AŞIRI SICAKLAR KENTİ ESİR ALDI

Türkiye'de yılın en sıcak günleri olarak bilinen "eyyam-ı bahur"un etkisine girildi. Turizm kenti Antalya’da da eyyam-ı bahur etkisi dün itibarıyla hissedilirken sıcak havadan bunalan vatandaşlar ise soluğu ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki Konyaaltı Sahili’nde aldı.

AHMET ARĞILLI/FATMA ARSLAN

Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası'ndaki çöl bölgelerinin aşırı ısınmasıyla taşınarak ülkemize gelen ‘eyyam-ı bahur’ sıcakları her yıl temmuz ayı sonunda etkisini göstermeye başlıyor. Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere de bırakan “eyyam-ı bahur”un, özellikle yurdun güney kesimlerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

ÖĞLE SAATLERİNE DİKKAT

Meteoroloji vatandaşları sıcak hava dalgasına karşı uyarırken, kavurucu sıcakların yaşandığı turizm cenneti Antalya’da ise vatandaşların kimisi mecburiyetten dışarı çıkıyor, kimisi ise sıcak havadan bunaldığı için ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki Konyaaltı Sahili’ne gitmeyi tercih ediyor. Özellikle güneş ışınlarının dik açıyla geldiği öğle saatlerinde ise uzmanlar vatandaşların dikkat etmesi gerektiğinin altınız çiziyor.

“ÖNLEM OLARAK ŞAPKAMI TAKIYORUM”

Çalıştığı için mecburen dışarı çıkmak zorunda olduğunu belirten Tülinay Pamuk, kentte aşırı nemden dağların bile görünmediğine dikkat çekerek, etkisini gösteren eyyamı bahur için ise “Herhalde çok daha sıcak olacak hava, ben de önlem olarak şapkamı takıyorum, içine ıslak mendil koyuyorum, çalışan insanlarız yapacak başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.

TEK ÇARE YAYLAYA KAÇMAK

Kentte öğle saatlerinde sıcak hava tehlikeli olsa da genellikle denize girmek için vatandaşlar sahile akın ediyor. Sabah saatlerinden itibaren denize girdiğini ifade eden Tahir Işık, Antalya’nın nem oranının bunalttığını ve çareyi denizde aradığını ifade ederek kentin güzelliğini yaşamak için sıcaklara katlandığını “Yoksa yaylaya kaçacaksın başka çaresi yok” sözleriyle anlattı. Denize girmek için Konyaaltı Sahili’ne giden Naciye Mut ise “Evde klima altında kalmak istemiyoruz, genelde dışarı çıkmamaya çalışıyoruz bu sıcaklarda ancak en son çareyi denizde arıyoruz” diye konuştu.

Bazı vatandaşlar ise sıcak havalara ve yapılan uyarılara aldırış etmiyor. Sıcak havadan sadece denize girerek kurtulabildiğini aktaran İdris Teymur, “Güneş kremi falan sürmem, şapka takıyorum güneş çarpmasına karşı koruyor” ifadelerini kullanırken , Almanya’dan tatile gelen Muhammet Aksoy ise “Biz Almanya’da bu sıcaklara pek alışkın olmadığımız için havalardan hiç şikayetçi değilim, çok memnunum ‘sıcaklar benim için nimet’ önlem almaya da gerek duymuyorum, önlem almayanların cildi alanlardan daha güzel” şeklinde konuştu.