ASKERLİK BORÇLANMASI EYT'Lİ OLMAYI SAĞLAR MI?

Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilip girilemeyeceği, kişinin ilk sigortalılık başlangıç tarihine, askerlik hizmetinin ilk sigortalılık başlangıç tarihinden önce yapılıp yapılmadığına ve kaç ay borçlanma yapılacağına göre değişmektedir.

***

Askerlik hizmeti eğer ilk sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yapılmışsa, yapılacak askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girmek mümkün olmayacaktır.

Eğer, askerlik hizmeti ilk sigortalılık başlangıcından önce yapılmış ise, borçlanma durumunda borçlanılacak süre kadar sigortalılık başlangıcı geriye gitmektedir.

***

Dolayısıyla, ilk sigortalılık başlangıcından önceki askerlik hizmetinin borçlanılması durumunda, ilk sigortalılık başlangıç tarihinden itibaren borçlanılan süre kadar geriye gidildiğinde bulunacak tarih 8 Eylül 1999 ve öncesine gidiyorsa prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını yerine getirerek EYT kapsamında emekli olmak mümkün olabilecektir.

İkinci en önemli ve sıklıkla merak edilen borçlanma türü ise kadınlar için doğum borçlanması yapılarak EYT kapsamına dahil olunabilir mi?

***

Kadınlarımız için doğum borçlanması temel kuralı ise Sigortalı olduktan sonra bir doğum gerçekleşmiş ve doğum tarihinden itibaren 2 yıl yani 720 gün prim ödememişler ise 3 doğuma kadar yani 2160 gün borçlanarak eksik olan primlerini tamamlayabilirler. Ancak doğum borçlanması,  askerlik borçlanması gibi sigortalılık başlangıç tarihini geriye çekmemekte ve sadece eksik prim günü olarak dikkate alınmaktadır.

Aday çırak, çırak veya stajyer sigortalılık başlangıcı olanlar EYT’li olabilir mi?

Aday çırak, çırak veya stajyer sigortalılıklarında sadece kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık) primi ödenmekte, uzun vadeli sigorta kolları (emeklilik) primi ise ödenmemektir.

Dolayısıyla, aday çırak, çırak veya stajyer sigortalılıklarında emeklilik primi ödenmediğinden, bu tür sigortalılık başlangıçları emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınmamaktadır.

***

Ancak kadın sigortalılar ile ilgili olarak bu kapsamda yani staj sigortalılıkları başlasa dahi doğum borçlanması yapma hakları mevcuttur.

***

Bu çerçevede, şu andaki mevzuata göre bir kişinin 8 Eylül 1999 ve öncesi bir tarihte aday çırak, çırak veya stajyer sigortalılıktan kaynaklanan bir başlangıcı olsa dahi (bu tür sigortalılıklara borçlanma gibi bir imkân getirilmediği sürece) EYT düzenlemesi kapsamında emekli olması mümkün olmayacaktır.

***

Sonuç olarak, EYT ile ilgili yasanın Meclis Gündemine geldiğinde daha net bir bilgilendirmelerde bulunulacaktır. Saygılarımla.