ASAT İŞÇİSİNİN 'MAAŞ' ÇIĞLIĞI

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASAT bünyesinde hizmet veren 150’ye yakın işçi, enflasyon farkının ödenmemesi, eksik mesai ücretleri, çalışma şartlarında ve maaşlarda söz verilen iyileştirmelerin yapılmaması sonucu iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

ZEHRA TEKECİ, İREM GÜNEYBAZ

Geçtiğimiz gün Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’nde çalışan yaklaşık 150 işçi, Gülveren Hizmet Yerleşkesi önünde toplanarak hakkını aradı. İşçiler CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma şartları ve maaşlar konusunda verilen sözleri yerine getirmediğini iddia ederek, şartlar yerine getirilmediği sürece çalışmaya devam etmeyeceklerini belirttiler. Sabah saatlerinde işçiler, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK)  bağlı, Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL- İŞ) Antalya Şubesi yönetimiyle de bir araya geldi. Sendika yöneticileri ve işçiler saatler süren toplantılarda görüşmeler gerçekleştirdi.

ASAT SORUNDAN “SIYRILMAYA” ÇALIŞIYOR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan bir ASAT Basın ve Yayın İlişkiler Müdürü Ercan Değirmenci sendikanın dün sabah saatlerinde yaşanan sorunu görüşmek için işçilerle bir araya geldiğini anlatarak, “3 yıldır toplu sözleşmemiz var. Dolayısıyla yasal olarak bu toplu sözleşmeye işveren gibi işçilerin de, sendikanın uyması gerekiyor. Bu sözleşme yapıldığı zaman yapılan artışlar, sevinçle karşılanmıştı. Beklentinin de çok üstündeydi. Ama bugünkü koşullarda anladığımız kadarıyla enflasyondan kaynaklı bir sorun yaşanıyor. Zam istiyorlar ama yasal bir zam değil. ‘Sözleşmeyi o günün ülke koşullarında kabul ettik ama bugünün koşullarında ek bir zam istiyoruz’ talebi var. Ama bu resmi bir talep değil, çünkü resmi bir talep yok yasal olarak. Ancak oturulacak, anlaşılırsa karşılıklı ek bir protokol ile zam verilebilir. Bunun yetkisi tamamen başkanımızda, yasal süreç tamamlanınca” diye konuştu.

“KİMSE GREV YAPAMAZ”

Yapılan iş bırakma eylemi ilgili yaptığı açıklamada durumun kontrol altında olduğunu ve takip ettiklerini söyleyen Değirmenci, “Bizim kurumumuzda grev yasağı var. Su ve altyapı kuruluşları grev yapamazlar. Sendikanın kendi içerisindeki mesele. Bizim pozisyonumuz şu; grev yasağı olan biz iş kolundayız. Kimse grev yapamaz, yaparsa bunun sonucunda ceza almak durumunda. Bizim açımızdan her şey kontrol altında. Hizmetimiz devam ediyor, herkesin suyu akıyor. Sendikanın içerisindeki anlaşmazlık, değerlendirmelerini yapacaklar ve işlerinin başına dönecekler” iddiasında bulundu.

“ENFLASYON MADDESİ DEĞİŞTİRİLDİ”

Hak İş Antalya Şube Başkanı Talha Kandil ise daha önceki yıllarda ASAT işçilerinin Hak İş Sendikası’na bağlı olduğunu hatırlatarak, “Biz bir önceki dönem toplu iş sözleşmesinde ücretleri yıllık enflasyona bağlamıştık. Genel İş gelince toplu iş sözleşmesinde enflasyon maddesini değiştirmiş.  Madde yüzde 6 oranında düzenlenerek sözleşmeye eklemiş ve imzalanmış. Haliyle bugün artan enflasyondan dolayı işçiler sorunlar yaşamaya ve iş bırakmaya başladılar. Enflasyon maddesi yazılmadığı için işçiler zarara uğradı” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR’İN YARARINA OLUYOR”

Toplu iş sözleşmelerinde enflasyon maddesinin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Kandil, “Enflasyon belirsiz bir şey olduğu ve işçinin alım gücünün kentsel sorun karşısında erimemesi için bu madde yazılır. Büyükşehir ve sendika arasında imzalanan bu durumda mağdur işçiler oldu. Enflasyon maddesinin kaldırılması Büyükşehir Belediyesi’nin yararına oluyor Şu anki enflasyon nedeniyle Büyükşehir Belediyesi yüzde 60’lık bir karda” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN BÖCEK’TEN MANİDAR PAYLAŞIM

ASAT çalışanlarının iş bırakma eylemi devam ederken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medya hesabından manidar bir paylaşımda bulundu. Büyük tepki çeken paylaşımda Muhittin Böcek, 36 milyon 715 bin TL yatırımla ASAT’ın araç filosunu güçlendirdiklerini belirterek, “Yaz sezonunda artan nüfus nedeniyle karşılaşabileceğimiz sorunlara şimdiden önlem alıyoruz. 7/24 vatandaşımız hizmetindeyiz. Daha fazlası için Antalya’mız için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

ASAT’TAN “KURBAĞALI SU” HİZMETİ

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASAT ile belediye ve sendika arasında yaşanan sıkıntılar iddia edilenin aksine sahaya ve vatandaşlara çoktan yansıdı. Kepez ilçesinde bulunan Habibler Mahallesinde vatandaşlar, sularından akan kurbağa lavları yüzünden tabiri caizse kabusu yaşıyor. Evlerinde bulunan musluklardan akan lavlar nedeniyle su içemeyen, temizlik yapamayan ve duş dahi alamayan vatandaşlar yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.