“ASILSIZ” ÇAĞRILAR 112’NİN BAŞ BELASI

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Koçak acil çağrı merkezine gelen asılsız ihbarların ekiplere zorlu anlar yaşattığını ifade ederek, “Bir vatandaş ‘arılarım kovandan kaçtı, arılarımı bulun’ diye ihbarda bulunuyor. Başka bir vatandaş ‘kahvede okey oynuyoruz, okeye döneyim mi’ diye ararken, bir başkası ‘Kavanoz kapağını açamadım, itfaiye ekipleri gelebilir mi?’ diye soruyor. Bu gibi ihbarlar acil çağrılardan vakit çalıyor” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Antalya’da faaliyet yürüten 112 Acil Çağrı Merkezi ekipleri vatandaşlara acil durumlarda müdahale edilebilmesi için 7 gün 24 saat telefon başında görev yapıyor. İhtiyaç anında vatandaşların ilk aklına gelen çağrı merkezi ekiplerini en çok zorlayan anlar ise yapılan asılsız ihbarlar oluyor.

7 FARKLI KURUM BİR ARADA ÇALIŞIYOR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Koçak,  Acil Çağrı Merkezi’nde 7 farklı kurumun vatandaşlara hizmet vermek için görev yaptığını anlattı. Koçak, “Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı başta olmak üzere 7 farklı kurumun çağrı merkezi bünyemizde hizmet vermektedir” dedi.

“EN BÜYÜK SORUN GEREKSİZ ÇAĞRILAR”

Acil çağrı merkezinde 2022’nin ilk 5 ayında 1 milyon 250 bin çağrı geldiğini ifade eden Koçak, “Bizlere her gün binlerce çağrı ulaşıyor. Çağrılarımız önce asıllı, asılsız veya gerekli, gereksiz olarak değerlendirilip ardından ilgili kuruma yönlendiriliyor. Bu yoğunlukta bir çağrı merkezinde bizler için en büyük sorun ise gereksiz çağrılar oluyor” diye konuştu.

İLGİNÇ İHBARLARLA KARŞILAŞIYORLAR

Koçak, bazı vatandaşların ilginç soru ve talepler için arama yaptığına dikkati çekerek, “Bazen ebeveynleri tarafından kontrolsüz şekilde telefon kullanan çocuklarımız acil çağrı merkezini arıyorlar. Bazen annelerimiz çocuklarını sakinleştirmemiz için bile arıyor. Anne için acil bir durum gibi gözükse de bizler için maalesef acil değil. İlginç ihbarlar aldığımız da oluyor. Bir vatandaş ‘Kovid-19 aşısı botoksuma zarar verir mi?’ diye ararken bir diğeri, ‘arılarım kovandan kaçtı, arılarımı bulun’ diye ihbarda bulunuyor. Başka bir vatandaş ise ‘kahvede okey oynuyoruz, okeye döneyim mi’ diye ararken, bir başkası ‘Kavanoz kapağını açamadım, itfaiye ekipleri gelebilir mi?’ diye soruyor. Bu gibi aramalar ekiplerimizin gerçekten ihtiyaç anında yapılan acil çağrılardaki vaktini çalıyor. Ambulans talep edecek ya da kaza geçiren vatandaşımızın çağrısına engel oluyor” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YIL GELEN ÇAĞRILARIN YÜZDE 58’İ GEREKSİZ

Geçtiğimiz yıl alınan çağrılarda gereksiz ihbar sayısına ilişkin de bilgi veren Koçak, “Geçen yıl 3,5 milyon çağrı aldık. Bunların yüzde 58’i gereksiz çağrıdır. Bu oransal olarak çok yüksek. Biz bu ihbarları sık sık yapan vatandaşları önce uyarıyoruz. Ardından daha çok tekrar edilirse ise yasal işlem başlatılıyoruz” dedi.