ATB’DE YILIN İLK MECLİS TOPLANTISI
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ocak ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında çevrimiçi yapıldı. Çandır, “Yüksek enflasyon geniş halk kesimleri ile üreticiler üzerinde yıkıcı bir baskı oluşturmaktadır. Bu yüksek enflasyon belasına asla alışmamalı ve normalleştirmemeliyiz” dedi.
ATB Meclis üyelerinin yönetimin 1 aylık çalışması hakkında bilgilendirildiği buluşmada, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2022 yılına yüzde 36 tüketici, yüzde 80 civarında üretici enflasyonuyla girildiğini belirten Çandır, aradaki makasın açıklığına dikkat çekti. Çandır, “İki enflasyon arasındaki makasın bu kadar açıldığına ilk kez şahitlik ediyoruz. Bu ay kamu kaynaklı alışılmadık yükseklikteki zamlar ise üzerimizdeki maliyet yükünü daha da artırdı. Manşet ve üretici enflasyonlarına göre bir ay geriden gelerek açıklanan Kasım ayı tarımsal girdi fiyatları enflasyonu da sektörümüzün aleyhine sürekli artmaktadır. Yüksek enflasyon geniş halk kesimleri ile üreticiler üzerinde yıkıcı bir baskı oluşturmaktadır. Bu yüksek enflasyon belasına asla alışmamalı ve normalleştirmemeliyiz" diye konuştu.
KREDİ ÇAĞRISI
Varlığını devam ettirmenin sınırında yaşayan tarım sektörüne yönelik gerçekçi destekler sağlanması gerektiğini söyleyen Çandır, “Bu desteklerin bir bölümü yıllardır ürettiği oranda alamadığı destekleme ödemeleridir. Diğer bir bölümü ise krediye erişimle ilgilidir” dedi. Merkez Bankası politika faizini 5 puan düşürerek yüzde 14’e getirmesine rağmen eylül ayında yüzde 20 civarında bulunan kredi faizlerinin yüzde 30’ları aştığına dikkat çeken Çandır, krediye erişimde de ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Tarım için hayati derecede önemli olan Ziraat Bankası’nın faiz destekli kredilerinde iki önemli konuda güncelleme beklediklerini kaydeden Çandır, “Sektörümüzde yetersiz kalan kredi limitlerinin güncel koşullara uygun rakamlara çıkartılması ve bankalarca esas alınan üretim maliyetlerinin güncellenmesi ve buna uygun işletme kredilerinin verilmesini bekliyoruz. Ayrıca çalışmaları devam eden Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamasının da doğru hedeflere odaklanmış olarak bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
TARIMI BÜYÜTMELİYİZ
2020 yılında yüzde 6’ya yakın büyüyen tarım sektörünün 2021 yılında bu rakamı tekrar edemediğini belirten Çandır, “Halbuki tarımsal üretim ve ticaret kapasitemizi artırmak birincil görev olmalıdır. Bu amaçla, üreticinin yüzde 30’u aşan vadeli girdi maliyetlerinin azaltılması ve benzeri kolaylıklar için kamu bankası destekli bir dijital tedarik sitemi acilen kurulmalıdır. Bu sistem hayata geçirildiğinde üretimdeki girdi maliyetlerini önemli ölçüde azalacaktır. Diğer taraftan tarım sektörümüzün talebi olan tarım sektörüne uygun bir sosyal güvenlik sistemi uygulanmalıdır" talebini dile getirdi.
ENERJİ ARZI GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ
Doğalgaz ve elektrik enerjisinde yaşanan kısıtlamaların üretim ve ihracata etkisine dikkati çeken Çandır, “Umarım yalnızca birkaç günlük bir kısıtlama ve üretim kaybı ile bu durumu atlatırız" dedi. Elektrik ve doğalgaz krizlerine daha dayanıklı olabilmek için ülke olarak enerji arzı güvenliğinin sağlanması gerektiğini kaydeden Çandır, enerjide dışa bağımlılık devam ettiği sürece bu tip krizleri yaşamanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
YAĞMUR HASADI ÖNERİSİ
Su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğini kaydeden Ali Çandır, geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan verim ve rekolte kayıplarını da dikkate alarak suyun en iyi şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Çandır, “Korkuteli, Elmalı, Gazipaşa, Manavgat ve Alanya ilçelerimiz başta olmak üzere bu konuda gerekiyorsa ilçe bazlı güncel su yönetimi ve yağmur hasadı planları hazırlanmalıdır" dedi.
Akdeniz Üniversitesi rektör yardımcısı, ziraat fakültesi dekanı, yardımcıları ve bölüm başkanlarıyla bir araya geldiklerini anımsatan Başkan Çandır, “Amacımız üyelerimiz ve sektör paydaşları ile ziraat fakültesi öğretim üyelerini bir ara getirerek ihtiyaca yönelik çözümler bulunmasına katkı vermek ve bilginin ticarileşmesini sağlamaktır. Şubat ayı komite toplantılarında bu konuda sizlerin de fikirlerini alacak ve toplantı takvimlerini planlayacağız" diye konuştu.
DHA