AŞKIN TARİFİ OLMAZ

Aşk yanmaktır; Çakmak taşının içindeki ateş gibidir, son nefese kadar devam eder. Aşk bazen de kanmaktır. Öyle görmek istersiniz, başka bir şey görmez gözünüz. Tüm gerçekliğe rağmen kanmak istersiniz.

***

Aşk kulun kula teslimiyetidir. Aşk hem ışıktır hem karanlık. Aşk hem kuvvettir hem tahammül ister. Aşk hem sevinçtir hem keder. Aşk hem güldürür hem öldürür. Aşığa nasihat verilmez. Aşk sağırdır, başka bir şey duymak istemez. 

***

Aşk hem ıslah eder hem sapıttırır. Aşk hem mutlu eder hem dertli. Aşk hem bülbül gibi şakıtır hem başkalarının yanında gururunu incitirse intihar ettirir. Aşk sınır tanımaz. Aşkın yaşı olmaz.

***

Aşk bazılarını kavun gibi olgunlaştırır. Bazılarını da Kasım’da bile ermeyen armuda çevirir. Bazıları aşkını kalbine gömüp kabre götürmüş. Bazıları aşkından divane olmuş.

***

Aşk bal gibi çok tatlıdır, midesinde kelebekler uçuşturur. Bazılarının da midesine dokunur, acı çektirir. Aşk bazılarını mutluluktan uçurur, ayaklarını yerden keser. Bazılarının da psikolojisini bozar, yaşamdan koparır.

***

Aşkın bir tarifi olmaz. Her insan zaten birbirinden farklı, duyguları da farklı.  Sokrates ne demişti: ‘Gençler mutlaka evlenin. Eşiniz iyi çıkarsa mutlu olursunuz. Kötü çıkarsa filozof.’

***

Evlenince mutlu isen oturduğun ev senin için saray ve cennet olur. ‘Keşke ölüm olmasa’ dersin. Eğer mutsuz isen oturduğun ev sana zindan olur, ayakların geri geri gider. Fırsatını bulduğun an kaçmak istersin.

***

Bazılarının dilinden bal peteği gibi damla damla tatlı söz akar. Bazılarının dili akrep gibidir dokununca zehir saçar. Bazılarının dili İslam büyüklerinin pırlanta sözleri gibi hikmet saçar. Bazılarının dili kibrit gibi etrafı yakar.

***

Bazı hanımlar akşam eve gelen beyinin elinden gül bekler. Bazı hanımlar ise duygusallıktan ziyade aklı selimliği ağır basan beyinden bir gülümseme, bir tebessüm bekler.

***

Akıllı bey odur ki, canı sıkkın olsa bile eve geldiği zaman önce selam verir sonra gülümser. Çünkü kadın nazik bir çiçek gibidir. Zira çiçek güneşi görünce açılır, etrafına güzel kokular saçar.

***

Aşk insan içindir. Dünyayı güzelleştiren de çirkinleştiren de insanın kendisidir. Hayatı güzelleştirmek de bizim elimizde, zorlaştırmak da. Hırslarımıza, cahilliğimize, tembelliğimize yenik düşmeyelim.

SON SÖZ

Hepimiz ya bir işyerinde çalışıyoruz ya da işvereniz. Başarının formülü çalışmak olduğu gibi aşkta, evlilikte de formül çok basit aslında. Aşkınıza, eşinize, çocuklarınıza müşteriniz gibi davranın. Müşterinize gösterdiğiniz güler yüzü ve sabrı gösterin. Göreceksiniz dünya kendiliğinden güzelleşecek.