ATB HAZİRAN MECLİSİ TOPLANDI

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Haziran Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yapıldı. Yönetimin 1 aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği Meclis’te ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kent gündemiyle ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

Başkan Çandır, Borsa’nın 102. yaşını kutladığını belirterek, “Kentimiz tarımı ve ticaretinin gelişimi için 102 yıldır var gücümüzle çalışıyoruz. İlk günkü heyecanımızla ve beş yıldızlı hizmet kalitemizle daima üyelerimizin, sektörümüzün ve kentimizin yanındayız. Yanında olmaya da devam edeceğiz” dedi.

ANTALYA LİSESİ, ‘TARİHİ 100 LİSE’ LİSTESİNDE

Başkan Çandır, Antalya Lisesi’nin tarihi binasının başka bir kuruma devir edilmesi haberlerini takip ettiğini belirterek, “Antalya Lisesi, 1898 yılından bu yana hizmet veren, bakanlığın ‘Tarihi 100 Lise’ listesinde bulunan, kentimizin ve milli eğitimin en önemli değerlerindendir. Lisenin başka bir kuruma devri, kentimizin ve milli eğitimin hafızasından bir değerimizin daha silinmesi anlamına geliyor. Değerlerimizi bir bir yitirdikçe çocuklarımıza anlatacağımız anılar da eksiliyor. Lisenin tarihinin ve toplumsal hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmasını bu ve benzeri konularda daha duyarlı davranılmasını diliyorum” diye konuştu.

FİNANSMANA ERİŞİM ZORLAŞIYOR

Başkan Ali Çandır, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2022 yılının ilk yarısının geçen yıldan daha hareketli geçtiğini söyleyen Çandır, “Özellikle kentimizin ekonomik ve ticari hareketliliği, ülkemiz ortalamasının üzerinde seyretmektedir” dedi.

Yılın ilk çeyreğinde ekonomi yüzde 7.34 büyürken, tarımın yüzde 0.94 büyüdüğünü söyleyen Çandır, “İkinci çeyrek büyümemizi, daha yüksek bekliyoruz. İkinci çeyrek büyümesinde ihracat başı çekecektir” dedi.

BANKALAR KREDİ MUSLUĞUNU KISTI

Ticari hareketliliğin önemli göstergelerinden birinin de kredi kullanımı olduğunu ifade eden Çandır, kredi kullanımındaki düşüşe dikkat çekti. Bankaların kredi musluğunu kıstığını ifade eden Çandır, “Ticari kredi kullanımı ülkemizde aylık yüzde 3 kentimizde ise yüzde 0.26 artmıştır. Tarımsal krediler kentimizde yüzde 4 ülkemizde ise yüzde 13 artmıştır. Bu yavaşlama, kentimizin gelecekteki hareketliliği için risk barındırmaktadır. Bu yavaşlamada bankaların kredi musluklarını kısmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Üyelerimiz gerekli koşulları karşılamalarına rağmen son dönemde talep ettikleri miktarda krediye erişemediklerini ifade ediyorlar. Özellikle tarımda kredi musluklarının kısılması demek önümüzdeki dönemde tarımsal üretimin düşmesi, dışa bağımlılığın ve enflasyonun artması ve ekonomik küçülme demektir” diye konuştu.

SALATALIĞIN NAKLİYESİ FİYATIYLA AYNI

Haziran ayı meslek komitelerinin ana gündem maddesinin artan maliyetler olduğunu kaydeden Çandır, “Üyelerimiz özetle, son akaryakıt zamlarının ardından tarımsal üretim ve nakliye maliyetlerinin aşırı yükseldiğini bu durumun üretimin ve ticaretin üzerindeki en önemli sorun haline geldiğini ifade etmişlerdir” dedi. Komite üyelerinin, yaş meyve sebze ürünlerinin Antalya’dan İstanbul’a nakliye maliyetinin kilogramda 1.20 TL ile 2 TL arasında değiştiğini belirttiğini kaydeden Çandır, “1 kilogram salatalığın fiyatı ile İstanbul’a nakliyesi aynı maliyete ulaşmıştır. Saman gibi ürünlerde ise Konya’dan Antalya’ya nakliye maliyeti ürün fiyatını aşmıştır” diye konuştu.

Ali Çandır, Kurban Bayramı’nı kutlarken, Bayramın bütün insanlığa barış, mutluluk ve sağlık getirmesini diledi.

Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DHA