ASMO’DAN VERGİDE ‘ADALET’ ÇAĞRISI

ÇAVDAR’DAN YENİ DÜZENLEMEYE TEPKİ

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Cumhurbaşkanlığı kararı ile sadece avukatlara vergi indirimi getirilmesine tepki göstererek, vergide adaletin bozulmaması için bütün serbest meslek gruplarında indirim yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı'nın 'Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, avukatlık hizmetlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e çekildi. ASMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükünün, sadece avukatların değil tüm serbest meslek erbabının sorunu olduğunu belirterek, “Tahakkuk esasından, tahsilat esasına geçilmesi serbest meslek erbabının yükünü hafifletecektir” diyerek yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ
Başkan Çavdar, “Serbest meslek faaliyetlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı 1594 sayılı Karar uyarınca sadece bazı avukatlık hizmetlerine yönelik olarak yüzde 8 oranında uygulanacak. Bu karar ile vergilendirmenin en önemli unsurlarından biri olan adalet ve eşitlik ilkesi bozulmuştur. Serbest meslek erbapları yüzde 18 oranında KDV öderken bazı avukatlık faaliyetlerinde bu oranın düşürülmesi vergi sistemini bozmaktadır. Adalet ve eşitliğin sağlanabilmesi için tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV uygulanabilir makul bir orana çekilmelidir. Bu karar tamamen bir meslek grubuna yönelik yapılan ayrımcı bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

VERGİDE MESLEKİ ADALET TALEBİ
Günlük ekonomik ve politik gelişmelere göre vergi uygulamalarına gidilmesinin, vergi sisteminin ve vergilendirmede adaletin temel ilkelerinin bozulmasınasebebiyet vereceğini belirten başkan Çavdar, şu ifadeleri kaydetti:

“Eğitim ve sağlık ile ilgili daha önce yapılan düzenleme tarafımızca olumlu bulunmuş ve bunun serbest meslek faaliyetlerinin tamamına uygulanması talep edilmiştir. Yüksek KDV oranı sorunun çözülmesi gerektiği konusunda hemen hemen tüm serbest meslek erbapları hemfikirdir. Dolayısıyla bir düzenleme yapılacaksa bu düzenlemenin tüm serbest meslek faaliyetlerine yönelik olması gereği açıktır. KDV’nin indirilmesi, belge düzeninin oturması ve kayıt dışının önlenmesinde önemli bir araç olacaktır. Belge düzeninin oturması ve kayıt dışının önlenmesi için KDV indirimlerini olumlu bulmaktayız. Talebimiz ve beklentimiz, tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV oranının uygulanabilir makul seviyeye indirilmesi ve tahsilat esasına bağlanarak, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıdır”