AÜ'de ilk kez dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonu yapıldı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ilk kez dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonu yapıldı. 4 ameliyathanede eş zamanlı yapılan operasyonlarla 8 hayat birbirine çapraz bağlandı. Bugüne kadar toplam 6 bin 625 nakil gerçekleştirilen Akdeniz Üniversitesi’nde; 2024 yılında 160 böbrek nakli, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli yapıldı.

Dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye’nin ilk yüz, çift kol nakli ile bilim dünyasında çığır açan, kompozit doku nakilleri ile dünyada bu üç alanda çalışan tek merkez olan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi yine bir ilke imza attı. Akdeniz Üniversitesinde yapılan basın toplantısına, Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı Başhekim Prof. Dr. Yıldıray Çete, Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Prof. Dr. Vural Taner Yılmaz, Prof. Dr. Hüseyin Koçak, Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, Doç. Dr. Bora Dinç, Prof. Dr. Fahri Uçar, Prof. Dr. Esvet Mutlu, Öğretim Görevlisi  Nilgün Bilal, Ali Tugay katıldı.


“İNSANLIĞA DOKUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bugün burada, Akdeniz Üniversitesi olarak organ nakli alanındaki bir başka büyük başarıyı sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 25 Eylül’de gerçekleştirdiğimiz, ‘Domino nakil’ olarak adlandırılan ilk 4’lü çapraz böbrek nakli operasyonumuzla insanlığa dokunmaya devam ediyoruz. Çapraz nakiller, bir yaşamın başka bir yaşamla bağlandığı, umut dolu bir yolculuğun en güçlü örneklerinden biridir. Çapraz nakil operasyonları, bağışçının sevdiği kişiyle kan grubu ya da dokusu uyuşmadığında devreye giren, bir başka hasta ve bağışçı ile bu iyilik zincirinin kurulmasını sağlayan bir mucizedir. Bu vesileyle operasyon geçiren hastalarımıza şifa diliyorum, bağışçılarımızı bu özverileri için kutluyorum, nakil operasyonunda yer alan değerli çalışma arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.


TÜM EKİP UYUM İÇİNDE OLMALI

Ameliyatlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nin 1982 yılından beri sağlık alanında öncü bir kurum olduğunu belirterek, "Ekip olarak insanlara yardımcı olmaya devam ediyoruz. Şu anda bile ekiplerimiz başka bir şehirde nakil işlemleri gerçekleştirmekte," dedi. Özkan, çapraz nakil sisteminin karmaşık bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Bu tür operasyonlarda her ayrıntı büyük önem taşıyor. Tüm ekiplerin uyum içinde çalışması şart. Güçlenerek devam ediyoruz. Ben çok ayrıntıya girmeyeceğim ama hocam çok bahsetti. Şu ana kadar 6 bin üzerinde böbrek yapılan, sekiz yüzün üzerinde karaciğer yapılan bir merkezdeyiz. Türkiye'nin en çok kalp nakli yapıldığında, döner çıktığında hayır demeyecek ölçü stoğu olan bir merkeziz. Pankreas nakli yapılan, ince bağırsak nakli yapılan, kompozit doku naklilerinin hemen her fırın üstüne yapılan, yani bu çeşitli nakillerin yapıldığı dünyada başka bir merkez yok. Ben gurur duyuyorum ve Türkiye'de gurur duyuyoruz” dedi.

Verici Hatice Daşcı, Saniye Demir, Şenay Erol, Halit Şahan ve Alıcı Muhittin Demir, Hikmet Erol, Şükran Öksüzoğlu, Nesrin Şahan basın toplantısına katıldı. Domino nakilde alıcı ve verici olanlar duygularını basın mensupları ile paylaşarak “Kan bağı ile değil can bağı ile bağlandık” dedi.