MİNİK ASİYE’YE 'YAMA'LI TEDAVİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, pitbull saldırısında ağır yaralanan ve 10 gün önce doku nakli yaptıkları Asiye Ateş'in sağlık durumuyla ilgili, " Yüz felcimiz var maalesef. Yüze giden birkaç daldan bir kısmı hasarlanmış. Muhtemelen bu hafta içerisinde yüz siniri için yama ameliyatı planlıyoruz” dedi.

Özge TOPTAŞ, Bayram OKUDAN

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Pitbull cinsi köpeklerin saldırısında ağır yaralanan ve AÜ Hastanesi’ne sevk edilen Asiye Ateş hakkında, “Bu hafta içinde Asiye’ye yüz siniri için yama ameliyatı planlıyoruz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla AÜ Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Gazetecilerin gününü kutlayan Prof. Dr. Özkan, gündeme ilişkin sorulara cevap verdi. 2022 yılında AÜ Hastanesi’nin yeni operasyonlara imza atacağını belirten Prof. Dr. Özkan, amaçlarının ilk olmak değil kalite katmak ve ülkenin bilim çıtasını yükseltmek olduğuna vurgu yaptı. Pitbull cinsi köpeklerin saldırısında ağır yaralanan ve sevk edildiği Antalya’da doku nakli yapılan Asiye Ateş(4) ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

“MAALESEF YÜZ FELCİ VAR”

Gaziantep’te 22 Aralık günü 2 Pitbull cinsi köpeğin saldırısında ağır yaralanan ve AÜ Hastanesi’nde doku nakli yapılan Asiye Ateş'in durumu hakkında konuşan Rektör Özkan, “Yüz felci var maalesef. Birkaç dalı var yüze giden. Birkaç daldan bir kısmı hasarlanmış. Bu vesileyle birkaç faktör vardı, onları geride bıraktık. Bu hafta içinde Asiye’ye yüz siniri için yama ameliyatı planlıyoruz. Küçük bir ameliyat değil elbette. Amacımız, daha sonraki zamanlarda dudağını kullanabilmesi. Sonuç olarak müdahale edilmezse yemek yerken, görüntü olarak onu sıkıntıya sokar. Sadece yüz sinirleri ameliyatı değil, başka ameliyatlarda var. Yüz sinir ameliyatı 5 ila 6 ayı bulur. Sonraki süreçlerde de daha doğal görüntü için uğraşacağız. Saç derisinde daha doğal görüntü için uğraşacağız. Balon ameliyatı vardı. O da kendi içinde birkaç ayı bulacak. Tedavisi yaklaşık bir yılı muhtemelen bulacak. Sonucu tam olarak alabilmemiz için bir yıllık süreç bizi bekliyor” dedi.

 “BİRAZCIK TUHAF GELDİ”

Rektör Özkan, ABD'nin Maryland eyaletindeki bir hastanede, ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastasına, domuz kalbinin nakledilmesi ile ilgili sorulan soruya, “Şu etapta onunla ilgili bir makale yayınlanmadı. Detaylarını çok bilmiyorum. Verilen haberde çok detay yok. O detaylar olmadan bakacak olursak olaya, bana birazcık tuhaf geldi açıkçası. Herhangi bir işleme tabi tutulmadan bir domuz kalbinin insana nakledilmiş olması çok doğru değil gibi. Domuz ya da hayvandan insana nakiller şu etapta çok ciddi reaksiyonlar olduğu için henüz yapılamıyor, çok başında daha. Eğer bu şekildeyse ben de çok merak ediyorum açıkçası. Ama ‘herhalde böyle değildir’ diye düşünmek istiyorum” diye konuştu.