ASIRLIK LİSEDE ‘TARİHİ’ SERGİ

Türkiye’ye sayısız başarılı isim kazandıran, kentin bilinen ilk eğitim ve öğretim kurumu olan asırlık Antalya Lisesi’nin tarihine ışık tutacak “Antalya’da Bir Eğitim Hikayesi” sergisi ziyarete açıldı.

Özge TOPTAŞ/Rabia DEMİROK

Antalya Lisesi ile Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı’nın (ALİV) desteğiyle ortaya konulan serginin açılışı 124 yıl önce lise olarak kurulan Antalya Lisesi Müzesi’nde gerçekleştirildi.  Kent kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla ortaya konulan, 1930 ila 1960 yıllarına ait çeşitli eşyalardan ve belgelerden oluşan serginin koordinatörlüğünü ALİV Başkanı Olcay Okutan üstlenirken, araştırma ve tasarımı ise Göktuğ Özgül tarafından yapıldı.

“MEZUNLAR LİSELERİNE SAHİP ÇIKTI”

Antalya’nın ve asırlık lisenin tarihine ışık tutan serginin açılış törenine ALİV Başkanı Olcay Okutan, ALİV Yönetim Kurulu, vakıf üyeleri, Antalya Lisesi mezunları, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.  Açılış töreninde konuşan ALİV Başkanı Okutan, 2019’da restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Lisesi’ne iadesi yapılan 113 yıllık tarihi binada yeniden sergilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Serginin halka sunulması için çeşitli planlamalar yapılacağını ifade eden Okutan, “Sergimiz eğitim müzesi içerisinde yer alacak ve sergi gezimi ile ilgili bir planlama yapılacak. Ne zaman halka açılacağı, hangi günlerde gezilebileceği belirlenecek. Bugün bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu sıcak havada yaz tatilinde Antalya Lisesi mezunları okuluna sahip çıktı. Bugün burada bizimle birlikteler” diye konuştu.

TARİHİ BİNANIN TAHSİSİNE TEPKİ

Okutan son dönemlerde Antalya Lisesi’nin başka kurumlara tahsis edilmesi konusunun gündeme geldiğini hatırlatarak, “İki yıldır Antalya Lisesi’nin bu konu ile anılması bizi çok rahatsız ediyor. Biz bugün lisemizin bu tarihi binasının öğrencisine ve öğretmenlerine ait olduğunu bir kez daha gördük. Bu tahsisin tasarruf olduğu söyleniyor ancak binaların okula ait olduğunu sadece öğrencisinin ve öğretmeninin kullanabileceğini her zaman dile getiriyoruz. Öğrencimizin hakkını savunmak için ne gerekirse yapacağız” ifadelerini kullandı.

“ANTALYA LİSESİ ÖNEMLİ BİR EĞİTİM MARKASI”

Antalya Lisesi Müdürü Bekir Motor ise serginin Antalya için büyük önem arz ettiğine değinerek, “Beraber gezeceğimiz müze salonlarında ‘Gerçekten Antalya’da bunlarda olmuş mu?’ diyeceğiniz birçok önemli işin yapıldığını canlı ve belgeli olarak görme şansımız olacak. Okulumuz Antalya’da çok önemli bir eğitim markasıdır. Buradan mezun olan öğrencilerimiz Türkiye’nin, dünyanın ve Antalya’nın gururu olmuşlardır” şeklinde konuştu.

Sergi açılışında Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan 1974 mezunlarından ve ALİV Başkan Yardımcısı Saime Gülşen de, Antalya Lisesi’nin kentin temel taşlarından biri olduğunu dile getirdi. Gülşen, “Lisemiz bizim olmazsa olmazımızdır. Hiçbir zaman kopmadık. Böyle bir sergi ortaya koymaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizler üzerimize düşen vazifeleri yapmaya, okulumuza sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.