ATSO SEÇİMLERİ VE ADALETİN TECELLİSİ

Sevgili okurlar; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda kırmızı listenin adayı Davut Çetin 59, mavi listenin lideri Ali Bahar ise 58 oy almıştı. Davut Çetin yeniden ATSO Yönetim Kurulu Başkanı seçilmesiyle başlayan süreç, Salı Grubu’ndan ve A Plaza’dan tanıdığım Ahmet Öztürk’ün meclis başkanı seçilmesiyle devam etti.

***

Ancak Ali Bahar’ın listesinde yer alan MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Boğaçhan Göksu avukatıyla birlikte, Kepez 3. İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Kepez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Tuncay Özmen, 59 oy alan Davut Çetin’in kırmızı listesinden 56’sının kırmızı oy pusulalarında işaretleme yapıldığı gerekçesiyle geçersiz sayılmasına karar verdi.

***

Ali Bahar’ın mavi listesinden ise 58 oyun tamamının geçerli olduğuna karar verildi. 3 kişiden oluşan Antalya İl Seçim Kurulu ise,  Kepez 3. İlçe Seçim Kurulu Başkanı Tuncay Özmen’in kararını iptal edip Davut Çetin’in ATSO Başkanı olduğunu ilan etti. Ardından konu Yüksek Seçim Kuruluna taşındı. 11 kişiden oluşan Yüksek Seçim Kurulu, 6- 5 oyla Antalya İl Seçim Kurulu kararını iptal edip Kepez 3. İlçe Seçim Kurulunun kararını onadı.  Böylece Ali Bahar ATSO Başkanı oldu.  Bahar Mazbatasını alıp göreve başladı.

***

Buraya kadarı herkesin bildiği sürecin özeti. Bu süreçte kararın siyasi olduğunu söyleyenler çıktı. Ben de aralarında akademisyenlerin de olduğu hukukçu arkadaşlardan bazılarıyla bu konuda görüş alışverişinde bulundum. Sandıktan çıkan sonuca göre Davut Çetin’in listesi kazanmıştı. Ama pusulalarındaki işaret nedeniyle bu oyların geçersiz sayılması gerektiğini söyledi birçoğu. Konuştuğum arkadaşların çoğu her iki taraftan isimleri de tanıyorlardı.

***

 “Haber yapacaksan aman bizi bulaştırma. Benim ağzımdan bir şey yazma” diyenler oldu. Çünkü bir şey söylediklerinde karşıdaki arkadaşlarını kırmak istemiyorlardı. Ne şiş yansın ne kebap misali kimseyi kırmadan gelişmeleri izlemeyi tercih ediyorlardı. Böyle bir süreçte konuşabilmek cesaret işi.   Bir de seçim kurullarında görev yapan hakimlerin halini siz düşünün. Karar vermek elbette çok zor.  Nitekim Yüksek Seçim Kurulu Kepez 3. İlçe Seçim Kurulu Başkanı ile aynı yönde karar verdi. Sonuç 6’ya 5.

***

Kepez 3. İlçe seçim Kurulu Başkanı Tuncay Özmen’i Antalya Asliye Ceza Mahkemesinde hakimlik yaptığı dönemden beri tanırım. Halen Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başkanlık ediyor. Hem Asliye Ceza Mahkemesinde, hem de ağır ceza mahkemesinde birçok duruşmasını takip ettim. Tuncay Özmen adaletten ve hukuktan zerre kadar taviz vermeyen, kararlarında vicdanının sesine de kulak veren, babacan görünümlü, bazen sert mizaçlı, özel hayatı ile işini asla karıştırmayan; örnek alınması gereken tam bir hukuk adamıdır.

***

Ben kendisini Yeşilçam'da pala bıyıkları kadar tatlı sert ve babacan yapısıyla seyircinin gönlünü kazanan Oyuncu Hulusi Kentmen’e benzetirim. 500’e yakın filmde rol alan Hulusi Kentmen, kimi zaman hakim, kimi zaman komiser, kimi zaman da fabrikatör olarak karşımıza çıktı.

***

Evini krediyle alan, belediye otobüsüne binen, sobalı bir evde oturan, halkla iç içe olan mütevazı bir sanatçıydı. Hulusi Kentmen denince onun babacan tavırlı hakim amca rollerindeki sahneleri aklıma gelir.   Tuncay Özmen böyle bir adamdır.

***

SON SÖZ

Elbette Tuncay Özmen gibi Antalya Adliyesinde görevinin hakkını veren çok sayıda hukukçu var. Bir de adaletin yüz karaları olanlar çıkabiliyor. Onlar kendilerini zaten biliyor. Sonuçta 10 parmağın onu da bir değil.