağlık turizm alanında en iyi sağlık turizme yapan sıralamasında birinci olduğunu belirterek “Hasta sayımız ve ciromuz görev değer aldığımız 3 yılın öncesine göre 20 kattan daha fazla. Hasta sayımız ve ciromuzda çok ciddi bir artış var. Bu hem hastanemizde çalışan hekimlerimiz için hem yarım saat personeli için hem de rektör hocamın söylediği gibi aslında Antalya’daki Türk esnaf ve diğer çalışanlar için aslında oldukça iyi bir gelir kaynağı. Mevzuat değişikliklerini eğer önerdiğimiz şekilde yerine getirilirse bunun bir kaç kat daha artması işten bile değil ki. Burada herkesin buradan ciddi anlamda kazanç çıkacaktır diye düşünüyorum. Türkiye’de en yüksek ciro yapan üniversite hastanesi onun da belirteyim. Biz gerçekten Türkiye'de şu anda en iyi sağlık turizmi yapan herhâlde birinci üniversite hastanesiyiz” diye konuştu.