ATSO’dan coğrafi işaret hamlesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) iştirağıyla Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Araştırmacı Yazar Boran Eser Kavaz ile bir araya geldi

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu ve ATSO Genel Sekreteri Av. Aslı Şahin Tekin, ATSO tarafından yürütülen coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Araştırmacı Yazar Boran Eser Kavaz ile bir araya geldi. Görüşmede, TOBB Antalya KGK İcra Kurulu Üyeleri Fatoş Nihan Kalender ve Ebru Kocaacar da yer aldı. Antalya’nın gastronomi alanında çok önemli fırsatlar barındırdığını, coğrafi işaretlerin de bir yörenin tanıtılmasında son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bahar, “Tescil alınmasından sonra bu ürünlere yeni pazarlar yaratılmasını ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesini bizim için çok önemli” dedi.

Başkan Ali Bahar, ATSO destekleri ile yürütülen “Antalya Kültür Envanteri” çalışmasının bu yılın sonuna doğru tamamlanacağını belirterek, “Kentimiz adına çok önemli bir miras bırakacağız. Önümüzdeki bir aylık süreçte 5 yeni ürünümüze de coğrafi işaret tescil başvurularını yapacağız. Yılın sonuna kadar en az 10 ürüne tescil başvurusu yaparak ürünlerimizi Antalya’mız adına koruma altına alacağız” diye konuştu. Ziyaret sonrasında, Haziran ayı içerisinde Antalya’da coğrafi işaretler sempozyumu yapılması kararlaştırıldı.

Serap Kocaoğlu, kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin coğrafi işaretli ürünlerin üretilmesi noktasında teşvik edileceğini, bu sayede kadın girişimcilerin üretime katılmasında ve coğrafi işaretli ürünlere katma değer yaratılmasında önemli bir çalışma olacağını kaydetti. YÜCİTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu’nun coğrafi işaretler ile ilgili bilgilerini ve çalışmalarını paylaştığı görüşmede, Antalya’nın 16 tescilli ürünü ile Türkiye ortalamasının çok gerisinde olduğunu ve kent adına tescillenebilecek çok sayıda ürün olduğunu belirtti. “Antalya Kültür Envanteri” oluşturulması konusunda Odamız ile iş birliği protokolü imzalanan Boran Eser Kavaz, proje çalışmaları hakkındaki son durumu anlattı.