ATSO’DAN ÇEVRECİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) öncülüğünde başlayan ‘Çevreci Dönüşüm Çalıştayı’ tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda su, atık yönetimi, iklim değişikliğine dirençli tarım ve turizm ve döngüsel ekonomi gibi konular ele alındı.

Özge TOPTAŞ, Rabia DEMİROK

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde ‘Çevreci Dönüşüm Çalıştayı’ tanıtım toplantısı düzenlendi. ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Çevreci Dönüşüm Çalıştayı Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Topkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla ATSO binasında gerçekleştirilen çalıştay da, kentte ve dünyada iklim değişikliğinin etkileri ile alınabilecek tedbirler konuşuldu.

GENİŞ KATILIMLI ÇALIŞTAY ŞUBATTA

ATSO Başkanı Davut Çetin çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, “Antalya ekonomisine dönük ortak projeler de üreteceğimize inanıyorum. Su, atık yönetimi, hava kirliliği, ulaşım, enerji, kentleşme, afet riskleri yönetimi, iklim değişikliğine dirençli tarım, iklim değişikliğine dirençli turizm, sanayide iklim değişikliğine uyum ve döngüsel ekonomi olarak grupları yeniden belirledik. Çalışma gruplarımızın Şubat ayına kadar genel bir çerçeve oluşturmalarını, mevcut durumu değerlendirmelerini bekliyoruz. Şubat ayında geniş katılımlı bir çalıştay yapacağız” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜM SÜRECİ BAŞLADI

Başkan Davut Çetin, “2021 yılında buğdayda yüzde 14, arpa ve çavdarda yüzde 30, nohutta yüzde 24, mercimekte yüzde 20 ila 30 civarında üretim düşüşü bekleniyor. Bunun bir nedeni de kuraklıktır. Aşırı sıcaklıklar, aşırı yağışlar, hortumlar, su kaynaklarının azalması örneklerini konuşmaya gerek yok. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği’ni yayınladı. Artık kimya, ahşap, tekstil, atık su, hayvancılık, su ürünleri, süt işletmeleri gibi birçok işletme havaya, toprağa ve suya emisyon veya salım miktarlarını yıllık olarak Bakanlığa raporlayacak. Bu raporlama karbon vergisine hazırlık aşamasıdır, yani dönüşüm süreci artık başlamıştır” dedi.

“ÇEVRE BİZİM EKMEĞİMİZ”

Kentte çevreyi kirleten sanayinin olmadığını kaydeden Başkan Çetin, “Antalya olarak biz çevreci veya yeşil kent markası olmak için avantajlara sahibiz. Çevreyi kirleten bir sanayimiz yoktur. Tarım ve turizm için zaten çevreyi korumak durumundayız. Daha önce de söyledim, çevre bizim ekmeğimizdir. Dolayısıyla yeşil dönüşümü Antalya vizyonunun, Antalya markasının temel unsurlarından birisi olarak ele almalıyız. Döngüsel ekonomiyi geleceğin ekonomisi, yatırım ve istihdam alanı olarak teşvik etmeliyiz” diye konuştu.

ÇEVREYLE UYUMLU OLMALI

Hayatın her alanında baş döndürücü bir değişim hareketi olduğunu ve tüm bu değişimin çevreyle uyumlu olması gerektiğini söyleyen Başkan Muhittin Böcek, “Antalya’mız turizm, tarih, kültür ve sanat alanında olduğu gibi çevreci dönüşümde de öncü olmalıdır. Sadece 2,5 milyon için değil her yıl kentimize gelen yerli ve yabancı 23 milyona hizmet etmek durumda kalıyoruz. Tüm bu gelişmeleri yakından takip etmeli ve birlikte hazırlık yapmalıyız. Antalya’mızın tüm çevresel dönüşümlerini ele alacağız. Ortak akılla sorunlara çözüm bulacağız. Kentimizi su, atık yönetimi, hava kalitesi, ulaşım, enerji, afet riski, tarım, turizm, sanayi başta olmak üzere 12 konuda ele alacağız. Çevreyi yaptığımız tüm çalışmalarda odak noktasına aldık” ifadesine yer verdi.