“Asrın felaketi” masaya yatırıldı

Afet İstişare Toplantısı’nda konuşan ATİP Başkanı Muhteşem Kabasakal, “Gücümüzü kontrollü kullanırsak çok daha verimli işler yapabileceğimizi, kontrolsüz kullanırsak güçsüz kaldığımızı gördük. Bir araya gelip karar vericileri tetiklemek zorundayız” dedi.

Antalya Ticaret Platformu Derneği (ATİP) İnşaat Komisyonu organizasyonunda ‘Afet İstişare Toplantısı’ gerçekleştirildi. Kentteki TMMOB Antalya Şube Başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıda, afet sonrası planlama, önleme ve çözüm süreçleri uzmanların değerlendirmeleriyle masaya yatırıldı.

“HEP BİRLİKTE İSTİŞARE EDELİM İSTEDİK”

Toplantının açılışında konuşan ATİP Başkanı Muhteşem Kabasakal,  deprem bölgesinde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Kabasakal, “Dünyanın başına gelmeyen elim bir afet yaşadık. Sert bir süreçti. Birçoğumuz bölgedeydi. Biz de bölgedeydik. Hakikaten birçok manzarayı geldiğimizde ifade edemedik, etmekte istemedik. Bundan önceki herhangi bir afetle kıyaslanamayacak bir süreç yaşadık. Bu süreçte elbette burada konunun her alanından uzman STK başkanlarımız var. Neyin ne olduğunu hep birlikte istişare edelim istedik. Konuları derinlemesine işleyerek süreci daha doğru yorumlamak anlamında böyle bir toplantı yapma gereği duyduk” diye konuştu.



“KARAR VERİCİLERİ TETİKLEMEK ZORUNDAYIZ”

Deprem bölgesine yönelik Türkiye’nin dört bir yanında insanların hassasiyetle yardım çalışması ortaya koyduğuna değinen Kabasakal, “Gücümüzü kontrollü kullanırsak çok daha verimli işler yapabileceğimizi, kontrolsüz kullanırsak güçsüz kaldığımızı gördük. Kentimizde çok kalifiye STK başkanlarımız var. Bunları kentin katma değerine kullanabilecek organizasyonlar oluşturmamız lazım. Bir araya gelip karar vericileri tetiklemek zorundayız. Bugün 15-20 STK başkanımız bir araya geldiğinde dillendirdiğimizin katma değeri biraz daha yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.



AFETLERLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ

Kabasakal, “Temennim ve ümidim bu toplantı bir ilk olsun ve afetlerle yaşamayı öğrenme zorunluluğumuz hasıl olsun. Afetlerle yaşamayı öğrenmemiz için ilgilisinden doğru bilgi alarak daha az mağduriyeti nasıl oluşturabiliriz bunun derdine düşmeliyiz. Bunu yaparken birlikte, daha katma değerli nasıl bir şeyler yapabiliriz ve farkındalığı arttırabiliriz bunu değerlendirmemiz çok önemli” şeklinde konuştu.

Açılışın ardından oda başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin Antalya özelinde ve Türkiye genelinde değerlendirmelerde bulundu.