ASANSÖRLERE SIKI DENETİM

Bakımsız asansörlerden kaynaklanan kaza haberlerinin artmasıyla asansör bakımı ve denetimi tekrardan gündeme geldi. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, denetimlerle asansörlerin yüzde 97.7’sinin güvenli hale geldiğini açıkladı.

Bakımsız asansörlerden kaynaklanan kazaların artmasından dolayı vatandaşların asansörlere binerken tereddüt yaşaması üzerine, asansörlere denetim yapıldıktan sonra güvenli olup olmadığını belirten renkli etiketler yapıştırılmaya başlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının son verilerine göre periyodik bakımları yapılan 507 bin 850 asansörden 223 bin 291’ine (yüzde 44) kırmızı etiket, 44 bin 955’ine (yüzde 9) sarı etiket, 146 bin 503’üne (yüzde 29) mavi etiket ve 93 bin 101’ine de (yüzde 18) yeşil etiket iliştirildi. Başkan İbrahim Atmaca, kuruluşlarında çalışan uzman mühendislerin düzenli aralıklarla asansörlerde denetim yaptığını belirtti.

YÜZDE 97.7’Sİ GÜVENLİ

Kazaların artmasının ardından asansör denetimi ve bakımının yapılmasıyla güven kazandıkları ilgili konuşan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, “ Biz asansörlerin denetiminde akredite olmuş, akredite bir kuruluşuz. Şu anda Muratpaşa bölgesindeki asansörlerin yüzde 97.7’si güvenli duruma gelmiş durumdadır. Tabi ki bunu 9 yıldır yaptığımız çalışmalarla bu hale getirebildik. Her yıl kontrollerde hala kusurlar çıkabiliyor. Bunun nedeni ise çok temel aksaklıklardan, parça bozulmalarından ziyade ayarlama kaynaklı olabiliyor. Ya da güncellenen mevzuat gereği, eklenen durumlar gereği bazı küçük revizyonlara rastlayabiliyoruz. 2012 yılından bu yana yaptığımız bu çalışma faydalı oldu ve asansörlerin oldukça güvenli hale geldiğini görmek bizim için çok sevindirici” dedi.