2025 asgari ücreti ne kadar olacak?
Asgari ücret zammının ne kadar olacağı milyonlarca çalışan tarafından merakla bekleniyor. Bazı ekonomistler ücret zammı konusunda ayrışmış durumda olsa da, zam oranının yüzde 30 civarında kalacağı tahminler arasında yer alıyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “Sıkı para politikasından yola çıkarak konuşacak olursak, asgari ücretin 17 binden 22 bin 102 liraya yükselmesi öngörülüyor” dedi.
Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası Programı’na konuk olan Emin Yılmaz 2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı üzerine tahminlerde bulundu. Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyonun baz aldığını belirten Yılmaz, “Asgari ücret rakamları belirlenirken geçinme endeksi, ücretlerin genel durumu, geçim şartları, açlık sınırı gibi detaylar masaya yatırılıyor. Asgari ücretle ilgili enflasyon verilerinin gösterge rakam olarak belirlendiğini söyleyebiliriz. Enflasyonla ilgili orta vadeli programda 2024 yılı için yüzde 41,5, 2025 yılı için ise yüzde 17,5 fakat şu an bir netlik yok. Tabi bunun üzerine bir refah payı da eklenecek. Bu ücret belirlenirken geçmiş dönemlerdeki enflasyon verileri baz alınıyor. Emekli maaşında da bu böyle. İçinde bulunduğumuz sıkı para politikasından yola çıkarak konuşacak olursak maksimum yüzde 30 yükseltilmesiyle ilgili tavsiyelerde bulunuluyor. Eğer böyle olursa asgari ücret 17 binden 22 bin 102 liraya yükselecek fakat 2025’te beklenen enflasyona göre asgari ücretin 19 bin 977 lira olması öngörülüyor” dedi.
“HÜKÜMET İŞÇİYİ VE İŞVERENİ MAHCUP ETMEYECEK”
Asgari ücret ile ilgili İşçi Sendikası Başkanı Ergün Atalay ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Vedat Işıkhan ve Cumhurbaşkanı çalışanı, dar gelirliyi, emekliyi enflasyona ezdirmemekle ilgili sürekli çalışmalar içindeler. Şu anda kamuoyuyla paylaşılan rakamlar doğrultusunda yüzde 30 ile yüzde 40 arasında çalışmalar var. Yıl sonu enflasyon da çok önemli. Ocak ayından eylül ayına kadar enflasyon yüzde 35 olarak öngörülüyor. Bu rakam ekim kasım aralık ayında ortalama olarak yüzde 1 gelirse, yıllık enflasyon yüzde 39,98 yani yüzde 40. Orta vadeli programda yüzde ise 41,5. İşveren için maliyet ise yüzde 30 olarak alınırsa 31 bin 852, yüzde 50 için 36 bin 753 olarak belirleniyor. Arada 5 bin TL fark var. Bu durumda iş verene de ekstra yük biniyor. Ben hükümetin üstüne düşen görevi yerine getirdiğini düşünüyorum. İşverenlerin de mağdur etmeyeceklerdir” ifadelerine yer verdi.
“BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bölgesel asgari ücret hakkında da bilgiler veren Emin Yılmaz, “Ben bu durumu pek olumlu bulmuyorum. Bunun için etki analizine bakmak lazım. 1970’li yıllarda bu durum uygulandı ve Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine ayrı gördüğü için bunu kaldırdı. Bence de doğru olan bu çünkü İstanbul bazında baktığımızda bile hiçbir semt birbirine bu durumda uyuşmuyor. Dünyadaki duruma baktığımızda da eyalet sistemi olmadığı sürece çoğu yer asgari ücreti aynı belirliyor” diye konuştu.
“DAR GELİRLİYİ ZORA SOKMAYACAKLAR”
Asgari ücretin belirlenmesi konusunda 15 kişiden görüş alındığını belirten Yılmaz, son olarak şunları kaydetti: “5 kişi İşçi Sendikası, 5 kişi İşveren Sendikası ve 5 kişi Çalışma Bakanlığından olmak üzere 15 kişinin görüşü alınarak oy çokluğuyla karara bağlanıyor. İşçi veya işveren kesimi masadan kalktığında on kişi bunu yine belirleyebiliyor. Burada hükümet kanadı çok önemli. Ben çalışanı ve dar gelirliyi zora sokmayacaklarını düşünüyorum.”