“ASANSÖR CEZALARI CAYDIRICI OLMALI”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının periyodik kontrolü yapılmayan asansörlerin mühürlenerek hizmetten men edilmesi yönündeki açıklamasını değerlendiren Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Atmaca, asansör denetiminin ve bakımının son derece önemli bir konu olduğunu söyledi. Atmaca, “cezaların caydırıcı olması hayati önem arz etmektedir” dedi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının periyodik kontrolü yapılmayan asansörlerin mühürlenerek hizmetten men edilmesi yönündeki açıklaması hakkında konuşan ve konuyu en ince ayrıntısına kadar açıklığı kavuşturan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ilgili belediyeden, periyodik kontrolleri gerçekleştiren yetkilendirilmiş muayene kuruluşuna, asansör bakım firmasından bina sorumlusuna kadar herkesin sorumluluğunun olduğuna dikkat çekti. Asansörlerde yaşanılabilecek kazaların ölümcül sonuçlar doğurabileceğinin altını çizen Başkan Atmaca, cezaların caydırıcı olmasının hayati önem arz ettiğini ifade etti.

KONTROL YAPTIRMAYANA CEZA VAR

Bina sorumlusunun, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda en az bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumlu olduğunu belirten Atmaca, “Bina sorumlusu tarafından yıllık periyodik kontrolün yapılmasına izin verilmemesi durumunda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Kırmızı etiket iliştirilen asansörün ise bina sorumlusu tarafından kullanımına izin verilmemesi, ayrıca asansörde bulunan eksikliklerin 60 gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması ve asansörün güvenli hale getirilmesi gerekir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Sarı etiket iliştirilen asansörde bulunan eksikliklerin ise 120 gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması ve asansörün güvenli hale getirilmesi gerekir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Bu hükümlere uyulmaması halinde ise  asansör firmasına, bina sorumlusuna veya kat maliklerine ve asansör yaptırıcısına para cezası kesilir” diye konuştu.

“İYİLEŞTİRMEDE BÜYÜK YOL KAT ETTİK”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi'nin (AKM), Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, yurt genelinde pek çok belediye ile yapılan protokollerle asansörlerin güvenli kullanımını sağlamak amacıyla periyodik kontroller yapmakta olduğunu dile getiren MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak biz de Antalya, Isparta ve Burdur illerinde çeşitli belediyelerle imzaladıkları protokoller gereği asansör denetimleri gerçekleştiriyoruz. Oda-belediye iş birlikleri sayesinde hizmet verdiğimiz bölgelerde asansörlerin iyileştirilmesi noktasında çok büyük yol kat ettik. Asansör denetimi yaptığımız Muratpaşa ilçesini, özelinde değerlendirdiğimizde denetimlere başladığımız 2012 yılında kırmızı renkle tanımlanan güvensiz asansör oranı yüzde 77 iken 2019 yılı sonu itibarıyla güvensiz asansör oranı yüzde 4'e kadar geriledi. Uygunluk oranı ise yüzde 23'ten yüzde 96'ya çıktı" diyerek sözlerini noktaladı.

PARA CEZASI UYGULANACAK

Antalya İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, bina sorumlusu tarafından yıllık periyodik kontrolü yapılmayan asansörlerin mühürlenerek, hizmetten men edileceği bildirildi. Açıklamada, ‘Asansör periyodik kontrol yönetmeliği’ hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ise alt limit 1591 TL, üst limit de 63 bin 819 TL olmak üzere idari para cezası uygulanacağı uyarısı yapıldı.

Ahmet ARĞILLI