ATB Başkanı Çandır: OVP’de tarıma yeterince yer yok

Antalya Ticaret Borsası Eylül ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Çandır, meclis konuşmasında tarım sektörü ve kentsel gelişimle ilgili dikkat çeken konulara değindi.

TARIM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM GÜNDEMDE

Başkan Ali Çandır, meslek komiteleri toplantısının bu ay Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü, Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürü ve Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü’nün katılımıyla müşterek olarak yapıldığını belirtti. "Üyelerimiz sahada yaşanan tüm sorunları aktarma fırsatı buldu" diyen Çandır, tarım topraklarının imar baskısı altında eridiğine ve yanlış ilaç-gübre kullanımının ihracata etkilerine dikkat çekti.


ELEKTRİK VE SU SORUNLARINA VURGU

Mecliste Çandır, Aksu ve Kepez bölgelerinde artan nüfusun elektrik altyapısına yük getirdiği ve yaz aylarındaki elektrik kesintilerinin iş dünyasına olumsuz etkileri gündeme getirdi. Çandır, “Yayla bölgelerinde yaşanan su problemleri ve kentteki ani yağışlar sonrası sulama kanallarının temizlenmesi gerek”  diye konuştu.

TARIM SİGORTALARINDA GERİ ADIM ŞİKAYETİ

Başkan Çandır, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kapsam genişlemesinden memnuniyet duyduklarını ancak bazı üyelerden eski uygulamalara dönüldüğü yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, "Üreticinin alın teriyle ürettiği ürünlerin tarım sigortası ile korunması hayati önem taşıyor" dedi. Çandır, Tarım ve Orman Bakanlığı'na mevcut uygulamalardan vazgeçilmemesi talebini ilettiklerini söyledi.


ORTA VADELİ PROGRAMDA TARIMA YETERİNCE YER YOK

Başkan Ali Çandır, Orta Vadeli Program’daki (OVP) tarım sektörü ile ilgili önerilerini yineleyerek, "Geçen yıl OVP’de tarım 10 politika alanında yer alırken, bu yıl sadece iki alanda doğrudan yer bulabildi. Bu durum sektörümüzde hayal kırıklığı yarattı" dedi. Çandır, özellikle tarımsal istihdam ve yatırım ortamının iyileştirilmesi konularında daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı.

İHRACAT PROJELERİ SÜRÜYOR

Çandır, Ticaret Bakanlığı destekli Ur-Ge projelerinin başarıyla sürdüğünü belirtti. Geçtiğimiz ay Norveç ve İsveç’e yapılan ziyaretlerden sonra bu ay da kesme çiçek projeleri kapsamında Birleşik Krallık’a ziyaretler gerçekleştirdiklerini duyurdu. Çandır, "Amacımız üyelerimizi küresel pazarlarda daha rekabetçi hale getirmek" dedi.

HASAT DÖNEMİNE HAZIRLIK

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe geçtiğimiz yıl %55 düşüş yaşandığını hatırlatan Çandır, bu yıl %45-50 oranında artış beklediklerini ve 55 bin ton zeytin hasadıyla 10 bin ton zeytinyağı elde etmeyi öngördüklerini açıkladı.

Son olarak, Antalya Ticaret Borsası’nın her yıl düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı-YÖREX’in 13.’sünün 09-13 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ Fuar Alanı’nda gerçekleşeceğini duyurdu. Başkan Çandır, tüm hemşerilerini ve misafirlerini YÖREX’e davet etti.